Ο ΠτΔ εγκαινίασε το Εργαστήριο Ηλιακών Εφαρμογών του Ινστιτούτου Κύπρου «Πρωτέας» στο Πεντάκωμο


Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης και ευημερίας σε επίπεδο περιφέρειας και κράτους και αποτελούν αναπόσπαστο και καίριο στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής όλων των αναπτυγμένων κρατών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες και στο δικό του πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Μιλώντας στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του Εργαστηρίου Ηλιακών Εφαρμογών του Ινστιτούτου Κύπρου «ΠΡΩΤΕΑΣ» στο Πεντάκωμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι καθολική η αναγνώριση ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και στην τεχνολογική ανάπτυξη, η τόνωση της καινοτομίας και η μεταφορά γνώσης, αποτελούν βασικές παραμέτρους για αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία του σήμερα.
Πρόσθεσε πως η έρευνα και η καινοτομία βρίσκονται και στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής τη  Ευρωπαϊκής Ένωσης που κωδικοποιείται στους στόχους και στον οδικό χάρτη του «Ευρώπη 2020».
«Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης και στο δικό μας πρόγραμμα διακυβέρνησης. Η αειφόρος ανάπτυξη, βασισμένη στην έρευνα και καινοτομία πιστεύω ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην κοινωνική ευημερία», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
«Θέλω να εξάρω τη συνεισφορά του Ινστιτούτου προς την κατεύθυνση αυτή. Επιθυμώ επίσης να τονίσω τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αφού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι εργοδοτούμενοι είναι ιδιαίτερα μεταξύ της τάξης των νέων επιστημόνων. Οι περισσότεροι από  αυτούς εργάζονται για ερευνητικά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
Οι υποδομές που εγκαινιάζουμε σήμερα και τα έργα που φιλοξενούν αναδεικνύουν τον κεντρικό ρόλο της Κύπρου στην ανάπτυξη τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας, ανεφερε, και σημειωσε ότι η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Είναι φυσικό να διεκδικήσουμε να καταστούμε κέντρο έρευνας και καινοτομίας στον τομέα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επεσήμανε.
«Είναι εντυπωσιακό ότι πριν καν έχουμε τη λειτουργία της εγκατάστασης αυτής, το Ινστιτούτο Κύπρου έχει αναδειχθεί σε ένα κύριο διεκδικητή των ανταγωνιστικών Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με ικανοποίηση ακόμα πληροφορήθηκα πολύ πρόσφατα την κατοχύρωση στο Ινστιτούτο Κύπρου της εξαιρετικά ανταγωνιστικής 'Έδρας του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου, με αντικείμενο την ηλιοθερμική ενέργεια», ανέφερε.
«Η χωροθέτηση του 'ΠΡΩΤΕΑ' στο Πεντάκωμο, με κοινά όρια με το Τεχνολογικό Πάρκο αποτελεί θεωρώ άριστη επιλογή. Ο 'ΠΡΩΤΕΑΣ' θα επωφεληθεί από τις υποδομές του Τεχνολογικού Πάρκου και το Πάρκο θα γειτνιάσει με μια από τις πιο εντυπωσιακές ερευνητικές υποδομές που έχει να επιδείξει η Κύπρος και η νοτιοανατολική Ευρώπη», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη "τις πρωτοπόρες εταιρείες και τους συμπολίτες μας που αναδεικνύουν με το πιο ευφάνταστο τρόπο την περιβαλλοντολογική τους συνείδηση με την υποστήριξη της έρευνας και καινοτομίας".
«Το Ινστιτούτο, δικαιολογημένα πιστεύω, υπερηφανεύεται για τις επιτυχίες του και την εκπλήρωση πολλών από τους στόχους του. Εγκαινιάζοντας το νέο αυτό εργαστήριο, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις όχι μόνο για την ανάπτυξη του ιδρύματος, αλλά και για τα πολλαπλά προστιθέμενα οφέλη που προσφέρει  στην κυπριακή οικονομία και την κοινωνία, γενικότερα", ανέφερε
"Θέλω να εκφράσω την εκτίμηση στις προσωπικότητες που από την αρχή στελέχωσαν το Συμβούλιο Επιτρόπων και οικοδόμησαν το Ινστιτούτο κινούμενοι από το όραμα ενός ιδρύματος που θα προωθήσει την ειρήνη και την πρόοδο στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από την αξιοποίηση της  επιστήμης και της τεχνολογίας", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
"Είναι καλά γνωστό πως στα πρώτα βήματα είχαν δεχθεί την αμφισβήτηση πολλών. Παρά ταύτα με όσους πίστεψαν σε αυτούς που στελέχωναν το Ινστιτούτο, έγινε κατορθωτό να επιβληθείτε μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα, μέσα από τη δράση, μέσα από το έργο σας. Θα ήθελα να γνωρίζετε πως τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά θα στηρίζουμε με κάθε τρόπο το εξαιρετικό αυτό έργο", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










131