Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης


ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΛΟΥΚΑ*

Οι καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης ήταν πάντοτε μια προτεραιότητα η οποία έμενε στο περιθώριο. Η έλλειψη ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου έχουν αυξήσει το κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα και έχουν τροφοδοτήσει την αναξιοκρατία με διαστάσεις εργασιακών ανισοτήτων, οι οποίες, σε κάποιο βαθμό οδηγούν σε συμπεριφορές αδιαφορίας. 

Η αναποφασιστικότητα και η τοποθέτηση κομματικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων υπεράνω του δημόσιου συμφέροντος, δημιούργησαν ένα πολυάριθμο δημόσιο τομέα ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια πολύ χαμηλή παραγωγικότητα και υψηλό κόστος λειτουργίας.    

Συνεπώς, οι δομικές και διαδικαστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη και πρέπει να στοχεύουν:

  1. Στη μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα, όπως συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου στα όρια ανάπτυξης της οικονονομίας και σε σχέση με την παραγωγικότητα,
  2. Στην παροχή κινήτρων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και του ζήλου στην άσκηση των καθηκόντων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επίσης και για στόχευση και υλοποίηση νέων στόχων και    
  3. Στη βελτίωση της επικοινωνίας, τόσο μεταξύ των τμημάτων και υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, όσο και μεταξύ του δημόσιου τομέα και των ημικρατικών οργανισμών.   

Οι μεταβατικές μεταρρυθμίσεις για επίτευξη του εκσυγχρονισμού στη δημόσια διοίκηση πέραν της αυτοματοποίησης πρέπει να συμπεριλαμβάνουν:  

  1. Άρση κομματικών παρεμβάσεων από κοινοβουλευτικούς και από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, οι οποίες δημιουργούν διακρίσεις σε θέματα προσλήψεων, αξιολογήσεων και μεταθέσεων. 
  2. Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων και των σχεδίων υπηρεσίας, έτσι που να εργοδοτούνται οι πλέον άριστοι,   
  3. Εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης έτσι που να ανταμοίβονται οι προσοντούχοι και παραγωγικοί οι οποίοι με ζήλο συνεισφέρουν στην επίτευξη των οργανωτικών στόχων.
  4. Συσχετισμό της μισθοδοσίας και των ωφελημάτων με την παραγωγικότητα και την επίτευξη στόχων.         
  5. Βελτίωση των συστημάτων ελέγχου και δημιουργία επιτροπής εσσωτερικού ελέγχου σε κάθε υπουργείο,   
  6. Δημιουργία  παραγωγικών οργανωτικών δομών και     
  7. Ανάπτυξη οργανωτικής κουλτούρας, πολιτικών, κανονισμών και παραγωγικών διαδικασιών για την αποτελεσματική εφαρμογή στρατηγικής και την επίτευξη οργανωτικών στόχων.       

Προσεγγίζοντας το θέμα του εκσυγχρονισμού σαν μια συνεχής διαδικασία μέσα από την οποία ο δημόσιος τομέας να επιτυγχάνει τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και της παραγωγικότητας του, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα καταστήσουν τον δημόσιο τομέα οικονομικά ωφέλιμο και ικανό να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.       

Καθηγητής στο American College




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










273