ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατοχυρώνει το δικαίωμα ίδρυσης συντεχνιών και το δικαίωμα της απεργίας. Στο άρθρο 21 (1) ρητώς αναφέρεται ότι:
«Έκαστος έχει το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι μετ’ άλλων περιλαμβανομένου του δικαιώματος ιδρύσεως συντεχνιών και προσχωρήσεως εις ταύτας προς προστασίας των ιδίων αυτού συμφερόντων».
Είναι λοιπόν έννομο και συνταγματικό δικαίωμα των εκπαιδευτικών να ιδρύουν και να λειτουργούν συντεχνίες για κατοχύρωση και προάσπιση των οικονομικών και άλλων συμφερόντων τους και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους στερήσει το δικαίωμα αυτό στο όνομα της οποιασδήποτε ευλογοφανούς επίκλησης.
Επιπλέον το άρθρο 27 (1) του Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα της απεργίας με την επιφύλαξη της ρύθμισης του για τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας, της υγείας και της συνέχειας της ύπαρξης του κράτους.Η επίθεση του κ. Χριστοφίδη κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων στερείται ερείσματος και θα το αποδείξω με στοιχεία. Η αναφορά του ότι
«Η λεγάμενη μεταρρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης απορρύθμισε την παιδεία, την αποσυντόνισε, τη μετέτρεψε σε ένα κακόγουστο συνδικαλιστικό πάρτι»
είναι ανακριβής εφόσον αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι ένα πάρτι αύξησης απολαβών και ωφελημάτων αλλά μείωση μισθών και επιδομάτων ύψους 30%. Κατά καιρούς έχω τεκμηριώσει τον ισχυρισμό αυτό με αναφορές στους νόμους που ψήφισε η βουλή για εφαρμογή του μνημονίου και είμαι στη διάθεση του για αναλυτικές και εμπεριστατωμένες εξηγήσεις. Επιπλέον όποιος έχει γυάλινο σπίτι δεν είναι ορθό να ρίχνει πέτρες. Με βάση τις προκηρύξεις θέσεων Πανεπιστημιακών τις οποίες κατά καιρούς διαβάζω, ο μισθός ενός Πρύτανη Δημοσίου Πανεπιστημίου δεν είναι μικρότερος αυτού του Γενικού Διευθυντή Υπουργείου.[ Κλίμακα Α 16 ] Δεν είναι άραγε υπερβολικό άτομα που αμείβονται τόσο καλά να κατηγορούν για «πάρτι» υπαλλήλους με πολύ χαμηλότερους μισθούς;
Επιπλέον η αναφορά του πρύτανη:
«ότι δημιουργήσαμε ένα σύστημα που εκκολάπτει έναν άκρατο συνδικαλισμό ο οποίος δεν αφήνει να ευδοκιμήσει τίποτα το καινούριο, γιατί μοναδικός του στόχος είναι η επιβίωση και διαιώνισή του»
αποτελεί αντισυνταγματική προτροπή αναίρεσης των συντεχνιών. Κάθε οργανισμός είτε ατομικός είτε συλλογικός έχει δικαίωμα στην επιβίωση και διαιώνιση κύριε Χριστοφίδη και εφόσον οι συντεχνίες λειτουργούν στα πλαίσια του συντάγματος και των νόμων η έμμεση προτροπή σας για κατάργηση τους δεν έχει έρεισμα νομιμότητας. Οι προτάσεις σας για κατάργηση του υφιστάμενου τρόπου διορισμού οδηγούν στη στέρηση των μέσων επιβίωσης σε πέραν των χιλίων οικογενειών συμβασιούχων εκπαιδευτικών που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι αν καταργηθεί αυτοστιγμεί ο κατάλογος και είναι χρέος των συντεχνιών να υπερασπίσουν τις δουλειές και το ψωμί των παιδιών αυτών των ανθρώπων έναντι παντός τιμήματος.
