Ο Δημοσθένους παρουσίασε το πρόγραμμα «τηγανοκίνηση». Πειραματικά στην Αγλαντζιά και Δασούπολη


Μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού «είναι να καταστεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη βίωμα και πράξη στο σχολείο», είπε ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Δημοσθένους.

Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι έχει αποφασιστεί όπως το πρόγραμμα εφαρμοστεί πιλοτικά στα δημοτικά και γυμνάσια του Δήμου Αγλαντζιάς και στο Λύκειο Δασουπόλεως «με την ελπίδα να επεκταθεί σε παγκύπρια βάση τα επόμενα χρόνια».

«Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου προγράμματος συνίσταται στην πρωτοτυπία του θέματος που εξετάζεται μέσα από αυτό, αφού εξετάζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από ένα ζήτημα το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αλλά και συνάμα άγνωστο σε πολλούς από εμάς όπως είναι η παραγωγή της καύσιμης ύλης που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δηλ. το Βιοντίζελ» είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η δυνατότητα μέσω μιας κινητής μονάδας βιοντίζελ, ο πειραματισμός των μαθητών και μαθητριών με ειδικά όργανα, η δυνατότητα να έχουν στα χέρια τους το τελικό προϊόν της εργασίας τους, η συνεργασία τους με ειδικούς επιστήμονες και η σύνδεση της δουλείας τους με το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη στα πλαίσια της ολιστικής διερεύνησης και της διαθεματικής αξιοποίησης του συνόλου των μαθημάτων αποτελούν μερικά από τα στοιχεία της δράσης «Τηγανοκίνηση» που συνάδουν με το όραμά μας για το Αειφόρο Σχολείο.

Συνεχίζοντας ο κ. Δημοσθένους αναφέρθηκε στην σημασία του προγράμματος και είπε ότι «η σημασία της πρότασης-δράσης που παρουσιάζεται σήμερα προσαυξάνεται αν εξετάσει κανείς το παιδαγωγικό πλαίσιο δόμησης και σχεδιασμού της.
Η συγκεκριμένη περιβαλλοντική δράση, σημείωσε παράλληλα ο Υπουργός «δεν αποτελεί ένα απλό περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά σχεδιάσθηκε με γνώμονα το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, έτσι ώστε να αποτελέσει μέρος των διαφόρων θεματικών ενοτήτων που εξετάζονται μέσα από αυτό όπως είναι η ενέργεια, τα μέσα μεταφοράς, το νερό, το έδαφος, παρέχοντας συνάμα εκπαιδευτικό υλικό και ιδέες για παραπέρα εφαρμογές μέσα στο σχολείο».


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τόνισε ο κ. Δημοσθένους χαιρετίζει και είναι πάντα πρόθυμο να συνεργασθεί «με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, φορείς και οργανισμούς για ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας μας, στην οποία η αειφόρος ανάπτυξη κατέχει κεντρική θέση».

Ο Διευθυντής του Μη Κερδοσκοπικού, Μη Κυβερνητικού Οργανισμού ΑΚΤΗΣ Κέντρο Μελετών και Έρευνας το οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα, Δρ Μιχάλης Λοϊζίδης αναφέρθηκε στην ρύπανση που δημιουργεί η απόρριψη τηγανελαίων στη φύση και ανέφερε ότι μέσω μιας απλής επεξεργασίας και της χρήσης ειδικού εξοπλισμού, τα τηγανέλαια εστεροποιούνται και παράγουν ως τελικό προϊόν το βιοντίζελ και ως παραπροϊόν τη γλυκερίνη.
Από πλευράς του, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Κώστας Κόρτας Δήμαρχος αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στη σημασία που έχουν τέτοιες δράσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς είναι πάντα έτοιμος και πρόθυμος να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς «προκειμένου αυτή η πιλοτική εφαρμογή να επεκταθεί πέρα από τα σχολεία ευρύτερα στους δημότες μας».





Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










200