Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του Παγκυπρίου Γυμνασίου


 Τη νέα πτέρυγα του Παγκυπρίου Γυμνασίου εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε μια εκδήλωση η οποία περιλάμβανε επίσης αποκαλυπτήρια προτομής του Κύπρου Χρυσάνθη στο προαύλιο του σχολείου αλλά και παρουσίαση της ψηφιοποίησης του Αρχείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην αίθουσα τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου για παρουσίαση της ψηφιοποίησης του αρχείου του σχολείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί μια νέα αρχή για το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το σημαντικό αυτό εκπαιδευτήριο της Κύπρου, που μέσα από την πολυσήμαντη πορεία του, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας αλλά και του πολιτισμού μας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του Παγκυπρίου Γυμνασίου κατά τους 2 αιώνες ζωής του αλλά και σε προσωπικότητες που πέρασαν από αυτό είτε ως δάσκαλοι και καθηγητές είτε ως μαθητές. «Ξεχωριστό παράδειγμα από τούτο το σχολείο αποτελεί ο Κύπρος Χρυσάνθης, ο οποίος άφησε έντονη τη σφραγίδα του τόσο στην εκπαίδευση ως καθηγητής υγιεινής για πολλά χρόνια όσο και στη λογοτεχνία, στην κυπρολογία, την ιατρική και γενικότερα τα κυπριακά και πανελλήνια επιστημονικά και ποτιστικά δρώμενα» είπε, υποδεικνύοντας ότι η προτομή του που από σήμερα κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο του Παγκυπρίου Γυμνασίου φιλοτεχνημένη από τον νεαρό καλλιτέχνη Κυριάκο Καδή αποτελεί ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στο μεγάλο αυτό λογοτέχνη και γιατρό.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ακολούθως πως στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για την παιδεία και με πλήρη σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία εμβληματικών σχολείων η Κυβέρνηση προχώρησε τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, στην κτιριολογική τους αναβάθμιση αφενός για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά τους προβλήματα και αφετέρου για να αναδειχθεί η συμβολή τους στα ελληνικά γράμματα και γενικότερα στην πνευματική ζωή του τόπου και να διαφυλαχτεί η συνέχιση της προσφοράς τους.
Και εξήγησε πως είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας που υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Εφορίας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων και του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο στοχεύει στην καταγραφή, συντήρηση, φύλαξη, ψηφιοποίηση αλλά και την ερευνητική αξιοποίηση του πλούσιου ιστορικού υλικού του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
Σε ό,τι αφορά την ανέγερση της νέα πτέρυγας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε αποφασιστεί οι εργασίες να γίνουν με πλήρη σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία του σχολείου και με τις λιγότερες δυνατές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις οι οποίες τηρώντας διεθνείς προδιαγραφές και επίπεδα ασφάλειας θα διασφαλίσουν και τη λειτουργικότητα του κτιρίου.
Είπε ακόμη ότι τα έργα αναδόμησης-αποκατάστασης του κτιρίου του Παγκυπρίου Γυμνασίου, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 8 εκατομμύρια ευρώ ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2019.
Σημείωσε εξάλλου ότι πέρα από τη μέριμνα για τα ιστορικά σχολεία η Κυβέρνηση προχώρησε στην ανέγερση 17 νέων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, στην ανακαίνιση και επέκταση 61 υφιστάμενων μονάδων και 643 μικρότερης κλίμακας έργα συνολικής αξίας πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και πως υπό εξέλιξη βρίσκονται 16 έργα μεταξύ των οποίων και 9 νέες σχολικές μονάδες συνολικής αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την Κυβέρνηση στον τομέα της παιδείας, όπως ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών, οι πολιτικές επιμόρφωσης, τα νέα αναλυτικά προγράμματα, το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και ο διαχωρισμός των παγκύπριων εξετάσεων σε εξετάσεις απόλυσης και εξετάσεις πρόσβασης.
