Ο δεκάλογος του προέδρου της ΠΟΕΔ στο ΔΣ για το Νέο Σύστημα Διορισμών Εκπαιδευτικών


 Παραθέτουμε την πρόταση-ειισήγηση που κατέθεσε στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ ο πρόεδρος  της Οργάνωσης Φίλιος Φυλακτού, για το Νέο Σχέδιο Διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση.  

«Η Πρόταση που διαμόρφωσε το ΥΠΠ σε σχέση με το Προτεινόμενο Νέο Σύστημα Διορισμού δεν συνάδει με τις αποφάσεις των συλλογικών σωμάτων της ΠΟΕΔ και απέχουν από τις βασικές επιδιώξεις της Οργάνωσης εφόσον θυματοποιούν έκτακτους εκπαιδευτικούς (συμβασιούχους και αντικαταστάτες).

Η ΠΟΕΔ οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια για να μην θυματοποιηθούν τα μέλη της που έχουν υπηρεσία στο δημόσιο σχολείο (συμβασιούχοι και αντικαταστάτες) και να προβεί χωρίς καθυστέρηση στις πιο κάτω ενέργειες:

  1. 1.    Να διορίσει ομάδα νομικών συμβούλων (νομικών που έχουν ασχοληθεί με το όλο ζήτημα π.χ. νομικός σύμβουλος ΠΟΕΔ κ. Παναγιώτου, Αλέκος Μαρκίδης και Αχιλλέας Δημητριάδης) για να στηρίξουν την Οργάνωση στις όποιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις θα κληθεί για το εν λόγω ζήτημα.
  2. 2.    Να ζητηθεί η διεξαγωγή συνάντησης της ΠΟΕΔ και της Ομάδας Νομικών Συμβούλων που θα διοριστούν με τη νομική σύμβουλο του ΥΠΠ ώστε να διασαφηνιστούν διάφορα νομικά ζητήματα που εγείρονται και για τα οποία η ΠΟΕΔ θέλει να διερευνήσει την ορθότητά τους ή μη.
  3. 3.    Να ζητηθούν επίσημα τα στοιχεία όλων των συμβασιούχων και αντικαταστατών σε σχέση με την αναγνωρισμένη υπηρεσία τους, έτσι ώστε να αποτιμάται με ακρίβεια κάθε πρόνοια οποιασδήποτε πρότασης παρουσιάζεται (πόσοι καλύπτονται, πόσοι μένουν έξω, κ.λ.π.).
  4. 4.    Η ΠΟΕΔ να απαιτήσει από το ΥΠΠ να συγκληθεί η ΜΕΠΕΥ για συζήτηση της Πρότασης για αλλαγή στο Σύστημα Διορισμού πριν να κατατεθεί ό,τιδήποτε στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θα καταγραφούν επίσημα οι θέσεις των δύο πλευρών (εργοδότη και εργοδοτουμένων) και ταυτόχρονα τηρούνται οι συνταγματικά νομοθετημένες ρυθμίσεις διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης.
  5. 5.    Οι θέσεις μονιμοποίησης που θα γίνουν (έγινε αναφορά από τον Υπουργό για 700 θέσεις συνολικά στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση) απαιτούμε να γίνουν με τον υφιστάμενο Κατάλογο Διορισμού, στην περίοδο των τριών πρώτων χρόνων που αναφέρει το Σχέδιο.
  6. 6.    Η ΠΟΕΔ να ζητήσει επέκταση της μεταβατικής περιόδου πέραν των χρόνων που προτείνονται, αξιοποιώντας τα επίσημα στοιχεία που θα έχει, με σκοπό να καλυφθούν όλα τα μέλη της. Επίσης να ζητήσει τη διαφοροποίηση του ποσοστού της μεταβατικής περιόδου από 50% - 50%, με τρόπο που αυτό να επιτυγχάνεται σταδιακά π.χ. 1ος χρόνος: 90% - 10%, 2ος χρόνος: 80% - 20%, 3ος χρόνος: 70% - 30%  κ.λπ. και όταν γίνει 50% - 50%,αυτό να ισχύσει για όλα τα εναπομείναντα χρόνια της μεταβατικής περιόδου.
  7. 7.    Να επανέλθει το ζήτημα που τέθηκε στη γραπτή επιστολή του ΥΠΠ προς την ΠΟΕΔ και αναφερόταν σε διασφάλιση της εργασίας και εξαίρεση από οποιοδήποτε ΝΣΔ εκπαιδευτικών με 30μηνη συνεχή υπηρεσία, αλλά η υπηρεσία στη βάση της ανάλογης νομιμότητας ή της απαιτούμενης ψήφισης σχετικών νέων νομοθεσιών από τη Βουλή, να μετατραπεί σε αθροιστική υπηρεσία μηνών που θα συμφωνηθούν (π.χ. 30 ή 24 ή 20 κ.λπ.).
  8. 8.    Να απαιτηθεί η διασφάλιση της εργασίας υπό το καθεστώς του αντικαταστάτη στους εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρεσία και στο δημόσιο σχολείο και ενδέχεται να μην καλυφθούν από τις πιο πάνω πρόνοιες του ΝΣΔ (π.χ. εκπαιδευτικοί με υπηρεσία 2 μηνών). Αυτό μπορεί να γίνει με ξεχωριστό πίνακα για τις αντικαταστάσεις όπου με νόμιμο τρόπο θα δίνεται προβάδισμα στους εκπαιδευτικούς με υπηρεσία, κάτι που πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.
  9. 9.    Κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων της μεταβατικής περιόδου στο ΝΣΔ η Οργάνωση θα επιδιώξει εφαρμογή εκπαιδευτικών καινοτομιών που θα βελτιώνουν και θα εκσυγχρονίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα και ταυτόχρονα θα αποφέρουν νέες ανάγκες με σκοπό το διορισμό περισσότερων εκπαιδευτικών. Τέτοιες καινοτομίες έχουν συζητηθεί κατά καιρούς και μπορούν να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου αλλά μπορούν να τεθούν και άλλες νέες καινοτομίες στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης για την προσθετική τους αξία στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

10. Τα αποτελέσματα των πιο πάνω ενεργειών επιβάλλεται να τεθούν ενώπιον της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ για να αξιολογηθούν και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις πολιτικής από το Ανώτατο σώμα της Οργάνωσης οι οποίες βέβαια θα παραπεμφθούν στο ΔΣ που είναι αρμόδιο για την λήψη των τελικών αποφάσεων. Το ΔΣ θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει τη Γραμματεία όταν κρίνει ότι οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της Έκτακτης ΠΣΓΑ που αποφασίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί ενόψει των σοβαρών αυτών ζητημάτων.

Φίλιος Φυλακτού  

Πρόεδρος ΠΟΕΔ»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











151