Ο Κώστας Γαβράς, Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου


 Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι από την Τρίτη ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο μόνος Έλληνας σκηνοθέτης βραβευμένος με Όσκαρ. 

 Την προσωπικότητα του Κώστα Γαβρά ανέλυσε ο Καθηγητής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Μιχάλης Πιερής, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κώστα Γαβρά «κορυφαίο σκηνοθέτη του παγκόσμιου κινηματογράφου και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής διανόησης στο εξωτερικό».  

Είπε ότι ο Κώστας Γαβράς, 80 ετών σήμερα, εδώ και 60 χρόνια ζει μόνιμα στην Γαλλία αφού το ελληνικό κράτος δεν του επέτρεψε να σπουδάσει σε πανεπιστήμια της χώρας λόγω της αντιστασιακής δράσης του πατέρα του κατά την διάρκεια της κατοχής.  

Ο κ. Πιερής είπε ότι τον Κώστα Γαβρά «συνεπαίρνει ο ελεύθερος από κάθε λογοκρισία ευρωπαϊκός κινηματογράφος» και τον οδηγεί στην Ανώτερη Σχολή Κινηματογραφικών Σπουδών, όπου μαθητεύει δίπλα σε σπουδαίους σκηνοθέτες.  

Παρουσιάζει την πρώτη του ταινία το 1965 «Διαμέρισμα Δολοφόνων», βρίσκοντας ένα δικό του κινηματογραφικό ύφος και κατακτά ορισμένα στοιχεία τα οποία μπορεί να ανιχνευτούν και στην ώριμη δημιουργία του όταν πια κατακτά την απόλυτα πρωτότυπη καλλιτεχνική του ταυτότητα.  

Ο κ. Πιερής είπε ότι όταν το 1967 το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου βυθίζει την Ελλάδα στις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, ο Κώστας Γαβράς διαβάζει την νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού «Ζ» για την άγρια δολοφονία του Βουλευτή, Γρηγόρη Λαμπράκη, και αποφασίσει να την διασκευάσει για τον κινηματογράφο και να την μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη ως μια πράξη αντίστασης, μια πολιτική διαμαρτυρία, ενάντια σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










186