«Διευθετούμε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, στην παρουσία και των 40 παιδιών, με τα έξοδα πληρωμένα»
«Είναι και στιγμές που νιώθουμε περήφανοι αλλά και συγκινημένοι. Αυτή είναι η Κύπρος. Η Κύπρος της ευαισθησίας, η Κύπρος της επιτυχίας. Αγαπητοί μου, αγαπητές νέες και νέοι, κάνατε ολόκληρη την Κύπρο πολύ περήφανη. Στείλατε ένα μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι ο λαός μας, που βίωσε τις τραγικές εμπειρίες το 1974, την κατοχή και την προσφυγιά, ξέρει να συμπαραστέκεται και να έχει αισθήματα, συναντίληψης και αλληλεγγύης με αυτά που βιώνουν σήμερα χιλιάδες εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία».
Αυτά ανέφερε σε επίσκεψή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκειας της επίσκεψης στο Λύκειο Αποστόλου Λουκά στο Κολόσσι της Λεμεσού.
Συνεχίζοντας είπε:
«Το ότι με πενιχρά μέσα και με μεγάλη καρδιά, η ομάδα με την καθηγήτρια της εικαστικής και τα σαράντα παιδιά του εκπαιδευτηρίου του Κολοσσίου, μέσα από 22 χιλιάδες ανταγωνιστικά έργα, πήραν το πρώτο βραβείο, τι να πούμε; Υποκλινόμαστε. Σεβασμό.
Θα ήθελα όμως να πω και κάποιες δράσεις:
Πρώτον, θα μας επιτρέψετε να οργανώσουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός, μαζί με το Ινστιτούτο Πολιτισμού, μια ειδική εκδήλωση για να τιμήσουμε, την κάθε μια και τον κάθε ένα ξεχωριστά.
Το δεύτερον, ήδη σήμερα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Ευρωβουλευτής, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σούλτς και του ζητούμε όπως διευθετηθεί μια τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και το έργο θα εκτεθεί, αλλά θα είναι παρόντες και παρούσες και τα σαράντα παιδιά. Το οποιοδήποτε κόστος και τα οποιαδήποτε διαδικαστικά, και το ευρωκοινοβούλιο να μην τα αναλάβει, θα τα αναλάβει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
Γιατί για εμάς, εσείς τιμάτε τη χώρα μας. Και πάλι τα θερμά μας συγχαρητήρια. Αυτά είναι τα πρότυπα για την Κύπρο, να φύγουμε από την μιζέρια, τα μικρά που μας ταλαιπωρούν και να κοιτάξουμε μπροστά με τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε. Ο μεγάλος μας πλούτος είναι οι νέοι μας. Σε αυτούς πρέπει να στηριχθούμε. Θα κάνουμε το παν για να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος και να ξανά δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική για εσάς».
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια, εικαστικός, Πόπη Νικολάου, εξέφρασε τη συγκίνηση της για την ανταπόκριση που το έργο "Μετανάστες" είχε όλο αυτό το διάστημα και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια.
" Προσπαθώ πάντα να κάνω έργα που απασχολούν την κοινωνία και στα στείλω ένα μήνυμα στα παιδιά για το τί συμβαίνει και αισθάνομαι ότι το βασικότερο πρόβλημα που μαστίζει τον κόσμο αυτό το διάστημα είναι το προσφυγικό και οι άνθρωποι που χάνουν τις ζωές τους στη θάλασσα", πρόσθεσε.
Αυτή η μεγάλη ομάδα, συνέχισε, έγινε στο τέλος μια γροθιά για να δοθεί αυτό το μήνυμα προς τα έξω, από ένα απλό έργο ενός δημόσιου σχολείου.
Εξάλλου η Αννίτα Γιαννή, εκ μέρους των μαθητών, ανέφερε ότι "το μήνυμα που θέλαμε να μεταδώσουμε βγήκε προς τα έξω. Θέλουμε να ταρακουνήσουμε τον κόσμο για μια παγκόσμια ειρήνη και να σταματήσουν να χάνονται άδικα ζωές, για ένα καλύτερο αύριο, το οποίο βρίσκεται στα χέρια μας".
Ερωτηθείσα πως ένοιωσε την ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, είπε πως όλοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει το γεγονός και πως ήταν μια απίστευτη εμπειρία και ένα απερίγραπτο συναίσθημα για τους μαθητές που μετέβησαν στο Λονδίνο για το διαγωνισμό.