Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη που έδωσε ο Διαπραγματευτής στις συνομιλίες για το κυπριακό, κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, στο πλαίσιο του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο Παραλίμνι.
Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι το κυπριακό ως πρόβλημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιδέα της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «΄Εχουμε την υπέρτατη τιμή και ευθύνη ως Έλληνες -Κύπριοι να έχουμε και μια διαχρονική ιστορική σχέση με την έννοια της δικαιοσύνης, καθώς αυτή για πρώτη φορά καταγράφηκε από τον Ζήνωνα τον Κιτιέα» ανέφερε. Ο Διαπραγματευτής αναφέρθηκε επίσης και σε σειρά συμβάσεων και συμφώνων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων με εργαλεία που αποσκοπούν σε θεματικές προσεγγίσεις, όπως το παγκόσμιο σύμφωνο προστασίας αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, όπου οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν. Ο κ. Μαυρογιάννης κατά την ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις τρεις γενιές εργαλείων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην πρώτη γενιά κατατάσσονται τα αστικά, τα πολιτικά, τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα. Η δεύτερη γενιά, αφορά στα δικαιώματα που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα διεκδίκησης, όπως των εργαζομένων και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται. Τέλος, η τρίτη γενιά ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να ζούμε σε υγιές περιβάλλον, σε ένα χώρο που να προστατεύεται η ελευθερία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Ο κ. Μαυρογιάννης ανέλυσε με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να διεκδικήσει τα δικαιώματα κυρίως της τρίτης γενιάς, καθότι υπάρχει η ιδιαιτερότητα του ότι «δεν γνωρίζεις πώς και από ποιόν θα τα διεκδικήσεις έμπρακτα». Σιγά σιγά αυτές οι ιδιαιτερότητες αντιμετωπίζονται, μέσα από την υιοθέτηση διεθνώς μετρήσιμων «standards». Υπάρχουν πολλοί νέοι μηχανισμοί μέσα από τη νέα προσέγγιση των διεθνών οργανισμών ως προς προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθότι τα κράτη έχουν υποχρέωση πια να κάνουν περιοδικές αναφορές και εκθέσεις που μελετώνται από ομάδες ειδικών και εξάγονται συμπεράσματα.
Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Μαυρογιάννη ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, το οποίο απηύθυνε σωρεία ερωτημάτων τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο για το Κυπριακό. Ο κ. Μαυρογιάννης μίλησε για το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για τις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων, το ρόλο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το δικαίωμα του βέτο, για την πολυμερή διπλωματία και τη συλλογική δράση, αλλά και τις έννοιες του δικαίου και της δικαιοσύνης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος ανέφερε ότι η σημερινή θεματική αποφασίστηκε από τους διοργανωτές λόγω του ότι αυτή την περίοδο το κυπριακό απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη. Η επόμενη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2017 με ομιλητή τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Σύγκρουση και ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών».