O εκπαιδευτικός ως ψυχοπλάστης


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ*  

Τον πρώτο ρόλο για μια αναβαθμισμένη και ποιοτική εκπαίδευση έχουν οι εκπαιδευτικοί μας.  Σε όλες τις βαθμίδες.  ΄Εχουν να κάνουν με το πιο ζωντανό οργανισμό.  Με τη νεολαία μας η οποία σήμερα έχει να  αντιμετωπίσει πολλά και σύνθετα προβλήματα.  Οι νέοι μας περιμένουν από τους εκπαιδευτικούς μας στήριξη. 

Να τους πάρουν από το χέρι και να τους οδηγήσουν στο όνειρο, στην αναζήτηση της γνώσης και της χαράς.

Κι όταν έλθει η στιγμή του απολογισμού θα πρέπει η μόρφωση να είναι η ζωογόνος εκείνη δύναμη που θα δώσει κύρος και έμπνευση στους νέους μας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών μας.

Κάθε 5η Οκτωβρίου που γιορτάζεται η ημέρα του εκπαιδευτικού θα πρέπει να είναι μια ανανέωση των στόχων που θέτουν οι εκπαιδευτικοί μας για το σχολείο του μέλλοντος.

Κάθε 5η του Οκτώβρη είναι ανάγκη επανατοποθέτησης των αναγκών που χρειάζονται τα σχολεία μας για να ανταποκριθούν ευρύτερα και βαθύτερα στην αποστολή τους.

Καμιά υλικοτεχνική υποδομή, κανένα πρόγραμμα ή σύγχρονο τεχνολογικό μέσο δεν μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν οι εκπαιδευτικοί μας δεν εμπνεύσουν τους νέους μας για μεγάλα και ωραία έργα, αν δεν δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο μαθητής θα αναπτύξει κριτική σκέψη, διάλογο και άποψη.

Το έργο του εκπαιδευτικού γίνεται ουσιώδες και χρήσιμο μόνο όταν βασίζεται στην αλήθεια, στην πίστη και την προσήλωση στο όνειρο μιας πραγματικής δημοκρατικής, ανθρωποκεντρικής και ανοικτής εκπαίδευσης.

Το έργο του εκπαιδευτικού γίνεται όσο ποτέ άλλοτε σημαντικό με την υπέρβαση της διαδικασίας παροχής τυπικής γνώσης και πληροφορίας.  Χρειάζεται πραγματική μεταμόρφωση και προσήλωση σε θέματα πολιτισμού, ήθους και πνευματικής καλλιέργειας με καθαρή ματιά και ανοιχτή ψυχή.

Και όπως διαμηνύει ο μεγάλος δάσκαλος Δημήτρης Γληνός «….ο παιδαγωγός είναι εραστής της ανθρώπινης τελειότητας, που με πίστη βλέπει στις νέες ψυχές τη δυνατότητα μιας καλύτερης ανθρωπότητας και θέτει ολόκληρο τον εαυτό του υπηρέτη της δημιουργίας του, βρίσκοντας σε αυτή του την ενέργεια τη βαθύτατη ικανοποίηση του είναι του…».

Για να ισχύουν τα λόγια του μεγάλου στοχαστή και παιδαγωγού Γληνού οι εκπαιδευτικοί ας δώσουμε έμφαση στην ανθρωπιστική παιδεία πρωτίστως και ας  αναπτύξουμε εκείνες τις δραστηριότητες που προάγουν πολιτισμό και πνευματικότητα.

Ο πολιτισμός είναι το εχέγγυο της συνέχειας της ιστορικής μας πορείας και η διάρκεια της ύπαρξής μας.

Η πνευματικότητα είναι η πηγή από την οποία θα αντληθεί η δημιουργία και η ανέλιξη των νέων ανθρώπων μας στους οποίους εναποθέτουμε την ελπίδα επιβίωσης αυτού του τόπου.

*Εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











290