Απαντώντας σε έκκληση της Διευθύντριας του Παγκυπρίου Γυμνασίου για στήριξη από την Πολιτεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση των έργων κτιριολογικής αναβάθμισης και πνευματικής ανανέωσης στο σχολείο ώστε αυτό να γίνει σύγχρονο, λειτουργικό με πλήρη τεχνολογική υποδομή και εξοπλισμό και να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια. «Συνεπώς τείνουμε ευήκοον ους εις όσα έχετε πει κ. Ιωάννου και η συμπαράσταση της Πολιτείας να είστε βέβαιη ότι είναι δεδομένη» είπε προς την Διευθύντρια του σχολείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Νωρίτερα, μιλώντας στους μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου στη συγκέντρωση για τα εγκαίνια της νέα πτέρυγας του σχολείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως αποτελεί προνόμιο γι’ αυτούς να φοιτούν σε ένα από τα αρχαιότερα σχολεία της Κύπρου, «ένα σχολείο στο οποίο φοίτησαν διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας, ένα σχολείο το οποίο συντήρησε την ιστορία, τη θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό αυτής της χώρας και κράτησε την ελληνική ταυτότητα όσων φοίτησαν».
Και ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές ότι καλύτερο για την τρέχουσα χρονιά. «Παίρνεται τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε αυτή την προοπτική» τόνισε.
Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου Σοφία Ιωάννου είπε ότι το Παγκύπριο Γυμνάσιο ανέκαθεν συνδύαζε αρμονικά το παλαιό στοιχείο με το νέο, την παράδοση με την καινοτομία, προωθώντας παράλληλα τον Πολιτισμό.
Είπε ακόμη ότι στη 200χρονη πορεία του το Παγκύπριο Γυμνάσιο γνώρισε σελίδες δόξας και μεγαλείων αλλά και κινδύνους και απειλές. «Τώρα εν έτει 2018 το Σχολείο βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση της μακρόχρονης ιστορίας του» σημείωσε, τονίζοντας ότι «για να συνεχίσει να ζει και να ανθεί πνευματικά υπάρχει μια προϋπόθεση: Ο απόλυτος σεβασμός στην ιδιοπροσωπία του, η στήριξη, γνήσια, ειλικρινής, ανιδιοτελής και έμπρακτη από την Πολιτεία και τους θεσμούς».
«Το Παγκύπριο Γυμνάσιο πρέπει να περάσει πάλι στη σφαίρα της αριστείας, το δικαιούται και το αξίζει» συμπλήρωσε.
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Κώστας Παπανικόλας χαιρέτισε τη συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου με το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Υπουργείο Παιδείας, υποδεικνύοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό του Ινστιτούτου Κύπρου, υποστηρίζει την ψηφιοποίηση του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου των αρχείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
«Κοινός μας στόχος είναι η ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπαίδευσης και των ανθρωπιστικών σπουδών αλλά και η αξιοποίηση τους για την παιδεία και τον πολιτισμό» είπε, εξηγώντας ότι μέσα από την ψηφιοποίησή του, το αρχείο και οι συλλογές του Παγκυπρίου Γυμνασίου γίνονται προσβάσιμα όχι μόνο από όλο το κοινό της Κύπρου αλλά ανά το παγκόσμιο.
Επεσήμανε ακόμη ότι το Ινστιτούτο Κύπρου αναπτύσσει κορυφαίες ανά το παγκόσμιο τεχνολογίες για την ψηφιοποίηση και τη διάχυση μέσω διαδραστικών τεχνολογιών της μελέτης της ιστορίας και του πολιτισμού, τόσο της Κύπρου όσο και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. «Παράλληλα η ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής της Διόπτρας, της ψηφιακής βιβλιοθήκης του κυπριακού πολιτισμού, παρέχει την ιδανική πλατφόρμα για την ανάπτυξη και διάχυση ανά το παγκόσμιο των αποτελεσμάτων της συνεργασίας» πρόσθεσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πέρσι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Διόπτρας, την επισκέφτηκαν 100.000 επισκέπτες από 50 χώρες.
Η εκδήλωση παρουσίασης του ψηφιοποίησης του αρχείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου ολοκληρώθηκε με προβολή σύντομης ταινίας για την ψηφιοποίηση του αρχείου και μουσική από το Σύνολο Εγχόρδων του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας.
Κατά την εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κύπρου Χρυσάνθη, η οποία προηγήθηκε χρονικά, ο Νίκος Παναγιώτου μίλησε για τη ζωή και το έργο του Κύπρου Χρυσάνθη και ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων του Κύπρου Χρυσάνθη από την εγγονή του Ελεονώρα Χρυσάνθη.
Αγιασμό στη νέα πτέρυγα του σχολείου τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου ενώ τον ύμνο του Πακγυπρίου Γυμνασίου σε ποίηση Κύπρου Χρυσάνθη και μουσική Γιάγκου Μιχαηλίδη τραγούδησε η χορωδία του Παγκυπρίου Γυμνασίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










187