Ο Γενικός Ελεγκτής, στην ετήσια έκθεσή του θέτει ξανά θέμα διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών


Στην Ετήσια Έκθεσή του για το 2014 (Δεκεμβρίου 2015), ο Γενικός  Ελεγκτής της Δημοκρατίας επανέρχεται στο θέμα της μείωσης των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών αναλόγως υπηρεσίας λόγω βιολογικού παράγοντα και σημειώνει ότι βιολογικός παράγοντας επηρεάζει όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό σε κάποιο βαθμό, χωρίς ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές να μειώνονται οι ώρες εργασίας του.

Επίσης αναφέρεται σε έκθεση του ΔΝΤ σημιώνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο έχουν λίγο διδακτικό χρόνο συγκρινόμενοι με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Αναφέρει στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής

«Οι διδακτικές περίοδοι των Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Μέσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καθορίστηκαν μετά από συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου και των συντεχνιών τους και ανέρχονται σε 29 για τους Εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης και 24 για τους Εκπαιδευτικούς Μέσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και μειώνονται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, Διδακτικές περίοδοι Εκπαιδευτικών .Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες επιστολές της Υπηρεσίας όπως φαίνεται στους πιο κάτω πίνακες:

Διδακτικές περίοδοι Εκπαιδευτικών. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες επιστολές της Υπηρεσίας όπως φαίνεται στους πιο κάτω πίνακες:

Δημοτική Εκπαίδευση

Υπηρεσία

Διδακτικές περίοδοι

1 - 14 χρόνια

29

15 - 20 χρόνια

27

21 χρόνια και άνω ή με τη συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας τους

25

Μέση και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Υπηρεσία

Διδακτικές περίοδοι

0 - 7 9/12 χρόνια

24

7 10/12 - 15 9/12 χρόνια

22

15 10/12 - 19 9/12 χρόνια

20

19 10/12 χρόνια και άνω

18

Σχετικά, η Υπηρεσία μας παρατηρεί τα ακόλουθα:

Ο καθορισμός των διδακτικών περιόδων, όπως έχουμε πληροφορηθεί, έγινε στη βάση αξιολόγησης που διενεργήθηκε παλαιότερα για το χρόνο που αναλώνουν οι δάσκαλοι/καθηγητές για άλλα καθήκοντα, όπως ετοιμασία και διόρθωση γραπτών, προετοιμασία για παράδοση στην τάξη, κ.ά. Η εν λόγω αξιολόγηση ζητήθηκε όπως υποβληθεί στην Υπηρεσία μας, επανειλημμένα, με προηγούμενες μας επιστολές, αλλά ουδέποτε μας έχει παρουσιαστεί. Σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του Δικτύου Ευρυδίκη, ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ζητήσαμε από το Υπουργείο να μας πληροφορήσει κατά πόσο τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η εν λόγω Έκθεση συμπεριλαμβάνουν, για την Κύπρο, όλες τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών από τον διδακτικό τους χρόνο, θεσμοθετημένες και μη. Συναφώς αναφέρεται ότι, σε έκθεσή του για την παιδεία στην Κύπρο, τον Απρίλιο 2013, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρει, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στις επιστολές του Υπουργείου, ότι οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο έχουν λίγο διδακτικό χρόνο συγκρινόμενοι με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Όσον αφορά το γεγονός πως οι διδακτικές περίοδοι μειώνονται αντιστρόφως ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας το Υπουργείο μας ανέφερε ότι η μείωση στις διδακτικές περιόδους οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον βιολογικό παράγοντα και την κόπωση και τη συνακόλουθη μείωση των αντοχών που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου. Η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι ο βιολογικός παράγοντας επηρεάζει όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό σε κάποιο βαθμό, χωρίς ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές να μειώνονται οι ώρες εργασίας του. Το Υπουργείο αναφέρει ότι το θέμα του αριθμού των ωρών διδασκαλίας θα επανεξεταστεί συνολικά στα πλαίσια της προώθησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ειδικότερα των προτάσεων του που αφορούν στις πολιτικές για τους εκπαιδευτικούς (κυρίως αυτές της επιμόρφωσης και της αξιολόγησης).

Σύσταση:  Το Υπουργείο να μελετήσει και αξιοποιήσει τα πορίσματα του ΔΝΤ και να ολοκληρώσει τη δική του μελέτη στα πλαίσια της προώθησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στα ίδια πλαίσια θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα των απαλλαγών εκπαιδευτικού προσωπικού από το διδακτικό χρόνο»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










168