Ο Λυκειάρχης, η μοριοδότηση και οι μαθητές που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα Λύκεια


ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΤΣΕΛΕΠΟΥ*

Η αυξημένη ζήτηση θέσεων σε κάποιους κλάδους της Τεχνικής Εκπαίδευσης, ενόχλησε αρκετούς και σε πολλά επίπεδα. Οι φρονιμότεροι εξ αυτών προτίμησαν να σιωπήσουν, κάποιοι όμως προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά. Ανάμεσα σε αυτούς και ο κ. Τάσος Τάσου, διευθυντής στο Λύκειο Αγίας Φύλαξης, ο οποίος σε άρθρο του απαξιώνει την Τεχνική Εκπαίδευση και περνά το μήνυμα ότι ο λόγος ύπαρξης των Τεχνικών Σχολών είναι για να απορροφούν τους μαθητές που συναντούν δυσκολίες στο Λύκειο.

Κατ΄ αρχήν πυροβολεί ένα θεσμό (μοριοδότηση) πριν καν ενημερωθεί σωστά για τα δεδομένα που επέβαλαν την εφαρμογή του και χωρίς να γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία και δεδομένα για τις Τεχνικές Σχολές. Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τον κ. Τάσου ότι η μοριοδότηση επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, διότι η ζήτηση θέσεων από μαθητές στους κλάδους της Μηχανολογίας, των Ξενοδοχειακών και της κομμωτικής, είναι ιδιαίτερα μεγάλη κατά τις προεγγραφές του Φεβρουαρίου.

Στον κλάδο των ξενοδοχειακών το φαινόμενο είναι μόνιμο εδώ και αρκετά χρόνια και οι λιγοστές θέσεις δίνονταν σε όσους προλάβαιναν...  Δηλαδή, αν υπήρχαν σαράντα θέσεις, αυτές δίνονταν στους πρώτους σαράντα που παρουσιάζονταν στις εγγραφές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα έντονα παράπονα και καυγάδες με τους γονείς οι οποίοι δεν προλάβαιναν. Έτσι πολύ απλά, κάποιοι θεώρησαν ότι αντί να δίνονται οι θέσεις σε όποιον προλάβει, να δίνονται με βάση κάποια κριτήρια, ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη  θέση έχει ο βαθμός. Αναγνωρίζοντας όμως και τις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας, γίνεται και κάποια μοριοδότηση σε παιδιά από ευάλωτες ομάδες (μονογονικές οικογένειες, πολύτεκνες οικογένειες κλπ).

Με αυτό τον τρόπο, που μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστός και να χρήζει βελτίωσης (δεκτές όποιες εισηγήσεις υπάρχουν) θα γίνει φέτος η κατανομή των θέσεων στα Ξενοδοχειακά, στη Μηχανολογία και στην Κομμωτική. Σε όσους μαθητές δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν θέση σε αυτούς τους κλάδους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν κάποιο άλλο κλάδο της Τεχνικής σχολής, από τους λιγότερο δημοφιλείς.

Σαν ΟΛΤΕΚ , αλλά και σαν Τεχνική Εκπαίδευση θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς αν μπορέσουμε να γράψουμε στις Τεχνικές Σχολές, όλα τα παιδιά που κάποιοι απορρίπτουν ή και κάποιοι σκόπιμα προωθούν στις Τεχνικές Σχολές, γιατί δεν τα θεωρούν ικανά να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των Λυκείων. Κάτι σαν σε ρατσισμό μοιάζει αυτό, αλλά θα ήθελα από τον κ. Τάσου να μας δώσει ένα λιγότερο προσβλητικό χαρακτηρισμό, αν υπάρχει.

Με στόχο λοιπόν, να κάνει δικαιότερη την κατανομή των λιγοστών θέσεων, εφαρμόζεται φέτος το σύστημα της μοριοδότησης. Λόγω όμως ηλικίας θα ήθελα να θυμίσω στον κ. Τάσου ότι στη δεκαετία του 70, στις Τεχνικές Σχολές έμπαινε κάποιος όχι απλώς με μοριοδότηση, αλλά με εξετάσεις. Και μακάρι να φτάσουμε ξανά σε ένα τέτοιο καθεστώς.

Σε ότι αφορά το σύστημα μαθητείας που λειτουργούσε υπό τη ευθύνη  της Τεχνικής Εκπαίδευσης θα έπρεπε ο κ. Τάσου να γνωρίζει, ότι εδώ και μερικά χρόνια δόθηκε στο ΚΕΠΑ, όπου μάλλον πάει για διάλυση.

Και επειδή ο ίδιος θεωρεί το σύστημα μαθητείας  ως το μοναδικό πρόγραμμα που προσφέρει διέξοδο στα παιδιά που ...δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα Λύκεια (δικές του οι εκφράσεις), μια επίσκεψη σε μερικά τμήματα των Τεχνικών Σχολών θα τον κάνουν να αναθεωρήσει την άποψη του. Θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα προγράμματα της Πρακτικής κατεύθυνσης των Τεχνικών Σχολών, προσφέρουν πολλές διεξόδους σε αυτούς τους μαθητές τους οποίους ο ίδιος  θα ήθελε να απαλλαγεί από το σχολείο του (ετσι τουλάχιστον μπορεί να συμπεράνει κάποιος από τα γραφόμενα του).

Ο κ. Τάσου ...πληροφορεί την κοινωνία ότι η αυξημένη ζήτηση στις Τεχνικές Σχολές οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει θεσμοθετημένο να δίνεται σε αποφοίτους Τεχνικών Σχολών ένα επιπρόσθετο ποσοστό 10% των θέσεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Κάνει μεγάλο λάθος και αυτό εύκολα αποδεικνείεται από τον αριθμό των μαθητών που κάνουν χρήση αυτού του προνομίου. Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι από τον κλάδο των ξενοδοχειακών ελάχιστα παιδιά διεκδικούν θέση σε πανεπιστήμια, αλλά πάνε κατ΄ ευθείαν στην αγορά εργασίας.

Ανησυχεί ο κ. Τάσου μήπως η απόρριψη μαθητών από την ΤΕΕ (σκόπιμα άραγε δεν αναφέρεται σαν ΜΤΕΕ) τους οδηγήσει πίσω στα Λύκεια και μειωθεί έτσι το επίπεδο της Μέσης Εκπαίδευσης. Σκόπιμα αγνοεί ή καλύτερα παρασιωπά, το γεγονός ότι οι μαθητές αυτοί είναι ήδη στη Μέση Γενική Εκπαίδευση, αφού προέρχονται από τα Γυμνάσια. Εκτός και αν θεωρεί και τα Γυμνάσια εκτός Μέσης Εκπαίδευσης.

Απλώς για αποκατάσταση της πραγματικότητας να πούμε ότι η Μέση Εκπαίδευση αποτελείται από δύο ισότιμες διευθύνσεις, τη Μέση Γενική Εκπαίδευση και την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Σε ότι αφορά μερικές  ατυχείς και ειρωνικές αναφορές του κ. Τάσου για την ΟΛΤΕΚ, απλώς να σημειώσω ότι αναμένει κανείς από κάποιο Λυκειάρχη να είναι περισσότερο σοβαρός και ενημερωμένος για τις πραγματικότητες της εκπαίδευσης. Αυτά τα λίγα και ελπίζουμε να έχουμε την απάντηση του. κ Τασου.

*Αντιπρόεδρος ΟΛΤΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










189