Όγδοος τόμος Οδηγών Βυζαντινών Μνημείων της Κύπρου: Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά


Κυκλοφόρησε ο όγδοος τόμος στη σειρά των Οδηγών Βυζαντινών Μνημείων της Κύπρου με τίτλο: Ο ναός του  Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά (στα Ελληνικά). Η έκδοση έγινε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Η σειρά οδηγών θα καλύψει εκτός από τα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου, τα οποία ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά (UNESCO) και άλλα σημαντικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του τόπου. Τα καθαρά έσοδα από την πώληση των Οδηγών, κατατίθενται στα ειδικά ταμεία των Ιερών Μητροπόλεων και των Μονών και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες συντήρησης των μνημείων.

Η έκδοση αρχίζει με πρόλογο του εκδότη και ακολουθεί χαιρετισμός του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το μνημείο. Μέσα από τις σελίδες του Οδηγού γίνεται αναδρομή στην ιστορία και τη θέση του χωριού Πεδουλάς και στα εκκλησιαστικά μνημεία του. Ακολουθεί το κεφάλαιο για την αρχιτεκτονική του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο οποίος είναι του τύπου του μονόχωρου ξυλόστεγου ναού. Ο ναός καταλήγει στα ανατολικά σε προεξέχουσα ημικυκλική αψίδα. Στο δυτικό και νότιο τμήμα ο ναός έχει στοά. Σε ξεχωριστές ενότητες εξετάζονται η στέγη, το δάπεδο, οι θύρες, η αγία Τράπεζα, τα στασίδια και το εικονοστάσιο.

Στο κεφάλαιο για το εικονογραφικό πρόγραμμα παρουσιάζονται οι τοιχογραφίες του ναού, τις οποίες υπογράφει το 1474 ο ζωγράφος  Μηνάς από τη Μυριανθούσα, ενώ γίνεται ιδιαίτερος σχολιασμός για την αναθηματική τοιχογραφία με την οικογένεια του δωρητή ιερέα Βασιλείου Χάμαδου και την μνημειακή απεικόνιση του ξιφοφόρου Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Το επόμενο κεφάλαιο γίνεται λόγος για εικονογραφικές και τεχνοτροπικές παρατηρήσεις που αφορούν στον τοιχογραφικό διάκοσμο και περιγραφή των εικόνων του ναού, οι οποίες είναι έργα του Μηνά (γύρω στο 1474) και του Λουκά (16ος αι.).

Στη συνέχεια δίνεται το Γλωσσάρι, Κατάλογος ολοσέλιδων φωτογραφιών και η Βιβλιογραφία. Τέλος, παρατίθενται αρχιτεκτονικά σχέδια του ναού που έγιναν από τον κ. Διομήδη Μυριανθέα, Αρχιτέκτονα. Στις ανόψεις των σχεδίων αποτυπώνονται και οι αριθμούνται όλες οι τοιχογραφίες του ναού.

Τα κείμενα του οδηγού έγραψε ο κ. Στυλιανός Περδίκης, Αρχαιολόγος. Η φωτογράφηση έγινε από τον κ. Βάσο Στυλιανού, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και φωτογραφίες από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ιδιωτικά αρχεία. Η καλλιτεχνική και τυπογραφική επιμέλεια, καθώς και ο διαχωρισμός χρωμάτων έγινε από τον Εν Τύποις Βούλα Κοκκίνου Λτδ και η εκτύπωση στο τυπογραφείο CassoulidesMasterprinters. Την ευθύνη της έκδοσης της Σειράς Οδηγών έχει ο δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Βυζαντινόλογος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

Ο Οδηγός είναι διαστάσεων 22x16 εκ., αριθμεί 128 σελίδες, με 93 ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες και 8 σχέδια.  Διατίθεται στην τιμή των 9,00 από την Αγορά, το πωλητήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος, την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, το Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά και γνωστά βιβλιοπωλεία σε όλη την Κύπρο και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.boccf.org




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










151