Ο ρόλος των Πανεπιστημίων και οι προοπτικές απασχόλησης σε περίοδο οικονομικής κρίσης


ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ*

(Χαιρετισμός στην εκδήλωση που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Frederick)  

Η ελεύθερη έκφραση, η κατάθεση απόψεων ως αποτέλεσμα πολύχρονων εμπειριών και εξειδικευμένων γνώσεων και ο γόνιμος διάλογος αποτελούν τα βασικά συστατικά της υπόστασης, αλλά και του τρόπου λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου. Αυτές τις αρχές πρεσβεύουμε και αυτές υπηρετούμε και προάγουμε στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο επιζητούμε σήμερα απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Απαντήσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε με ορθολογικό τρόπο το ρόλο του δικού μας Πανεπιστημίου, σε μια περίοδο έντονης και άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης.

Αναμένουμε λοιπόν ότι, με τα όσα θα ακουστούν στην αποψινή μας εκδήλωση, από έμπειρους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς, να καταστούμε σοφότεροι. Ευελπιστούμε επίσης ότι με την αξιοποίηση των όσων θα ακουστούν αλλά και με ταυτόχρονη αναβάθμιση του οράματός μας για την παιδεία και την ανάπτυξη αυτού του τόπου να μπορέσουμε να συμβάλουμε ως Πανεπιστήμιο στην προσπάθεια για γρήγορη έξοδο από την οικονομική κρίση. Σας διαβεβαιώνω ότι, ως Πανεπιστήμιο Frederick και μπορούμε, αλλά και πρέπει να συμβάλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια, η οποία αποτελεί συνέχεια αλλά και συνέπεια προς την ιστορία αυτού του Ιδρύματος.

Ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα έχουμε μια ιστορία σχεδόν μισού αιώνα. Ξεκινήσαμε στη δεκαετία του ΄60 ως τεχνικό και οικονομικό λύκειο, κάτω από συνθήκες δύσκολες για τη νεοσύστατη τότε Κυπριακή Δημοκρατία. Αντέξαμε στις πολύ πιο δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τα γεγονότα του 1974 και συνεχίσαμε το έργο μας. Επιπρόσθετα, καταφέραμε περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄70, να ιδρύσουμε  το Frederick Institute of Technology, Κολλέγιο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο συνεχίζει τη λειτουργία του μέχρι σήμερα προσφέροντας δεκάδες κλάδους σπουδών. Το 2005, αμέσως μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, βασισμένοι στις εμπειρίες 30 χρόνων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πίστη και όραμα, εργαστήκαμε σκληρά και ετοιμάσαμε και υποβάλαμε εγκαίρως αίτηση προς τις αρμόδιες αρχές για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Frederick. ΄Υστερα από ενδελεχείς αξιολογήσεις και ελέγχους, εξασφαλίσαμε την αρχική άδεια λειτουργίας το 2007. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας με πολύ μεράκι και σκληρή δουλειά και ύστερα από αλλεπάλληλες αξιολογήσεις από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, το 2012, εξασφαλίσαμε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την οριστική άδεια λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας. Είμαστε το μόνο Πανεπιστήμιο με έδρα εντός των δημοτικών ορίων της πρωτεύουσας, θέση με συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία και το μόνο κυπριακό πανεπιστήμιο με προσφορά πανεπιστημιακών σπουδών σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σε δύο πόλεις, Λευκωσία και Λεμεσό. Σήμερα προσφέρουμε 21 κλάδους προπτυχιακών σπουδών, 12 μεταπτυχιακά προγράμματα επιπέδου Masters και 12 Διδακτορικού επιπέδου, κατανεμημένα σε έξι σχολές. Όλα τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουμε είναι εγκεκριμένα από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Ε.Α.Ι.Π.) και οι αντίστοιχοι  τίτλοι σπουδών τυγχάνουν αναγνώρισης από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας, δηλ. το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ και το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ενώ οι απόφοιτοι μας έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από αντίστοιχα επαγγελματικά σώματα. Να αναφέρω επίσης ότι οι τίτλοι σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick τυγχάνουν διεθνούς ακαδημαϊκής αναγνώρισης τόσο σε ολόκληρη την ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα εκείνο της Κίνας, στην οποία το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μόνο από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου που αναγνωρίζεται. Τέλος, εκεί και όπου απαιτούνται ειδικές διευθετήσεις και εγκρίσεις για την άσκηση του επαγγελματικού δικαιώματος των αποφοίτων μας εντός των κρατών μελών της ΕΕ, αυτό έχει επιτευχθεί ύστερα από συντονισμένες ενέργειες.   

Όμως, στην πολύχρονη διαδρομή μας, ήταν και παραμένει πάντοτε στο επίκεντρο κάθε προσπάθειάς μας η προσφορά υψηλής ακαδημαϊκής γνώσης και κατάρτισης προς τους σπουδαστές μας και η στήριξή τους με κάθε τρόπο ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τους δικούς τους στόχους, όνειρα και φιλοδοξίες. 

Είναι ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, αλλά και λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που αποφασίσαμε ως Πανεπιστήμιο Frederick την εξαγγελία ενός πολυδιάστατου και διευρυμένου οικονομικού πακέτου για παροχή υποτροφιών και φοιτητικών χορηγιών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην παραπέρα στήριξη των νέων ανθρώπων, που ανέκαθεν αποτελούσαν την ελπίδα αυτού του τόπου.

Παρακολουθούμε καθημερινά τα όσα τεκταίνονται στον τομέα της οικονομίας και του τραπεζικού μας συστήματος έτσι ώστε με άμεσες και μεθοδικές ενέργειες να διασφαλίζουμε έγκαιρα την απρόσκοπτη λειτουργία και βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου μας. Πέραν αυτού, και αναλογιζόμενοι τον κοινωνικό μας ρόλο, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το δικό μας Πανεπιστήμιο να συμβάλει με κάθε τρόπο στην άμβλυνση των οικονομικών προβλημάτων και στη διαμόρφωση προοπτικών απασχόλησης για τους νέους επιστήμονες και ιδιαίτερα τους απόφοιτούς μας.

Ευελπιστούμε λοιπόν ότι, με την αποψινή μας εκδήλωση, που αποτελεί την απαρχή μιας σειράς εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Frederick, θα δημιουργηθούν και θα ακουστούν γόνιμες σκέψεις και ρεαλιστικές απόψεις που θα μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες για γρήγορη έξοδο από την οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει πρόσφατα.

Με αυτά τα λίγα λόγια σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ όλους που παρευρίσκεστε στην αποψινή μας εκδήλωση καθώς και όσους εργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωσή

Ευχαριστώ επίσης όλους τους ομιλητές που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και ιδιαιτέρως τον αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, που όπως προανέφερα, παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα, ταξίδεψε από την Ελλάδα και  βρίσκεται απόψε μαζί μας.

*Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Frederick




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










187