Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας μίλησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την κρίση


Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, κ. John Gerard Bruton, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο ως κύριος ομιλητής σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Κατά την ομιλία του ο κ. Bruton, τόνισε ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να σκέφτονται ως Ευρωπαίοι, και να μην επικεντρώνονται μόνο στην προώθηση των εθνικών τους συμφερόντων. Εστίασε δε στην ανάγκη υλοποίησης εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ύφεσης. Αναφερόμενος δε στο εκπαιδευτικό σύστημα είπε ότι πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, εάν επιμορφώνουμε τους ανθρώπους σε πεδία που αντανακλούν το μέλλον. Πρέπει, είπε, τα προγράμματα επιμόρφωσης και η παιδεία μας να σχετίζονται με τις ανάγκες της αγοράς. Σημείωσε δε, ότι για την οικονομική ανάπτυξη χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο να δανείζει χρήματα σε καλές ιδέες. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η κρίση ανάγκασε την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ελλάδα να προχωρήσουν σε αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έκαναν.

Ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of America Merrill Lynch Ευρώπης και πρώην ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη της ισχυρής δέσμευσής μας για παραμονή στο Ευρώ καθώς αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εστίασε επίσης στη σημασία της πολιτικής ενότητας για την αποτελεσματική υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και στην ανάγκη άρσης των περιοριστικών μέτρων στο τραπεζικό σύστημα, σταδιακά, όταν πλέον ανακτήσει το τραπεζικό σύστημα την αξιοπιστία του. Η ευκαιρία από την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, σημείωσε, είναι σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη, δεν πρέπει ωστόσο να αποτελεί δικαιολογία για μη υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

Κατά την εισαγωγή του, ο κ. Μάριος Ηλιάδης, Διευθύνων Συνέταιρος της Μ. Ηλιάδης & Συνέταιροι ΔΕΠΕ, τόνισε ότι, για να δει καλύτερες μέρες η χώρα, πρέπει πρώτα από όλα να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας τιμώντας με ακρίβεια και συνέπεια τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε έναντι των δανειστών μας και παράλληλα να εργαστούμε ως ευρωπαϊκό κράτος για τη δημιουργία μιας Ευρώπης της διαφάνειας και της αλληλεγγύης.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης  με τους κ.κ. Μιχάλη Σαρρή, Αθανάσιο Βαμβακίδη, John Bruton  και Μάριο Κληρίδη (Πρόεδρο της Εταιρείας Οικονομικών Μελετών και Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου) καθώς και συζήτηση με το κοινό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










181