Ο νέος κατάλογος διορισίμων και το πρόβλημα της ανεργίας


ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ*

Σε μία μνημονιακή Κύπρο του 2013, με περίπου 80000 άνεργους και  χιλιάδες συναθρώπους μας να ζουν στα πρόθυρα της πείνας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού παρουσίασε το νέο σύστημα διορισίμων στην εκπαίδευση. Την αρχική έκπληξη διαδέχθηκαν τα πανηγύρια, αφού τώρα επιτέλους η εκπαίδευσή μας υποτίθεται πως θα αποκτήσει ένα αξιοκρατικό σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών και πλέον θα διορίζονται μόνο οι καλύτεροι στα σχολεία μας. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες της Χριστίνας (τελειόφοιτη μαθήτρια σε λύκειο της Λευκωσίας) λύθηκαν μετά την παρουσίαση του κ. Κενεβέζου.

Μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων ανακοίνωσε με περηφάνια στους γονείς της πως αποφάσισε να σπουδάσει δασκάλα. Πλέον, εξήγησε στους γονείς της η Χριστίνα, θα διορίζονται μόνο οι καλύτεροι! Θα σπουδάσω δασκάλα, θα κάνω μεταπτυχιακό και διδακτορικό, θα πάω λίγα ιδιαίτερα και θα παρακαθίσω τις εξετάσεις για τον κατάλογο. Είμαι σίγουρη πως θα κατακτήσω την κορυφή αυτού του βουνού. Το βουνό όμως αυτό αποτελείται από χιλιάδες μορφωμένους και ικανούς αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς όμως η Χριστίνα (όπως και χιλιάδες άλλοι νεαροί μαθητές που θα αποφασίσουν πλέον να σπουδάσουν δάσκαλοι) παρ' όλο που γνωρίζει πως από τους χιλιάδες αδιόριστους δασκάλους μόνο μια χούφτα διορίζεται κάθε χρόνο, εν τούτοις ελπίζει πως αυτή θα είναι μία από αυτούς. Αντί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να ψάξει άλλους τρόπους να καταπολεμήσει την ανεργία, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για απασχόληση και να ενημερώσει τους νέους πως κάποια επαγγέλματα είναι νεκρά, δίνει ψεύτικες ελπίδες για διορισμό και δημιουργεί νέες ανάγκες οι οποίες ευνοούν τα ιδιωτικά κολλέγια και πανεπιστήμια.

Φυσικά, η Χριστίνα στον ενθουσιασμό της, έχει ξεχάσει πως οι γονείς της δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα τώρα με την κρίση. Από δύσκολο ως αδύνατο να συνεχίσει τις σπουδές της με μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό. Μόνο οι λίγο επίλεκτοι, τα παιδιά της ανώτερης κοινωνικής και οικονομικής τάξης θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να πάρουν αρκετές μονάδες για να έχουν πιθανότητες διορισμού στα σχολεία.

Με λίγα λόγια, δίνουμε ψεύτικες ελπίδες στους νέους μας για μελλοντική απασχόληση και αυξάνουμε το χάσμα ανάμεσα στις τάξεις της κοινωνίας. Κατά τα άλλα, κάποιοι πανηγυρίζουν..

*Συμβασιούχος Δάσκαλος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










181