Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, μέσα από ένα νέο κύκλο επισκέψεων σε σχολεία της Πάφου την περασμένη Τρίτη 17 Ιουνίου και μέσα από συναντήσεις με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού υλοποίησε το στόχο που είχε θέσει από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του όπως δει από κοντά τους μάχιμους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία όλων των επαρχιών.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Υπουργού Παιδείας στην πόλη της Πάφου ήταν η Τεχνική Σχολή της πόλης, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί τόσο για το έργο της σχολής όσο και για τα διάφορα παρεμβατικά προγράμματα που εφαρμόζονται στη σχολή, η οποία έχει θέσει ως βασικό της σύνθημα τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Στη συνέχεια ο Κώστας Καδής επισκέφθηκε το ιστορικό Α΄ Λύκειο της Πάφου, όπου έτυχε υποδοχής από τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο σχολείο, αλλά και τοπικούς φορείς και εκπαιδευτικούς παράγοντες.
Τη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς διαδέχθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με φορείς της πόλης, η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα το ζήτημα της μεταστέγασης του Νικολαϊδειου Γυμνασίου. Ο Κώστας Καδής, ο οποίος προέδρευσε της συνάντησης παρουσίασε τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων οι οποίοι και κατέδειξαν την ανάγκη για την άμεση μεταστέγαση του Γυμνασίου. Σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Κώστας Καδής παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις με στόχο την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των διαφόρων φορέων, οι οποίοι και παρουσίασαν τις δικές τους θέσεις και απόψεις. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τις αντιδράσεις των διαφόρων φορέων στις διάφορες λύσεις που υποδείχθηκαν, ενώ από την αρχή έγινε φανερό ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει μια λύση που να ικανοποιεί όλους τους φορείς. Ο Κώστας Καδής υπογράμμισε, με το τέλος της συνάντησης, ότι δική του πρόθεση είναι να δώσει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα κατά τρόπο που πρωτίστως να ικανοποιείται το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών και έχοντας πάντα στο μυαλό ότι η λύση που θα υποδειχθεί θα προκαλέσει τα λιγότερα προβλήματα.
Ακολούθως, ο Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Ζ΄ Δημοτικό Σχολείο της Πάφου, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου στη Λέμπα και το Δημοτικό Σχολείο της Χλώρακας. Τα παιδιά υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη αγάπη τον Υπουργό Παιδείας και έδωσαν δείγματα της εργασίας τους στο σχολείο τόσο μέσα από τις δημιουργικές τους εργασίες που παρουσίασαν στον Υπουργό όσο και μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια τους.
Ο Κατάλογος Διορισίμων
Σε όλες τις συναντήσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τόνισε την ανάγκη για συνέργεια και σύνθεση απόψεων έτσι ώστε να δοθούν λύσεις και απαντήσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος. Τονίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέσα από διαφανείς διαδικασίες έχει αναρτήσει τα τελικά κείμενα των Εκθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να τα μελετήσουν ενώ υπογραμμίστηκε ότι των όποιων αποφάσεων θα προηγηθεί δομημένος διάλογος με τους εκπαιδευτικούς εταίρους. Ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα του Καταλόγου Διορισίμων ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε εκ νέου ότι η όποια πρόταση θα έχει ως αφετηρία την κοινωνική ευαισθησία της Πολιτείας προς όλους όσους υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν τα δημόσια σχολεία ενώ, την ίδια στιγμή θα πρέπει να δοθούν οι ευκαιρίες έτσι ώστε οι άριστοι απόφοιτοί μας να έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο χώρο της Εκπαίδευσης.
Η επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην Πάφο ολοκληρώθηκε με συνάντηση του Κώστα Καδή με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ στο χωριό Τάλα, γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ξεναγήθηκε στην Κοινοτική Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελεί και ένα χώρο στον οποίο προβάλλονται πολύτιμα εκθέματα που σχετίζονται με την εκκλησιαστική μας ιστορία. Με αφορμή αυτή την επίσκεψη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία να διερευνήσει τη δυνατότητα όπως αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος ως χώρος ανάπτυξης ενός προγράμματος Μουσειακής Αγωγής.