Ο Ιρανός Υφυπουργός Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Frederick


Στο πλαίσιο των επίσημων επαφών του στην Κύπρο, ο Υφυπουργός Παιδείας του Ιράν Δρ Mojtaba Shari'ati Niyasar επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Frederick.

Συνοδευόταν, από όλα τα μέλη της Ιρανικής αποστολής και  συγκεκριμένα, από τον Δρα Mohammad Mahdavi Mazdeh του Υπουργείου Επιστημών Τεχνολογίας και Έρευνας, καθώς και τον Πρέσβη Δρα RezaZabib, τον Δρα Mohammad Reza Mohammadi Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Tabriz, τον Καθηγητή Hossein Sabouri Διευθυντή του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τabriz και τον κ. Babak Sherkat Ardebili διοικητικό λειτουργό της Ιρανικής Πρεσβείας στην Κύπρο.

Τους επίσημους επισκέπτες υποδέχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Frederick ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Μιχάλης Φρειδερίκου και ο Πρύτανης Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick κ. Μιχάλης Φρειδερίκου, αφού ευχαρίστησε  τους διακεκριμένους επισκέπτες για την παρουσία τους στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο η επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας του ΙΡΑΝ και της συνοδείας του. Ο κ. Φρειδερίκου έδωσε αναμνηστικά δώρα σε όλα τα μέλη της αποστολής, ενώ ο Ιρανός Υφυπουργός, μετά την αρχική αντιφώνησή του, έδωσε και ο ίδιος αναμνηστικό δώρο στον Πρόεδρο του Συμβουλίου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, απευθυνόμενος στον Ιρανό επίσημο και τη συνοδεία του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μακρά παρουσία του Οργανισμού στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας τονίζοντας τη φιλοσοφία του Πανεπιστημίου Frederick ως απόλυτα «Φοιτητοκεντρική». Παράλληλα, επεσήμανε το ειδικό βάρος που προσφέρει το Πανεπιστήμιο στο ερευνητικό πεδίο σημειώνοντας διαχρονικά σημαντικές επιτυχίες. Ανέφερε μάλιστα πως από το Πανεπιστήμιο, έχουν περάσει αρκετοί φοιτητές από το Ιράν και σημείωσε πως άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις σε όλα τα επίπεδα. 

Ο Ιρανός Υφυπουργός, Δρ Mojtaba Shari'ati Niyasar εξήρε το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Παιδεία φέρνοντας ως πετυχημένο παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Frederick και τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί στα πενήντα χρόνια της προσφοράς του.

Αμέσως μετά, οι επίσημοι επισκέπτες του Πανεπιστημίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση της ιστορίας και της δομής των Σχολών και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, Δρ Χριστόφορο Χαραλάμπους.

Τέλος, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, στα εργαστήρια των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και στα εργαστήρια της Φαρμακευτικής.

Έτσι, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εξέλιξη  πειραμάτων και να ανταλλάξουν απόψεις τόσο με Καθηγητές όσο και με φοιτητές για κάποια ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν αυτή την περίοδο στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Frederick.  Εντυπωσιάστηκαν από  το επίπεδο των υποδομών του Πανεπιστημίου Frederick και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα διεθνώς αναγνωρισμένα και επιβραβευμένα ερευνητικά προγράμματά του. 

Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο του Πανεπιστημίου Frederick που χαρακτηρίστηκε  ως «μοντέλο ιδιωτικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος»,  δόθηκε η ευκαιρία για να συζητηθούν τα πεδία δυνητικών συνεργασιών προς όφελος των χωρών, των νέων ανθρώπων και των επιστημών. Ανταλλάχθηκαν κάποιες αρχικές προτάσεις και σκέψεις για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και έγινε μια αρχική συζήτηση για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ταμπρίζ που φέτος μάλιστα κλείνει 70  χρόνια ζωής.

Ο Πρύτανης, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους με την επιπρόσθετη εμπειρία που αποκόμισε ως Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε την τεράστια σημασία των πολυμερών διεθνών σχέσεων και συνεργασιών σε θέματα Παιδείας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πολλαπλασιασμού των ευκαιριών που δίδονται σε φοιτητές και φοιτήτριες.

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Ιρανός Υφυπουργός Παιδείας Δρ Mojtaba Shari'ati Niyasar αναγνωρίζοντας τη μεγάλη διαδρομή του Πανεπιστημίου  Frederick «είδε» στο πρόσωπο του ιδρυτή και Προέδρου του Συμβουλίου κου Μιχάλη Φρειδερίκου, «μια προσωπικότητα από την οποία έχουμε ακόμα να διδαχθούμε πολλά».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











144