Ο Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης συζητά με τους φοιτητές


 Για τη γλωσσική κατάρτιση του επιστήμονα 

Η συζήτηση για τη χρήση και την κατάχρηση της γλώσσας, ιδίως από τους νέους,  είναι θέμα επίκαιρο, όχι όμως σύγχρονο. Και ασφαλώς υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης. Ποιος όμως ευθύνεται για τη γλωσσική κατάρτιση των νέων ή για την περιβόητη «γλωσσική ένδεια» των νέων; Η εκπαίδευση; Οι εκπαιδευτικοί; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Η κοινωνία; Οι ίδιοι οι νέοι; Εάν αποδώσουμε την ευθύνη σε κάποιον, μεταθέτουμε στην πραγματικότητα το κύριο θέμα συζήτησης και αποπροσανατολίζουμε από την ουσία.

Η γλώσσα ως εργαλείο επικοινωνίας δίνει τα εφόδια στο νέο να κατακτήσει διαφορετικές διαστάσεις της πραγματικότητας, να εκφράσει ο ίδιος τα όσα «σκέφτεται» με το νου και τις αισθήσεις του. Ο Καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης στην ομιλία του προς το κοινό, μετά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick,  υπογράμμισε τη σημασία του συνεχούς εμπλουτισμού του γλωσσικού πεδίου των νέων, εφόσον η γλώσσα υπάρχει για να υπηρετεί τη σκέψη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ο κόσμος της πραγματικότητας είναι τα όντα, ο νους μας τα όντα τα κάνει έννοιες και έρχεται η γλώσσα και τις έννοιες τις κάνει σημασίες ντυμένες με μορφή, τις κάνει λέξεις. Άρα οι λέξεις δεν υπάρχουν χωρίς τις έννοιες και η γλώσσα δεν υπάρχει χωρίς τη νόηση, το νου μας, τη σκέψη η οποία υπηρετεί την επαφή μας, την αντίληψη μας, τη σχέση μας με τον κόσμο». Χρησιμοποιώντας εκφράσεις και αναπαραστάσεις πιο οικείες στους ίδιους τους νέους, παρουσίασε το λεξιλόγιο, τη γραμματική και τη σύνταξη ως τα συστατικά στοιχεία του «λογισμικού της γλώσσας», το οποίο πρέπει να εμπλουτίζεται για να είναι σε θέση να αποδίδει και να εκφράζει ακόμη και τα πιο πολύπλοκα νοήματα. Ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης σε μια κατάμεστη αίθουσα, στην παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσώπων πολιτικών και κοινωνικών φορέων, απευθύνθηκε κυρίως στους νέους, στους φοιτητές του Πανεπιστημίου και τους κάλεσε να γευτούν με όλες τους τις αισθήσεις τον «αγώνα της γλώσσας», να μην βολευτούν ποτέ με την επιφανειακή χρήση της όποιο  επιστημονικό πεδίο κι αν υπηρετούν. Ο αγώνας είναι αέναος και η προσπάθεια κατάκτησης της σημασίας νέων λέξεων, δομών, νοημάτων, συνεχής.

Ο καταξιωμένος Γλωσσολόγος Καθηγητής έχει τη φήμη ατόμου που γοητεύει το συνομιλητή του και ως Πανεπιστημιακός Δάσκαλος καθηλώνει το ακροατήριό του. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick είχαν την τύχη να το διαπιστώσουν από πρώτο χέρι, συνομιλώντας μαζί του στη δεξίωση που ακολούθησε την τελετή. Ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Frederick, ο επίτιμος Καθηγητής Μπαμπινιώτης θα προσφέρει τον προσεχή Νοέμβριο αφιλοκερδώς σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων σε φιλολόγους. Η κοινή αυτή δράση του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αποτελεί ένα πρώτο δείγμα της, επίσημα πλέον θεσμοθετημένης, συνεργασίας του Καθηγητή με τη Σχολή Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις που πάντοτε θα έχουν ως στόχο την έρευνα και την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας. Στόχος είναι οι φοιτητές μας, οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας να κατανοήσουν σε βάθος την ιδέα ότι το ταξίδι της γνώσης και το ταξίδι της γλώσσας ακολουθούν δρόμους που συχνά διασταυρώνονται, φανερώνοντας έτσι τις πολλαπλές σχέσεις αλληλεπίδρασης ανάμεσα στη γνώση και τη γλώσσα. Το Πανεπιστήμιο και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δείχνουν το δρόμο στους νέους, δίνουν τα εφόδια και είναι πάντα συνοδοιπόροι τους. Το Πανεπιστήμιο Frederick, με τις ποικίλες δράσεις που θα ακολουθήσουν, το κάλεσμα στο όμορφο αυτό ταξίδι θα το απευθύνει τόσο στους φοιτητές όσο και στους εκπαιδευτικούς και σε ολόκληρη την κοινωνία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











148