Ο Αναστασιάδης διέγραψε και την Ελληνική παιδεία από τις θέσεις του


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Μέσα σε 18 γραμμές / σημεία – επικεφαλίδες ο Ν. Αναστασιάδης παραθέτει τις θέσεις του για την «Παιδεία και Εκπαιδευτική Πολιτική».

Η συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων που αναφέρονται στις θέσεις του, ή έχουν υλοποιηθεί πλήρως ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, πράγμα που φαίνεται ν’ αγνοεί πλήρως ο συντάκτης του κειμένου.  Συγκεκριμένα:

«Αναδόμηση και εκσυγχρονισμός Αναλυτικών Προγραμμάτων»

Ένα έργο που διήρκεσε 12 περίπου μήνες και έχουν εμπλακεί εκατοντάδες μάχιμοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί από Κύπρο, Ελλάδα και αλλού.  Το έργο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης.

Προγράμματα αναλφαβητισμού

Λειτουργούν ήδη σε όλες σχεδόν τις σχολικές μονάδες, επεκτείνονται και εμπλουτίζονται.

«Πολιτική για αλλόγλωσσους μαθητές και διαπολιτισμική εκπαίδευση».

Παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες τα προγράμματα για αλλόγλωσσους συνεχίζονται και επεκτείνονται.

«Ενίσχυση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής»

Παρότι το κόμμα του κ. Αναστασιάδη σταύρωσε τα κονδύλια που αφορούσαν και το συγκεκριμένο αλλά και όσα απορρέουν από την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, η υλικοτεχνική υποδομή προχωρεί κανονικά.

«Θεσμοθέτηση του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας των δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».  Και το συγκεκριμένο έχει υλοποιηθεί, παρότι πολέμησε το θεσμό το κόμμα του κ. Αναστασιάδη.  Άλλη μια άγνοια του συντάκτη.

Υπάρχουν ακόμα κάποιοι τίτλοι/θέσεις στο έγγραφο του κ. Αναστασιάδη, οι οποίοι δηλώνουν επίσης την πλήρη άγνοια γύρω από τα τεκτενόμενα στο χώρο της παιδείας.

Συγκεκριμένα:

«Εκσυγχρονισμός του συστήματος αξιολόγησης εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικού έργου και της σχολικής μονάδας»

Μετά από εντελεχή διάλογο ΥΠΠ – Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, η Βουλή έχει μπροστά της ένα ολοκληρωμένο και συμφωνημένο σχέδιο για κατάργηση του επιθεωρητισμού και όχι απλά εκσυγχρονισμού του συστήματος.  Καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε, ούτε είχε ποτέ τέτοια θέση.  Είναι και αυτή μια παράμετρος της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.  Να σημειωθεί ότι το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, διαχρονικά, στηρίζει τον αναχρονιστικό θεσμό του επιθεωρητισμού, γι’ αυτό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες.

«Νέο σύγχρονο και αξιοκρατικό σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών»

Επίσης για πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, σύγχρονο και αξιοκρατικό, το οποίο δίδει ελπίδα διορισμού και στους νεότερους, χωρίς ν’ αδικεί αυτούς που για χρόνια βρίσκονται στον κατάλογο, μέσα από ένα μελετημένο σύστημα μοριοδότησης.  Δυστυχώς το κόμμα του κ. Αναστασιάδη κατά καιρούς παρουσίασε εισηγήσεις που κάθε άλλο παρά ανοίγουν προοπτική ή διασφαλίζουν το αδιάβλητο.  Το σχέδιο αγκαλιάστηκε από τη νέα γενιά.

«Ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση εκπαιδευτικών»

Ήδη, στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και της υλοποίησης των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, τα οποία πολέμησε με πάθος ο κ. Αναστασιάδης, ξεκίνησε από την προηγούμενη χρονιά η ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση, που και πάλι φαίνεται να το αγνοούν οι συντάκτες του κ. Αναστασιάδη.

Ωστόσο, έντονη ανησυχία προκαλεί μια θέση και μια παράλειψη του κ. Αναστασιάδη, στις επικεφαλίδες για την εκπαίδευση. Η θέση για «Μερική παιδαγωγική και διοικητική αυτονόμηση των σχολικών μονάδων».  Έχοντας μάλιστα υπόψην και την αρνητική εμπειρία από την εφαρμογή στην Ευρώπη, από τους νεοφιλελεύθερους στους οποίους ανήκει και ο κ. Αναστασιάδης, μιας τέτοιας θέσης, η ανησυχία μας εντείνεται.  Η εφαρμογή της για παράδειγμα από την κ. Θάτσερ, οδήγησε σε οριστικό κλείσιμο σχολείων ή κάποια άλλα οδηγήθηκαν στο μαρασμό.

Το άλλο που προκαλεί ανησυχία είναι η παράλειψη, ή καλύτερα η διαγραφή από τις θέσεις του κ. Αναστασιάδη του όρου «Ελληνική Παιδεία».  Δεν υπάρχει ούτε ως στόχος ή σκοπός ή ως όραμα και προοπτική.  Ούτε φυσικά και κάποια φιλοσοφία άλλη διαφαίνεται μέσα από τις θέσεις, οι οποίες συνιστούν ένα νεφελώδες τοπίο που εκπηγάζει από ένα ασύνδετο, πρόχειρο, χωρίς προσανατολισμό και δομή κείμενο.  Απουσιάζει ακόμα και η στοιχειώδης κριτική για πράγματα που έγιναν στα πλαίσια της Μεταρρύθμισης ή δεν έγιναν.  Ο συντάκτης και πάλι δείχνει να αγνοεί και το ένα και το άλλο.

Επανέρχομαι όμως στην Ελληνική παιδεία, την οποία ο κ. Αναστασιάδης αφαίρεσε από τις θέσεις του.  Δεν θα εξετάσω το γιατί.  Η έκθεση, όμως, για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη διαπνέεται από τις αρχαιοελληνικές αξίες που η κλασική αρχαιότητα δημιούργησε στις μεγάλες της στιγμές, όπως η Δημοκρατία, ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η ελευθερία.  Για μια παιδεία της «Αγοράς του Δήμου» και όχι της οικονομίας της αγοράς, όπως λέει και ο Αντρέας Καζαμίας.

Μια μεταρρύθμιση που επικαλείται τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και άλλους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, που αποσκοπεί σε ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο.  Απ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, έχουμε μια ελληνοκεντρική, κατά βάση, μεταρρύθμιση.  Και εσείς κύριε Αναστασιάδη δεν το θέτετε καν ως στόχο.

Σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και μάλιστα σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, οι στόχοι, οι σκοποί, οι προσανατολισμοί της εκπαίδευσης πρέπει να είναι σαφείς.  Οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, που πάμε.

Και εσείς κ. Αναστασιάδη, αποδομείτε και αυτό το ΟΡΑΜΑ.  Το όραμα των παιδιών μας, των εκπαιδευτικών, των γονιών, μιας ολόκληρης κοινωνίας.

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










228