Ο Oμήρου εξήρε το έργο του αείμνηστου Νικόλα Χατζηκωστή


«Πάρκο Νικόλα Χατζηκωστή»
Σε χαιρετισμό του στην τελετή ονομασίας «Πάρκου Νικόλα Χατζηκωστή» στην Κάτω Πάφο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο Νικόλας Χατζηκωστή «πίστευε σε μια ελληνική παιδεία που να ξεχωρίζει για να βρίσκει τον αναντικατάστατο ρόλο που δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή: Τον αγώνα για ελευθερία, για πρόοδο της κοινωνίας, για την προκοπή του λαού και του έθνους».
Ο κ. Ομήρου είπε πως «ο Νικόλας Χατζηκωστή, με τη βροντερή και επιβλητική του φωνή, εκπέμπει από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας του Ελληνισμού στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια, την παραίτηση, μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες της ενσωμάτωσης και της ήττας, ‘Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης’».

Ακούμε το παράγγελμά του
«Όμοια και εμείς. Ακούμε το παράγγελμα του. Διαβάζουμε τους οιωνούς της νέας εποχής. Αλλά και ανταποκρινόμαστε στο πολύβουο κάλεσμα της ιστορίας. Όχι για να σταματήσουμε περιδεείς και παράλυτοι μπροστά στα τείχη, μπροστά στις δυσκολίες που συναντούμε, αλλά για να τραβήξουμε καταπάνω τους, να τα γκρεμίσουμε, να τα ξεπεράσουμε. Να κτίσουμε το καινούργιο, με όραμα και πυξίδα πλεύσης τις άφθορες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι το καλύτερο μνημόσυνο, η μέγιστη τιμή για την αγέραστη μνήμη του Νικόλα Χατζηκωστή».
«Και αν δεν είχε να προσφέρει υλικά -αφού ποτέ δεν απέκτησε οικονομική άνεση- πρόσφερε τη γνώμη του, τη συμβουλή του, τη στήριξη, την παρηγοριά, την εξυπηρέτηση, την υπεράσπιση των αδικουμένων, ουδέποτε αρνούμενος και πάντοτε αθόρυβος», είπε ο κ. Ομήρου.

Μόρφωσε απλόχερα, δεκάδες γενιές παιδιών
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε, ακόμη, ότι ο Κωστής Χατζηκωστή, «ως δάσκαλος, μέσα σε αφάνταστα αντίξοες συνθήκες, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, μόρφωσε απλόχερα, με τη διδασκαλία του δεκάδες γενιές παιδιών και, με το παράδειγμα του, πολύ περισσότερες».
Πρόσθεσε ότι «δεν τους μάθαινε μόνο γράμματα, αλλά τους άνοιγε τους ορίζοντες της σκέψης και του συναισθήματος, καλλιεργούσε την ανθρωπιά τους και τους ενίσχυε τα ηθικά ερείσματα της θρησκευτικής πίστης, της φιλοπατρίας, της εντιμότητας, της φιλαλληλίας».
Όπως είπε ο κ. Ομήρου, ο Νικόλας Χατζηκωστή, «με απέραντη αγάπη για τα παιδιά, με διδακτική δεξιοτεχνία, με οργανωτική και διοικητική ικανότητα, με πηγαίο ταλέντο, υπήρξε πρότυπο εργατικότητας και προσήλωσης στο καθήκον».
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο Νικόλας Χατζηκωστή «μελετούσε αδιάκοπα τις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές θεωρίες από την αρχαιότητα ως τους πιο σύγχρονους παιδαγωγούς, καινοτομούσε στο σχολικό έργο και μπορούσε να γίνεται εμπνευστής και οδηγός των νεότερων συναδέλφων του».
Πρόσθεσε ότι «η προσφορά του δεν περιοριζόταν στο σχολείο αλλά και στην ίδρυση μορφωτικών συλλόγων και συγκρότηση βιβλιοθηκών για την καλλιέργεια των κατοίκων παντού, όπου υπηρέτησε».
«Τον θυμάμαι στην εποχή των Γυμνασιακών μου χρόνων να μας καθοδηγεί στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Κέντρο Νεότητας της Κάτω Πάφου το τέλος της δεκαετίας του 1960», είπε ο κ. Ομήρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










216