Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας «Δημόσια Διαβούλευση», στην οποία έλαβαν μέρος ο Υπουργός Παιδείας αξιωματούχοι του υπουργείου εκπαιδευτικές οργανώσεις και άλλοι φορείς της εκπαίδευσης.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος είπε ότι στόχος της Δημόσιας Διαβούλευσης είναι να δώσει το βήμα στους πολίτες να εκφράσουν τις ιδέες, τις σκέψεις, τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα που έχει επιλεγεί και να υποβάλουν εισηγήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες και τις προκλήσεις που τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα επιβάλλουν.
Συνεχίζοντας ανέφερε:
Στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε τις δαπάνες για την εκπαίδευση
«Όπως είναι γνωστό από στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα ανάμεσα στα είκοσι οκτώ κράτη – μέλη της ΕΕ σε δαπάνες για την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, οι μαθητές μας, τόσο του Γυμνασίου όσο και του Δημοτικού, επιτυγχάνουν μαθησιακά αποτελέσματα με χαμηλότερους μέσους όρους σε διεθνείς έρευνες. Στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε τις δαπάνες για την εκπαίδευση, αφού αναγνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασική επένδυση της κοινωνίας μας για σκοπούς ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.
Το ερώτημα που μας απασχολεί λοιπόν σήμερα είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τα καταφέρουμε ώστε τα μαθησιακά μας αποτελέσματα να ανταποκρίνονται στις δαπάνες που διατίθενται για την εκπαίδευση.
Για ν’ αναβαθμιστεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, είχαν καταβληθεί κατά καιρούς προσπάθειες για βελτίωση του συστήματος χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα στα μαθησιακά επίπεδα των μαθητών μας. Πρόσφατα, έχω εξαγγείλει διάφορους τρόπους για βελτίωση του συστήματος και εκσυγχρονισμό του σε διάφορα επίπεδα. Ας επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα των μαθητών μας.
Αν αναλογισθεί κανείς ότι χώρες όπως η Φινλανδία, της οποίας τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών είναι τα καλύτερα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις διεθνείς έρευνες, έχει μέτριο βαθμό δαπανών σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σίγουρα σε σύγκριση με την Κύπρο, τότε σίγουρα μπορούμε να συζητήσουμε πολλά σήμερα. Η άποψή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση αλλά και οι συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να προγραμματίσουμε το μέλλον της εκπαίδευσης, μας αναγκάζουν να στραφούμε σε μια προσέγγιση πιο θετικιστική, μια προσέγγιση που να μετρά την αποτελεσματικότητα των δράσεών μας.
Ικανοποιητική ένδειξη για τα μαθησιακά αποτελέσματα του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος
Υπενθυμίζω ότι η χώρα μας συμμετέχει σε διάφορες διεθνείς έρευνες οι οποίες δεν αξιολογούν απλά γνώση, αλλά ανώτερες νοητικές λειτουργίες, όπως η σύνθεση και η αξιολόγηση και επιδιώκουν την κριτική σκέψη των μαθητών παρά την απομνημόνευση γνώσης.Η διαχρονική συμμετοχή των μαθητών της Κύπρου σε διεθνείς αλλά και τοπικές έρευνες επιτρέπει τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των μαθητών μας (αλλά και άλλων πληθυσμών, όπως π.χ. ενηλίκων), δίνοντας έτσι μία ικανοποιητική ένδειξη για τα μαθησιακά αποτελέσματα του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο συγκρινόμενου με άλλα σε διεθνές επίπεδο, όσο και διαχρονικά εντός του συστήματος. Επιπλέον, καθίσταται αναγκαία η διενέργεια επιπρόσθετων ερευνών σε σχέση με την πρόοδο μαθητών σε τοπικό επίπεδο, ούτως ώστε να εξετάζονται και πτυχές συγκεκριμένων δεξιοτήτων (π.χ. δημιουργικότητας, δόκιμης χρήσης ΤΠΕ, επιχειρηματικές δεξιότητες κτλ.), η επίτευξη των οποίων αποτελεί στοχεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα αποτελέσματα των μαθητών μας στις έρευνες αυτές, καθώς και σε άλλες μετρήσεις μέσω ερευνών τοπικών φορέων, φανερώσουν σοβαρές μαθησιακές αδυναμίες.
Η συμμετοχή στις έρευνες αυτές καθώς και η οργάνωση σχεδίου δράσης για το θέμα, θα μας βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσουμε στόχους και να αξιολογήσουμε πρακτικές στο σύστημά μας, στο πλαίσιο πάντοτε της εκπαιδευτικής πολιτικής που έχω ήδη εξαγγείλει για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή και η στοχευμένη δαπάνη για την εκπαίδευση.
Ν’ ακούσουμε τη γνώμη, την άποψη και τις εισηγήσεις σας
Στόχος λοιπόν της σημερινής δημόσιας διαβούλευσης είναι ν’ ακούσουμε τη γνώμη, την άποψη και τις εισηγήσεις σας για το θέμα που συζητάμε, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε ως ΥΠΠ, οι συνεργάτες μου και εγώ, να τις μελετήσουμε και να οργανώσουμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το οποίο φαίνεται πως θα μας απασχολήσει και στο μέλλον».