Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην τόνωση της ανάπτυξης, με έμφαση στη νεολαία


Αποστολή των σύγχρονων συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να είναι η διαμόρφωση ανθρώπων, που κατέχουν ένα στέρεο, επαρκές και συνεκτικό σώμα γνώσεων από όλες τις επιστήμες, η ανάπτυξη όλων εκείνων των ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν έναν δημοκρατικό πολίτη του 21ου αιώνα και της καλλιέργειας των κομβικών προσόντων που απαιτούνται ιδιαίτερα στις κοινωνίες του 21ου αιώνα (όπως είναι, μεταξύ άλλων, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η προθυμία και ικανότητα για συνεργασία, η ικανότητα εύρεσης περισσότερων λύσεων σε ένα πρόβλημα).

Η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και κατάρτισης των πολιτών και η επίτευξη των πιο πάνω στόχων, θα θέσει τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να ανταποκριθούν και μπορούν να συμβάλουν βραχυπρόθεσμα στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και, συγκεκριμένα, στην αντιμετώπιση των σημερινών υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων. Είναι αναμφισβήτητο ότι η δύσκολη κατάσταση της αγοράς εργασίας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση των νέων. Κατά την άποψή μας, τα εκπαιδευτικά συστήματα είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας προσπάθειας για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διατήρηση και προώθηση της οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Πρώτιστος στόχος, είναι να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να διατηρηθούν οι νέοι στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και να διατηρήσουν τα κίνητρά τους στη ζωή, ιδιαίτερα όσοι έχουν εγκαταλείψει το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης χωρίς επαρκή προσόντα ή/και έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση, αλλά δεν μπορούν να βρουν εργασία.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί η Κυπριακή Προεδρία, επικεντρωνόμενη σε μια πτυχή του πολυδιάστατου αυτού ζητήματος, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Τα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πολλοί νέοι και ενήλικες στην Ευρώπη στερούνται βασικών δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για την απασχόλησή τους, καθώς και την οικονομική και κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει την έγκριση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για το θέμα αυτό, επιδιώκοντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, μέσω της παροχής πιο ποιοτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η Προεδρία θα διοργανώσει, επίσης, ένα μεγάλο συνέδριο για το ίδιο θέμα. Ο αλφαβητισμός θα μας απασχολήσει, επίσης, στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών, αρμόδιων για θέματα Παιδείας, την οποία θα φιλοξενήσουμε στην Κύπρο.

Απαραίτητη, επίσης, καθίσταται η βελτίωση της σύνδεσης μεταξύ θεωρίας και πράξης στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς και καλύτερη σύνδεση μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Αυτό που απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι η ενίσχυση του συνδυασμού της θεωρητικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης στο χώρο εργασίας, προκειμένου τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών να ανταποκριθούν στις νέες εξελίξεις και τις ανάγκες για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας. Η συμπερίληψη στοιχείων πρακτικής κατάρτισης στα προγράμματα σπουδών γενικής και επαγγελματικής κατεύθυνσης, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στις προσπάθειές μας για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν πιο διαπερατά και να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των εκπαιδευομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία θα προωθήσει την επικαιροποιημένη ατζέντα της διαδικασίας της Κοπεγχάγης μέσα από τη διερεύνηση της επέκτασης των ευκαιριών και της διεύρυνσης των δεξιοτήτων, με το άνοιγμα των διόδων μεταξύ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τη μία πλευρά, και Ανώτατης Εκπαίδευσης, από την άλλη.

Ως προς τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Κυπριακή Προεδρία θα ασχοληθεί και θα αναδείξει και ζητήματα όπως η Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σύμφωνα με τους στόχους της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της διαδικασίας της Μπολόνια. Επίσης, η Προεδρία της Κύπρου θα επικεντρωθεί στην αριστεία στη διδασκαλία και τη μάθηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με στόχο την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της.

Τέλος, η Κυπριακή Προεδρία, σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, θα παρακολουθήσει και θα προωθήσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Όπως υποδεικνύει η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει τα μέτρα και τις πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη. Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, αφού είναι αποδεκτό πλέον ότι οι τομείς αυτοί είναι ενισχυτικοί για την ανάπτυξη.

Η Κυπριακή Προεδρία, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, θα συντονίσει τη συνεργασία αναφορικά με το στρατηγικό πλαίσιο «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020», με τη διερεύνηση καίριων προκλήσεων που εντοπίζονται στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και υποδεικνύονται στις Συστάσεις ανά Χώρα του 2012. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από την κοινοποίηση και την ανταλλαγή εμπειριών προς αμοιβαίο όφελος όλων των κρατών μελών. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, η Προεδρία θα προτείνει Συμπεράσματα Συμβουλίου για αντιμετώπιση των προκλήσεων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, αναδεικνύοντας τη δυναμική που έχουν οι δύο αυτοί τομείς για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη.

Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει, επίσης, στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών, αρμόδιων για θέματα Παιδείας, μαζί με το θέμα του αλφαβητισμού, την οποία θα φιλοξενήσουμε στην Κύπρο.

 


 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











228