Ο «Αριστοτέλης», ο υπουργός Παιδείας, η Ελέγκτρια και το σύστημα διορισμών


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Εδώ και καιρό, από τις 26 Δεκεμβρίου 2013 στο Paideia-News είχαμε προειδοποιήσει τον υπουργό Παιδείας να προβεί στις αναγκαίες διευκρινίσεις για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης». Δυστυχώς ο κ. Κενεβέζος ουδέν έπραξε, με αποτέλεσμα το θέμα να προσλάβει πολιτικές διαστάσεις.

Παρακολουθήσαμε τη συνεδρία της Τρίτης στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Παρακολουθήσαμε τη Γενική Ελέγκτρια να βάζει κατά ριπάς κατά του Υπουργείου όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αλλά και για τα όσα δεν έγιναν. Με θλίψη είδαμε μετά από αυτή την ομοβροντία της Ελέγκτριας να παίρνει το λόγο ο υπουργός Παιδείας και να διερωτάται που είναι το μεμπτό  ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία που ακολούθησε είναι η καλύτερη που μπορούσε να υπάρξει. Δηλαδή όλα αυτά που επισήμανε η Ελέγκτρια τα αγνόησε πλήρως. Είναι με λύπη μας που παρατηρούμε ότι αυτό συνιστά πλήρη περιφρόνηση στο θεσμό της Γενικής Ελέγκτριας, από ένα αξιωματούχο του κράτους, ο οποίος έχει υποχρέωση να λαμβάνει σοβαρά τις επισημάνσεις της.

Ο υπουργός Παιδείας εξακολουθούσε και χθες να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και ότι κανένα ποσό δεν ξοδεύτηκε από τα κράτος περιφρονώντας για ακόμη μια φορά τα όσα του είχε πει η Γενική Ελέγκτρια στη Βουλή. Η κ. Γιωρκάτζη όταν αυτός ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος  του είπε: Αν ένας υπουργός αρχίζει να μοιράζει χαλίτικα σε ιδιώτες, δεν σπαταλά χρήματα από ταμεία του κράτους, όμως το κράτος ζημιώνει και ευνοείται ο ιδιώτης.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι στο Paideia-News, δε μας ενδιαφέρει η κομματική χροιά που έχει δοθεί στο θέμα επειδή το πρόβλημα δεν είναι κομματικό. Ασχοληθήκαμε με το θέμα προτού η Ειρήνη Χαραλαμπίδου εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου. Αμέσως μετά την καταγγελία της ΟΕΛΜΕΚ ως καθαρά εκπαιδευτικό θέμα, και ως τέτοιο μας ενδιαφέρει μόνο.

Δε θα ασχοληθούμε με τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν με την καταγγελία για κλοπή του φακέλου. Η ουσία για μας είναι αν τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή είναι πραγματικά. Κάτι που κανένας δεν διέψευσε. Ούτε μας ενδιαφέρει ποιο άτομο διέρρευσε τα έγγραφα αφού είναι σε όλους γνωστό καθώς και οι λόγοι και οι λόγοι και τα κίνητρα που τα διέρρευσε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.  

Από την πρώτη μέρα της έκδοσης θέσαμε υπεράνω όλων την παιδεία και το δημόσιο συμφέρον.

Μας ξενίζει, αλλά και προκαλεί απορία το γεγονός ότι ο φίλτατος υπουργός Παιδείας αγνόησε και απέρριψε ασυζητί την έκκληση των εκπαιδευτικών οργανώσεων για αναστολή της εγκυκλίου του. Λογικά, ως ένας καλός δικηγόρος που είναι, πιστεύουμε ότι γνωρίζει ποιες συνέπειες θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία  όταν αρχίσουν να έρχονται από την Ελλάδα οι αγωγές για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων που υπάρχουν στα βιβλία που δίνονται μόνο στο Υπουργείο Παιδείας και όχι σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρία. Τότε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αρχίσει να πληρώνει  εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο και την ευθύνη, δε θα φέρει καμιά εταιρία, παρά μόνο το Υπουργείο που της παραχώρησε τα δικαιώματα, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα. Δυστυχώς, και αυτό το πρόβλημα υποδείχθηκε στο φίλτατο υπουργό Παιδείας από τη Γενική Ελέγκτρια, χωρίς ωστόσο αυτός να τη λάβει και πάλι υπόψη.

Ας έλθουμε τώρα και στο σημαντικό κομμάτι της αγωνίας μας και που έχει σχέση καθαρά με το μέλλον της εκπαίδευσης μας.

Από την πρώτη στιγμή του διορισμού του, ταπεινά επισημάναμε  στον υπουργό Παιδείας το αυτονόητο. Ότι βασικό συστατικό μιας επιτυχούς πορείας του στο Υπουργείο Παιδείας είναι να καταλάβει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι συνεργάτες του και όχι αντίπαλοι του. Αντί αυτού, στα δύο κύρια θέματα που προέκυψε διαφορά αντί να προτιμήσει το διάλογο προτίμησε  την αντιπαράθεση.

Το πρώτο ήταν το πολύκροτο θέμα του νέου συστήματος  διορισμών στην εκπαίδευση. Οδηγήθηκε σε πλήρη ρήξη με τους εκπαιδευτικούς επιμένοντας να κάνει εξετάσεις άρον-άρον το 2014.  Για να του υποδείξει με νόημα ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας ότι οι εξετάσεις δε θα γίνουν το 2014 αλλά το 2015, συστήνοντας του να κάνει διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και όταν τα βρουν να ξαναπάνε στο Προεδρικό. Τότε ο κ. Κενεβέζος άρχισε όντως ένα πραγματικό διάλογο και εμείς εντοπίσαμε αυτή τη διαφορά στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Δεν πέρασαν δύο εβδομάδες και ο φίλτατος υπουργός Παιδείας, αντί να λάβει υπόψη την έκκληση των εκπαιδευτικών οργανώσεων για αναστολή της εγκυκλίου του για τον Αριστοτέλη προτίμησε ξανά την αντιπαράθεση, κάνοντας το δικό του και προκαλώντας όσες απορίες μπορούν να γεννηθούν. Και εδώ τίθεται το ΜΕΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑ:  Πως μπορεί ο υπουργός Παιδείας να πείσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να του εγκρίνουν ένα νέο αξιοκρατικό σύστημα διορισμών με αδιάβλητες εξετάσεις όταν οι σκιές του Αριστοτέλη με τις υποδείξεις της Ελέγκτριας έχουν ήδη δημιουργήσει νέα δεδομένα;

Μακριά από κάθε κομματική και άλλη σκοπιμότητα, και με καθαρά εκπαιδευτικά κριτήρια, αλλά και από το αγνό ενδιαφέρον για την παιδεία του τόπου απευθύνουμε υστάτη έκκληση στον φίλτατο υπουργό Παιδείας να αναστείλει την εφαρμογή της εγκυκλίου του για τον «Αριστοτέλη».

Για το καλό της παιδείας.                   

               




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










172