Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στο ΤΕΠΑΚ εκδήλωση για το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για την οικονομική κρίση και συζήτηση για τις εναλλακτικές πρακτικές παραγωγής μέσων (crowd-funding), που συντόνισε ο Γιάννης Χρηστίδης, μέλος του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ.
Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Άρης Χατζηστεφάνου, μέλος της ομάδας INFOWAR και συνδημιουργός των ντοκιμαντέρ Debtocracy, Catastroika και Fascism Inc, που αποτελούν τρία από τα πιο επιτυχημένα αυτοχρηματοδοτούμενα projects σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήρθε ως προσκεκλημένος του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου και του Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας και Περιφερειακής Ανάπτυξης «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» του ΤΕΠΑΚ.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η νέα πανευρωπαϊκή καμπάνια για την παραγωγή του τέταρτου ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “This is a Coup”. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Άρης Χατζηστεφάνου, ο τίτλος του νέου ντοκιμαντέρ προέρχεται από την περίφημη φράση του αμερικανού νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, που έγινε σημείο αναφοράς τη νύχτα της 12ης Ιουλίου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Αντικείμενο του νέου ντοκιμαντέρ θα είναι ο μηχανισμός πιέσεων που ενεργοποιείται ενάντια στη λαϊκή βούληση, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα τυπικά ανεξάρτητων κρατών, στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της ΕΕ. Μέσα από αυτό θα εξεταστούν παραδείγματα χωρών όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ελλάδα. Σε κάθε μια από αυτές τις χώρες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (Νοέμβριο 2010, Μάρτιο 2013, Νοέμβριο 2011 και Ιούλιο 2015 αντίστοιχα) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ΕΕ παρενέβησαν άμεσα στην εσωτερική πολιτική ζωή των συγκεκριμένων χωρών επιβάλλοντας αποφάσεις που ισοδυναμούσαν ακόμη και με αλλαγή κυβερνήσεων - γεγονός χωρίς προηγούμενο για περιόδους πολιτικής ομαλότητας.
Το νέο ντοκιμαντέρ θα στηριχθεί για τη χρηματοδότησή του στο κοινό και τις συλλογικότητες (σωματεία εργαζομένων, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, δημοτικές κινήσεις κ.ά., αποκλείοντας όπως κάθε φορά τα πολιτικά κόμματα). Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι μηχανισμοί χειραγώγησης και άσκησης ελέγχου που συνοδεύουν τις «καθιερωμένες» μορφές χρηματοδότησης (διαφήμιση, χορηγοί). Ταυτόχρονα, η κοινωνία θα έχει τη δυνατότητα να έχει άποψη για το έργο που θα γίνει, καθώς το κρίνει και το χρηματοδοτεί. Σε αυτό το πλαίσιο ζητείται από φορείς και συλλογικότητες να στηρίξουν έμπρακτα το νέο ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ της Infowar.
Ο Άρης Χατζηστεφάνου αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην επιβολή μιας «κυρίαρχης σκέψης» σχετικά με τη λειτουργία της ΕΕ που συχνά ευθύνεται για την ελλειμματική και ελεγχόμενη πληροφόρηση του μέσου Ευρωπαίου πολίτη για όσα συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες στους διαδρόμους των Βρυξελλών.
Τέλος, ανέλυσε διεξοδικά το μοντέλο των αυτοχρηματοδοτούμενων (crowd-funded) παραγωγών σε σχέση με τα εδραιωμένα μέσα ενημέρωσης αλλά και τα κλασικά δίκτυα παραγωγής και διανομής πληροφοριών. Επιπλέον, εξήγησε με ποιους τρόπους οι παραγωγές της ομάδας του INFOWAR productions έφθασαν να έχουν έως και έξι εκατομμύρια views στο διαδίκτυο.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης τα ευρήματα έρευνας που εκπόνησε η Δρ. Βασιλική Τρίγκα, Λέκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, σχετικά με το ρόλο των κοινωνικών δικτύων και ιδιαίτερα του Facebook, στη συγκρότηση της συλλογικής πολιτικής ταυτότητας εντός του κινήματος διαμαρτυρίας των Κύπριων πολιτών ενάντια στην οικονομική κρίση. Τις παρουσιάσεις του Άρη Χατζηστεφάνου και της Δρ. Τρίγκα ακολούθησε η τοποθέτηση του Δρ. Πέτρου Κοσμά, Ερευνητή του Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας και Περιφερειακής Ανάπτυξης «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» και μία ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό.