ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τις εγκυκλίους που αναρτά η ΔΔΕ στην ιστοσελίδα της, μπορεί να ανακαλύψει ενδιαφέροντα πράγματα. Η εγκύκλιος 4240 ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2014 αναφέρεται στο πρόγραμμα επιμόρφωσης νεοπροαχθέντων βοηθών διευθυντών μέσης γενικής και μέσης τεχνικής εκπαίδευσης. Το γεγονός ότι αυτή η εγκύκλιος τοποθετήθηκε στην ιστοσελίδα της δημοτικής εκπαίδευσης, αντί της μέσης αποτελεί από μόνο του ένα ερωτηματικό, όχι όμως το μεγαλύτερο. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μας τα παιδιά του κατώτερου θεού, αποτελεί η αναφορά στο γεγονός ότι θα δοθεί μείωση διδακτικού χρόνου 3 περιόδων, δηλαδή το 20% του διδακτικού χρόνου, σε κάθε νεοπροαχθέντα βοηθό διευθυντή μέσης για να μπορεί να παρακολουθεί το επιμορφωτικό πρόγραμμα στο Π.Ι. μια φορά την εβδομάδα. Στη δημοτική εκπαίδευση ούτε καν υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα για νεοπροαχθέντες βοηθούς διευθυντές, ούτε δίνονται ανάλογες απαλλαγές.
Τη σχολική χρονιά 2013-2014 παρακολούθησα με άλλους νεοπροαχθέντες παρόμοιο πρόγραμμα για διευθυντές δημοτικής στο Π.Ι. Δεν μας έδωσαν καμιά πίστωση διδακτικού χρόνου με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να εκτελούμε το σύνολο των διδακτικών μας καθηκόντων στις τέσσερις εργάσιμες μέρες της εβδομάδας. Το γεγονός ότι μέσα στις τέσσερις αυτές μέρες έπρεπε να διδάξεις 11 – 21 περιόδους διδασκαλίας, δηλαδή να προετοιμάζεσαι για 3 έως 5 μαθήματα την ημέρα και επιπλέον να διοικείς ένα σχολείο με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι εξουθενωτικό. Στην ουσία έπρεπε να είσαι ταυτόχρονα διευθυντής και διακινούμενος δάσκαλος πλήρους απασχόλησης για τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Ουδέποτε όμως η συντεχνία μας διεκδίκησε το αυτονόητο, δηλαδή την απαλλαγή μας κατά 20% των διδακτικών μας καθηκόντων για να παρακολουθήσουμε το επιμορφωτικό πρόγραμμα και να εκτελούμε με άνεση τα διοικητικά μας καθήκοντα.
Διαχρονικά οι λειτουργοί της δημοτικής εκπαίδευσης αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους της μέσης εκπαίδευσης, ενώ η συντεχνία μας, ακόμα και τους καλούς καιρούς, παρακολουθούσε το θέμα μάλλον αδιάφορα. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η τακτική της άνισης μεταχείρισης των εκπαιδευτικών είναι ένα παιγνίδι του τύπου «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζει ο εργοδότης, αυτό δεν απαλλάσσει τη συντεχνία μας από την υποχρέωση να απαιτεί την ίση μεταχείριση των εκπαιδευτικών που έχουν παρόμοια καθήκοντα, έστω και αν υπηρετούν στη δημοτική εκπαίδευση!
Συντομογραφίες
ΔΔΕ = Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης
*Μέλος Δ.Σ. ΑΚΙΔΑ