O Υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Νοτίου Αφρικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


 Tην Πανεπιστημιούπολη επισκέφθηκε ο Υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Νοτίου Αφρικής Δρ. Blade Nzimande, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία και από την Α΄ Γραμματέα της Πρεσβείας της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα κα Kgopotso Rose John, την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης Καθηγητής Κωνσταντίνος Π. Κωνσταντίνου, καλωσόρισε θερμά τον Υπουργό και τα μέλη της αντιπροσωπείας, τονίζοντας το γεγονός ότι η Νότιος Αφρική αποτελεί σύμβολο ειρηνικής αναγέννησης.  O κ. Κωνσταντίνου προέβη σε σύντομη παρουσίαση του Πανεπιστημίου Κύπρου, εστιάζοντας στην έρευνα αιχμής που διεξάγεται στο ίδρυμα, στις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει για ερευνητικούς σκοπούς από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και άλλες πηγές, στα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται στην Αγγλική γλώσσα, στις προοπτικές παραχώρησης υποτροφιών σε άριστους φοιτητές, καθώς και στην υφιστάμενη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με τη Νότιο Αφρική.  Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρευρίσκονταν τρεις πρωτοετείς φοιτήτριες από τη Νότιο Αφρική, οι οποίες σπουδάζουν με υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω ενός νέου προγράμματος υποτροφιών που παραχωρεί το Πανεπιστήμιο σε μαθητές του Σχολείου Σαχέτι, μέλους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων της Νοτίου Αφρικής. Οι εν λόγω φοιτήτριες, μέλη της ελληνικής ομογένειας της Νοτίου Αφρικής, εξέφρασαν ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι αφενός σπουδάζουν σε ένα Πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται στα 400 καλύτερα του κόσμου και αφετέρου έχουν την ευκαιρία να επανασυνδεθούν με τις ρίζες τους.

 Ο Δρ Nzimande αναφέρθηκε στην πολιτική τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν τα Πανεπιστήμια στη Νότιο Αφρική, όπου από τη μία αρκετά πανεπιστήμια σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις και έχουν διεθνή αναγνωρισιμότητα, ενώ από την άλλη σημαντικός αριθμός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν και να διακριθούν. Παράλληλα υπάρχουν άριστοι φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές και άλλες δυσκολίες με αποτέλεσμα αρκετοί να διακόπτουν τις σπουδές τους μετά το 1ο έτος.  «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτές τις ευπαθείς ομάδες φοιτητών και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την αριστεία. Θα θέλαμε να διερευνήσουμε κατά πόσο μπορούμε να συνεργαστούμε», σημείωσε ο Δρ. Nzimande προσθέτοντας ότι η Νότιος Αφρική ενδιαφέρεται επίσης έντονα για αύξηση των διδακτορικών φοιτητών και για τη μετέπειτα ένταξή τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα. 

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε διαφάνηκε το ενδιαφέρον των δύο μερών για προώθηση πρότασης συμφωνίας συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή φοιτητών, την εισδοχή φοιτητών από τη Νότιο Αφρική σε προγράμματα σπουδών που προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα και την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμη αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, οι οποίοι αντίκρυσαν θετικά την πρόταση των δύο μερών όπως το Υπουργείο εξετάσει τη δυνατότητα υπογραφής συμφωνίας διακρατικής συνεργασίας, η οποία θα θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω σύνδεση του Πανεπιστημίου Κύπρου με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα της Νοτίου Αφρικής.

Όπως δήλωσε ο Αντιπρύτανης Καθ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου «Ως πρώτο βήμα μπορούμε να φέρουμε σε επαφή τους ερευνητές των δύο χωρών. Όταν οι ακαδημαϊκοί συνεργάζονται με συνάδελφους ερευνητές ανά τον κόσμο, τότε έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά σε συγκεκριμένες δράσεις που ενισχύουν την έρευνα και τη διδασκαλία, αφού η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο διασφάλισης ποιότητας και συνεχούς βελτίωσης. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο της διεθνοποίησής του, στοχεύει να προσελκύει άριστους φοιτητές, οι οποίοι αφενός θα εμπλουτίσουν την πανεπιστημιακή κοινότητα με τις δικές τους εμπειρίες, κάτι το οποίο θα είναι αμοιβαία επωφελές, και αφετέρου θα αποτελούν, ως απόφοιτοι, πρεσβευτές της Κύπρου».  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











109