Ο Δ. Κοντίδης παραιτείται αύριο από Πρόεδρος του ΤΕΠΑΚ. Η επιστολή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη


Με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ Δημήτρης Κοντίδης τον ενημερώνει ότι θα υποβάλει στο Συμβούλιο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στην προσεχή τακτική συνεδρία του στις 16 Οκτωβρίου 2013, την παραίτησή του από Πρόεδρος. 

 Το Paideia-News παραθέτει ολόκληρη την επιστολή του κ. Κοντίδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Γραφείο Προέδρου Συμβουλίου

Αρ. Φακ.           01.04.001.001

01.06.002

11 Οκτωβρίου 2013

Εξοχότατο

Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κύριο Νίκο Αναστασιάδη

Σε συνέχεια της επιστολής μου με ημερ. 21.6.2013 και μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής της πρότασης νόμου με την οποία τα Δημόσια Πανεπιστήμια ως προς το διορισμό των Συμβουλίων τους εξομοιώνονται με Ημικρατικούς Οργανισμούς, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα ακόλουθα:

  1.  Ο τροποποιητικός νόμος δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέχρι και το Δεκέμβρη του 2013, να διορίσει Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο καθώς και  άλλα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ.  Προσωπικά με έχει εκλέξει μέλος του Συμβουλίου η Σύγκλητος, όπως επίσης την κα Ινώ Χατζηπαύλου και τον κ. Μάριο Κασάπη, και έχω εκλεγεί Πρόεδρος από τα μέλη του Συμβουλίου. 
  2. Παρ’ όλον ότι έχω ισχυρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να εμπλακεί το Πανεπιστήμιο σε νομική διαμάχη με την πολιτεία.  Έχω εργαστεί για την ίδρυση αυτού του Πανεπιστημίου με έδρα τη Λεμεσό και έχω αναλώσει τον εαυτό μου τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων του από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου.  Επισυνάπτω για ενημέρωσή σας την εισαγωγική μου δήλωση σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στις 3.10.2013.
  3. Είναι σε όλους «κοινό μυστικό» ότι η όλη νομοθετική πρωτοβουλία αλλά και ο πόλεμος που δέχεται το Πανεπιστήμιο το τελευταίο διάστημα ελαύνονται, κατά κύριο λόγο, από προσωπικές φιλοδοξίες και άλλα μικροσυμφέροντα συγκεκριμένων ατόμων, εντός και πέριξ του Πανεπιστημίου, και ότι σχετίζονται με τη θέση («καρέκλα») του Προέδρου του Συμβουλίου. 
  4. Όπως σας έχω γράψει σε προηγούμενη επιστολή, ποτέ δεν με ενδιέφεραν θώκοι, αξιώματα και «καρέκλες».  Αγαπώ όμως και νοιάζομαι για το Πανεπιστήμιο και θέλω να συνεχίσω να προσφέρω σε αυτό.  Τυχόν πλήρης αποχώρησή μου ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα κλίμα αντιπαραθέσεων που μόνο ζημιά θα προκαλέσει στο Πανεπιστήμιο, σε μια κρίσιμη καμπή για το παρόν και το μέλλον του.  Αφού ο «καυγάς» γίνεται για την «καρέκλα» του Προέδρου, και με δεδομένο ότι ο θεσμός του Προέδρου δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε λεπτό όντας υπό αίρεση, σας ενημερώνω ότι θα υποβάλω στο Συμβούλιο που με εξέλεξε, στην προσεχή τακτική συνεδρία του στις 16 Οκτωβρίου 2013, την παραίτησή μου από Πρόεδρος.  Έχοντας εκλεγεί μέλος του Συμβουλίου από τη Σύγκλητο, θα παραμείνω απλό μέλος του Συμβουλίου και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω.
  5. Σας παρακαλώ θερμά όπως στις όποιες ενέργειες κρίνετε σκόπιμο να προχωρήσετε, να έχετε υπόψη ότι το Πανεπιστήμιο χρειάζεται κατεπειγόντως σταθερή διοίκηση και Συμβούλιο σε πλήρη σύνθεση. 
  6. Παράλληλα, παρακαλώ αλλά και απαιτώ από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μεριμνήσει για τα ακόλουθα:
  • Να αποδεσμεύσει άμεσα μέρος του β΄ πόλου ανάπτυξης (παλιό Νοσοκομείο, Τεχνική Σχολή, Αστυνομία, Γ΄ Αστική) ώστε να προχωρήσει η ανέγερση κτιρίων του Πανεπιστημίου, εξέλιξη που θα μειώσει την εξάρτηση από ενοικιαζόμενα κτίρια
  • Να διασφαλίσει μια ελάχιστη κρατική χορηγία, που δεν μπορεί για το 2014 να είναι μικρότερη από του 2013.
  • Να αναλάβει την ευθύνη καταβολής των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του προσωπικού που εντάχθηκε από τη δημόσια υπηρεσία (ενταγμένα μέλη ΔΕΠ), επιπρόσθετα της κρατικής χορηγίας των 40 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Να αποπαγοποιηθούν μέσω της Βουλής οι θέσεις εκλεγμένων μελών ΔΕΠ που είναι από καιρό εγκεκριμένες ώστε να πληρωθούν και να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στα Τμήματα.  Όπως επίσης η νευραλγικής σημασίας θέση Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών.
  • Να αποπαγοποιηθούν μέσω της Βουλής οι ανελίξεις του ακαδημαϊκού προσωπικού, χωρίς αύξηση του μισθολογικού κόστους.
  • Να στηρίξει το Πανεπιστήμιο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στη λειτουργία του Τμήματος Καλών Τεχνών και του Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας, που έχουν ήδη εγκριθεί ομόφωνα από τη Βουλή. Ιδιαίτερα για το Τμήμα Καλών Τεχνών, για το οποίο σύσσωμη η πόλη της Λεμεσού αγωνίστηκε πριν καν την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Κλείνοντας, ευχαριστώ θερμά τα μέλη του Συμβουλίου για την άριστη συνεργασία καθώς και όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.  Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Αντιπρόεδρο  Πανίκο Λεωνίδου, την Πρύτανη Ελπίδα Κεραυνού και τον εκτελούντα καθήκοντα Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών Βασίλη Πρωτοπαπά, με τους οποίους είχα αμεσότερη συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Δρ. Δημήτρης Κοντίδης

Πρόεδρος Συμβουλίου

Κοιν.:  Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

            Συμβούλιο και Σύγκλητο Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










126