Η αναφορά του κυρίου Χριστοφίδη ότι:
«Η εκπαίδευση των παιδιών του τόπου μας είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους συνδικαλιστές»
αποτελεί κατηγορία κατά του συνόλου σχεδόν των εκπαιδευτικών των δημοσίων σχολείων εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μέλη των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και πληρώνουν συνδρομή σε αυτές. Αν εννοεί ότι όσοι είναι μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να απολυθούν απλώς και μόνο γιατί είναι μέλη συντεχνιών τότε είναι φανερό ότι δεν ευαγγελίζεται την πρόοδο αλλά την οπισθοδρόμηση στο 19ο αιώνα και τα σκλαβοπάζαρα. Όπως ανάφερα και σε προηγούμενη παράγραφο, η συλλογική απαξίωση των συνδικαλιστών και η αποπομπή τους από την εκπαίδευση, αποδεικνύει τη θέση του Πρύτανη για κατάργηση των συντεχνιών.
Η επίμονη προτροπή του κ. Χριστοφίδη προς τον Πρόεδρο ότι:
« αντιλαμβάνομαι, κύριε Πρόεδρε, ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα προβούν σε κινητοποιήσεις και σε απεργίες, γιατί δεν επιθυμούν την αλλαγή. Πιστεύω ότι έχετε την ιστορική υποχρέωση να διαχειριστείτε την όποια κρίση προκύψει για το καλό του τόπου Εάν κάποιοι προχωρήσουν σε απεργίες πρέπει να το διαχειριστείτε γιατί είναι καλύτερα να χάσουν σήμερα τα παιδιά μερικές εβδομάδες μαθήματα παρά να χάσει ο τόπος και άλλες γενιές στο μέλλον.».
στερείται νοήματος εφόσον οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών ουδέποτε έκλεισαν τα σχολεία για εβδομάδες. Τα τελευταία 3 χρόνια οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών εγκατέλειψαν σχεδόν αμαχητί τα μέλη τους αποδεχόμενα απώλειες 30% με μόνα απεργιακά μέτρα 2 – 3 ώρες απεργία το χρόνο. Προφανώς οι υπερβολικές αναφορές σας για απεργίες εβδομάδων στερούνται αντικειμενικότητας και γίνονται για σκοπούς εντυπώσεων.
Η αναφορά σας σε ιστορική υποχρέωση του Προέδρου να διαχειριστεί την όποια απεργία των εκπαιδευτικών με άκαμπτη αποφασιστικότητα φανερώνει την επίμονη άποψη σας για εξουθένωση των συντεχνιών, αποδυνάμωση τους και μετατροπή τους σε διακοσμητικά σώματα που κάνουν μόνο συνεστιάσεις και συνέδρια. Στο θέμα της αποσάρθρωσης των συντεχνιών ο κ. Χριστοφίδης δεν θα εύρισκε διαφωνούντες τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Επί του θέματος αυτού αναφέρω ότι ο πρώτος στόχος δικτατορικών καθεστώτων, πέραν των πολιτικών τους αντιπάλων ήταν και είναι οι συνδικαλιστές τους οποίους διώκουν και εξοντώνουν. Τρανό παράδειγμα ο Αδόλφος Χίτλερ ο οποίος την επομένη της ανόδου του στην εξουσία έκλεισε τους συνδικαλιστές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους εξόντωσε. Δεν θα τολμούσα βέβαια να πιστέψω ότι ο κ. Πρύτανης καλεί τον Πρόεδρο να λάβει τόσο ακραία μέτρα αν και η επίμονη αναφορά του «στην κακή επίδραση του συνδικαλισμού» «στον άκρατο συνδικαλισμό» και στα «συνδικαλιστικά πάρτι που πρέπει να παταχθούν» δεν αφήνει τους εφιάλτες μου να κοπάσουν.
Βεβαιώνουμε πάντως τον κ. Χριστοφίδη ότι δεν θα περάσουμε στο σκοτάδι αμαχητί..
*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2014-2017