ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ*
Όπως είναι γνωστό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το Φεβρουάριο του 2012 την ίδρυση και λειτουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Τα ΜΙΕΕΚ προσφέρουν ευκαιρίες στους πολίτες της Κύπρου και ιδιαίτερα στους νέους για απόκτηση, βελτίωση ή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων, έτσι ώστε να καταστούν ικανότεροι για απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας.
Τα προγράμματα των ΜΙΕΕΚ απευθύνονται σε απόφοιτους Μέσης Εκπαίδευσης και τα προγράμματα που τρέχουν είναι σε τομείς οι οποίοι δεν προσφέρονται αυτή τη στιγμή σε μεταλυκειακό επίπεδο από άλλες Δημόσιες Σχολές ή συναφείς οργανισμούς της Δημοκρατίας.
Τα Προγράμματα Σπουδών που έτρεξαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 είναι τα εξής:
1. Τεχνικός Διαχείρισης Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών και Οικιακών Εγκαταστάσεων
2. Τεχνικός Συγκόλλησης Σωληνώσεων Διακίνησης Αερίων και Βιομηχανικών Κατασκευών
3. Τεχνικός Βιομηχανικών και Οικιακών Αυτοματισμών
4. Τεχνικός Εγκατάστασης και Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών
5. Τεχνικός Ηλεκτρομηχανολογικών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων στη Βιομηχανία
6. Τεχνικός Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών
7. Τεχνικός Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών
8. Ειδικός Αρτοποιός και Ζαχαροπλάστης
Ο Δήμος Πάφου (Επιτροπή Αθλητισμού και Νεολαίας) θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για ανάπτυξη τις τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης στην Πάφο μέσα από τα ΜΙΕΕΚ στηρίζει την προσπάθεια (απο την πρώτη μέρα λειτουργία τους) αυτή με βράβευση των 10 πρώτων σε επίδοση φοιτητών του με 500 ευρώ έκαστως. Την περασμένη βδομάδα στο Δημοτικό Μέγαρο (αίθουσα Ευρώπη) στην παρουσία των τοπικών αρχών ο Δήμος Πάφου βράβευσε τους αρίστους φοιτητές και μέσα απο το περιθώριο αυτής της εκδήλωσης ζητάει να προστεθεί ένα τουλάχιστον ακόμα πρόγραμμα σπουδών για την επαρχία ώστε να ικανοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός Παφίων μαθητών αλλά και από την άλλη να αναπτυχθεί ο θεσμός.
Τέλος να επισημάνουμε ότι κράτη με μηδενικό συντελεστή πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς και ιστορικής παράδοσης εν σχέση με την Κύπρο και δη με την πόλη της Πάφου ίδρυσαν πανεπιστήμια σε περιοχές που δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα απλά για να δώσουν την προοπτική στους κατοίκους των περιοχών αυτών. Η Πάφος, η χαρισματική αυτή πόλη θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γιατί και υποδομή έχει, και παράδοση στα εκπαιδευτικά δρώμενατου τόπου έχει, και ασφαλή διαμονή και φοίτηση μπορεί να παρέχει στους σπουδαστές της, και ανθρώπινο ικανό δυναμικό διαθέτει, και κτιριακές εγκαταστάσεις διαθέτει για να στεγάσει την σχολή χωρίς να επιβαρύνει με πολλά εκατομύρια το κράτος, και ο κόσμος και οι νέοι της θέλουν όσο τίποτε άλλο την σχολή αυτή.
Το αίτημα για ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη μας υφίσταται και θεωρείται ένα από τα αιτήματα που ο Δήμος της Πάφου θεωρεί υψίστης σημασίας.
Θεωρούμε υψίστης σημασίας την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής γιατί θα προσδώσει στην πόλη της Πάφου εκείνη την ώθηση τόσο στην πνευματική όσο και στην πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική ζωή της πόλης ιδιαίτερα τώρα που η επαρχία μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση.
Η ύπαρξη πανεπιστημιακής σχολής που δικαιωματικά μας αξίζει και η Πάφος έχει τα κότσια να την υποστηρίξει και να την στηρίξει θα είναι μια μοναδική οικονομική ανάσα.
Σκεφτείτε τετρακόσιους και πλέον φοιτητές, ογδόντα και περισσότερους ακαδημαϊκούς και γραμματειακό προσωπικό να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην πόλη μας πόσα πολλαπλά οικονομικά οφέλη θα επιφέρει.
Να ξεκινήσω από τα ενοίκια όπου σήμερα εκατοντάδες σπίτια και υποστατικά είναι ανενοικίαστα;
Να προχωρήσω στα κέντρα αναψυχής όπου η φοιτητική κουλτούρα επιβάλλει σε τακτά διαστήματα εξόδους;
Να συνεχίσω με το ότι τα ξενοδοχεία θα επωφελούνται διανυχτερεύσεων με την κάθοδο φοιτητών και πανεπιστημιακών από το εξωτερικό που θα συμμετέχουν σε διάφορα εκπαιδευτικά και ερευνητικά σεμινάρια όπου θα διοργανώνει η σχολή; Αλλά και από την άλλη θα δίνεται και η δυνατότητα στους συνέδρους να γνωρίσουν την πόλη μας και να αποτελούν τους καλύτερους αγγελιαφόρους της ομορφιάς και της κουλτούρας της σε γνωστούς και φίλους τους που θα αποτελούν και μελλοντικούς επισκέπτες στην πόλη μας, γιατί η καλύτερη διαφήμιση είναι από στόμα σε στόμα.
Επίσης η ύπαρξη πανεπιστημιακής σχολής θα δώσει την δυνατότητα αρκετά ευρωπαϊκά κονδύλια να απορροφηθούν από την σχολή για το καλό της πόλης μας όπως συμβαίνει και με άλλες σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ.
Θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα που όλοι θα πρέπει να πιέσουμε για να εξαντλήσουμε το κάθε πιθανοθεωρητικό ενδεχόμενο να έρθουν δημόσιες σχολές στήν Πάφο. ‘Εχουμε αυτή την στιγμή ακόμα ενα σοβαρό επιχείρημα πέραν τον άλλων να επικαλεστούμε αυτό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2017 και ας μην αφήσουμε την Πάφο να είναι η μόνη πολιτιστική πρωτεύουσας της Ευρώπης χωρίς δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.
*Επικεφαλής Δ.Ο ΔΗΚΟ Πάφου
Πρόεδρος Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας