ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ*
Ο φετινός προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για το 2017, είναι μια επανάληψη του περσινού, με μόνη διαφορά, τις περικοπές στις αναπτυξιακές δαπάνες. Το Υπουργείο Παιδείας, φαίνεται να έχει όραμα, κατά τρόπο όμως θεωρητικό, αφού οι αριθμοί μέσα από τον προϋπολογισμό αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, συνεπώς δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις και ανάγκες. Αντιλαμβανόμαστε τα οικονομικά προβλήματα της πατρίδας μας, φαίνεται όμως ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικής και στόχευσης από πλευράς Κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, διενεργούνται πολλές μελέτες και συστήνονται πολλές ομάδες, με αποτέλεσμα να ξοδεύεται ανούσια πολύς χρόνος.
Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, στην Επιτροπή Παιδείας, έχω υποβάλει εισηγήσεις για πολλές καινοτόμες ιδέες, οι οποίες αξίζει να περιληφθούν στο όραμα και το προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας. Είναι εμφανής η ανάγκη αναβάθμισης της Τεχνικής Εκπαίδευσης, και στη βάση τούτη, θα πρέπει να δημιουργηθούν Τεχνολογικά Λύκεια αλλά και Επαγγελματικά Λύκεια, (αντίστοιχα των Μουσικών και Αθλητικών Σχολείων), για να αξιοποιηθούν παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα, αποκτώντας δεξιότητες σε τεχνικά επαγγέλματα, οι οποίες, στη συνέχεια θα τους φανούν χρήσιμες στην αγορά εργασίας. Προσωπικά θεωρώ, ότι η κατάργηση του ΑΤΙ, άφησε ένα μεγάλο κενό για τους απόφοιτους των Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι δεν έχουν πλέον επιλογές μετά την αποφοίτησή τους. Το κράτος, οφείλει, να λάβει υπόψη το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση, ειδικά από εταιρείες Φυσικού αερίου, να εργοδοτήσουν τεχνίτες, χωρίς πανεπιστημιακά προσόντα και να δώσει λύσεις.
Θα πρέπει, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, να ενημερώσει, εάν έχει στις βλέψεις του την προώθηση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου νόμου πλαίσιο, για τα Πανεπιστήμια, δημόσια και Ιδιωτικά, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στη λειτουργία, τους στόχους και σκοπούς τους. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομικό καθεστώς, έτσι που να παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας εταιρειών δημόσιου χαρακτήρα, που να έχουν σχέση με το τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσφερόμενες από τους ακαδημαϊκούς υπηρεσίες και να ενθαρρυνθούν, ώστε να συγγράψουν δικά τους βιβλία που θα διανέμονται δωρεάν στους φοιτητές.
Ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει επίσης, να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο έγιναν διορισμοί εκπαιδευτικών, για κανονικές ανάγκες μιας πλήρους σχολικής χρονιάς, με το καθεστώς του αντικαταστάτη (συμβάσεις ορισμένης διάρκειας), ενώ οι διορισμοί έπρεπε να γίνονταν με το καθεστώς του συμβασιούχου και γιατί δεν φαίνονται πουθενά στον προϋπολογισμό, αυτά που υποσχέθηκε σε εκπαιδευτικούς και κόμματα, για δημιουργία οργανικών θέσεων στο πλαίσιο κατάργησης του καταλόγου διοριστέων.
Όσον αφορά το φοιτητικό πακέτο και το ποσό των 6 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που παρέμεινε αδιάθετο, θεωρούμε πως αυτό μπορεί να δοθεί σε φοιτητές, που απορρίφθηκαν λόγω κριτηρίων και οι οποίοι, βρίσκονται όμως πολύ κοντά στα κριτήρια, ή να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία Φοιτητικών Εστιών, προς όφελος των φοιτητών. Σχετικά με τα θέματα πολιτισμού, διακρίνεται έλλειψη στόχευσης και συγκεκριμένης πολιτικής από πλευράς Κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας. Σημειώνουμε ότι υπάρχουν αρκετά κενά και διαφαίνεται ότι πολλά από τα κονδύλια, δίνονται λανθασμένα, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό, στα ίδια σωματεία και συλλόγους, χωρίς να γίνονται πολλές φορές οι ενδεδειγμένες, διαφανείς διαδικασίες.
*Βουλευτής ΔΗΚΟ Λεμεσού και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής