Η τιμητική διάκριση «Ονήσιλος», η οποία περιλαμβάνει μετάλλιο και τιμητικό δίπλωμα, απονέμεται σε Κύπριους παράγοντες ή φορείς για τη διάκρισή τους στα Γράμματα.
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκπαιδευτικής επίσκεψης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο, τη Δευτέρα 26/3/2012 κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παράθεσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Γιώργος Δημοσθένους.
Σκεπτικό απονομής τιμητικής διάκρισης «Ονήσιλος»
στον Ανδρέα Βοσκό
Ο Ανδρέας Βοσκός είναι μια σημαντική προσωπικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και τιμάται για την πολύτιμη προσφορά του στον τομέα των Γραμμάτων και τη συμβολή του στην προβολή του πολιτισμού της Κύπρου.
Το 1975 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα στην Κλασική Φιλολογία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκτοτε έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του ερευνητικού του έργου στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία. Έχει στο ενεργητικό του αριθμό άρθρων, μελετών και βιβλίων, και έχει λάβει μέρος σε σημαντικό αριθμό επιστημονικών συμποσίων.
Ο Ανδρέας Βοσκός υπήρξε πρωτοστάτης και θεμελιωτής της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μια συνεργασία που φέτος συμπληρώνει το 27ο έτος της και η οποία συνέβαλε στην επικοινωνία, στην ανταλλαγή ιδεών και στη συνέργεια Κύπριων και Ελλαδιτών πανεπιστημιακών και σπουδαστών, ενισχύοντας τους αδελφικούς δεσμούς των δυο χωρών.
Χάρη στις συστηματικές του προσπάθειες και τον έντονο ζήλο του εισήχθησαν μαθήματα για την Κύπρο στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών διαφόρων τμημάτων, ενώ ταυτόχρονα καθιερώθηκαν σεμινάρια της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας στη Φιλοσοφική Σχολή, στο Σπίτι της Κύπρου στην Ελλάδα, και στην Κύπρο. Παράλληλα, οργανώθηκαν επιστημονικά συμπόσια και συνέδρια, σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, με κεντρικό άξονα την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία. Έντονη δράση ανέπτυξε και για την προώθηση του Εθνικού μας θέματος με πολλαπλές ενέργειες και πρωτοβουλίες όπως π.χ. έκδοση ψηφισμάτων και παραστάσεις σε διεθνείς οργανισμούς, οργάνωση ημερίδων και επιστημονικών συνεδρίων. Πρόσθετα θεσμοθέτησε τις ετήσιες εκπαιδευτικές αποστολές της Φιλοσοφικής Σχολής και γενικότερα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο στις οποίες έλαβαν μέρος πέραν των 4000 φοιτητών καθώς και πανεπιστημιακοί και ερευνητές από το εξωτερικό.
Τον Δεκέμβριο του 2011 του απονεμήθηκε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, για το εξάτομο έργο «Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία», καθώς είναι ο συγγραφέας των τεσσάρων πρώτων τόμων: Επική, Λυρική και Δραματική Ποίηση (1995/ 2008²), Επίγραμμα (1997), Πεζογραφία (2002), Ιατρική (2007). Πρόκειται για ένα έργο πολυετούς επιστημονικής ενασχόλησης που αποτελεί ένα βασικό εργαλείο σπουδής τόσο των φοιτητών όσο και ευρύτερα της επιστημονικής κοινότητας ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει μέσα από σημαντικές πηγές το πολιτιστικό πρόσωπο της Κύπρου.