Ο Πρόεδρος της Ινδίας θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τους νέους


Αποκαλυπτήρια της προτομής του Νομπελίστα Ινδού Λογοτέχνη, Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

Διάλεξη με επίκεντρο τη νεολαία, την τεχνολογία και τη διαμόρφωση των προγραμμάτων στον 21ο αιώνα θα δώσει ο Eξοχότατος Πρόεδρος της Ινδίας κ. Ram Nath Kovind, ο οποίος θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018.

Η διάλεξη του Προέδρου της Ινδίας, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό,  με τίτλο  "Youth, technologyandideas: shapingthecontoursofthe 21stcentury, θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο Β108, του Κτηρίου Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», στην Πανεπιστημιούπολη.

Τον Πρόεδρο Kovind θα προσφωνήσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο, ο Ινδός Πρόεδρος θα τελέσει επίσης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νομπελίστα Ινδού Λογοτέχνη, Gurudev Rabindranath Tagore, στην είσοδο του Κτηρίου ΧΩΔ 01. 

Ο Iνδός ποιητής Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ήταν γόνος επιφανούς οικογένειας της Δυτικής Βεγγάλης. Γεννήθηκε το 1861 στην Καλκούτα. Γνώρισε από μικρός το έργο Ινδών ποιητών και σε ηλικία οκτώ ετών, συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα. Αργότερα μετέβηκε στην Αγγλία για να σπουδάσει δικηγόρος, όπου παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, τις φιλελεύθερες διαλέξεις των John Bright και W.E. Gladstone. Το 1901 ιδρύει την περίφημη σχολή Shantiniketan, κοντά στην Καλκούτα, με μια ομάδα από ινδουιστές και χριστιανούς δασκάλους, με στόχο τη "διδασκαλία της απλότητας της ζωής και την καλλιέργεια της ομορφιάς". Το 1912 η αγγλική μετάφραση, από τον ίδιο, του έργου του "Gitanjali" εκδίδεται στην Αγγλία με τίτλο "Song Offerings". Την επόμενη χρονιά, το 1913, του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα χρήματα του Βραβείου διατίθενται για τη βελτίωση των συνθηκών στη σχολή Shantiniketan. Εκτός από τη λογοτεχνία, ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και με τη μουσική και έκανε εκθέσεις έργων του στη Δύση. Δεν αναμίχθηκε στην ενεργό πολιτική, αλλά αντίθετα, με τη ζωή και το έργο του, προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Πέθανε το 1941 στην Καλκούτα, μετά από σύντομη αρρώστια, στο ίδιο σπίτι όπου είχε γεννηθεί.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης του Ινδού Προέδρου θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










105