ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΓΙΔΟΥ*
Αντί προλόγου…
Μελετώντας τα διάφορα αιτήματα που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια για την Προδημοτική Εκπαίδευση, διερωτήθηκα πως είναι δυνατόν, να διανύουμε το δεύτερο μισό του 2016 αλλά όλα τα σημεία, να παραμένουν ακόμη διεκδικήσεις! Καμιά (μηδέν, zero, null, nolla-) από τις διεκδικήσεις δεν έχει επιτευχθεί στην περίπτωση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και είναι πραγματικά άξιο απορίας…
Στο παρόν άρθρο, θα επικεντρωθώ στην Προδημοτική εκπαίδευση, στο «αποπαίδι» -δυστυχώς- του Υπουργείου Παιδείας, επισημαίνοντας τις βασικότερες διεκδικήσεις του κλάδου μας καθώς επίσης και τις απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού σε πρόσφατη επιστολή1 – απάντηση προς την ΠΟΕΔ, η οποία δημοσιεύτηκε στο Paideia News στις 4 Ιουλίου 2016.
Συνδυάστε τα 2+1 σημεία και προβληματιστείτε…
1. Το ΥΠΠ με βάση τα όσα γράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του2, θεωρεί ότι «Το νηπιαγωγείο είναι ο τόπος της χαράς, της δημιουργικής φαντασίας, της απόκτησης εμπειριών, στάσεων και δεξιοτήτων που διαρκούν μια ολόκληρη ζωή». Συνεπώς, αναγνωρίζει την αξία που έχει το δημόσιο νηπιαγωγείο.
2. Η ΠΟΕΔ γνωστοποιεί3 στο ΥΠΠ τις δυσκολίες και τα καθημερινά προβλήματα της Προδημοτικής Εκπαίδευσης.
3. Ο Υπουργός Παιδείας, στην απάντησή του προς την ΠΟΕΔ αναφέρει: «Θέλω να επαναλάβω την ειλικρινή διάθεση του Υπουργείου και εμένα προσωπικά για συνεργασία με την ΠΟΕΔ για την επίτευξη του κοινού μας στόχου».
4-1 Ερωτήσεις κρίσεως ως καταλύτες για τον πιο πάνω προβληματισμό…
1. Αν το ΥΠΠ αντιλαμβάνεται τον ρόλο που έχει η Προδημοτική Εκπαίδευση στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας αλλά και στην Παιδεία του τόπου γενικότερα, γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε μεταρρυθμίσεις που σκοπό έχουν να εξυγιάνουν το δημόσιο νηπιαγωγείο;
2. Η ΠΟΕΔ εκτός από την γνωστοποίηση προς το ΥΠΠ των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, αγωνίζεται με ζήλο ώστε να λύσει τα προβλήματα του δημόσιου νηπιαγωγείου και με ποιο τρόπο;
3. Αφού υπάρχει πολιτική απόφαση από το ΥΠΠ για αλλαγή και επιτεύξεις των κοινών του στόχων με την ΠΟΕΔ, γιατί δεν προχωρούμε σε ουσιαστικές αλλαγές;
Τα «επιτεύγματα» από τις βασικές διεκδικήσεις της Προδημοτικής Εκπαίδευσης:
Οι διεκδικήσεις της Προδημοτικής Εκπαίδευσης ήταν και είναι πολλές. Αφορούν αφενός την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των νηπιαγωγών και αφετέρου την καλυτέρευση των συνθηκών μάθησης των παιδιών μας. Σε αυτή τη δημοσίευση, θα επικεντρωθώ στη δεύτερη κατηγορία διεκδικήσεων, αυτών δηλαδή που αφορούν τα παιδιά.
Απάντηση ΥΠΠ: Η προσφορά στήριξης στα παιδιά μη γνώστες της ελληνικής γλώσσας συνεχίζεται με το υφιστάμενο σύστημα.
Ελεύθερη μετάφραση: Το υφιστάμενο σύστημα για την στήριξη των αλλόγλωσσων παιδιών προς το παρόν αφορά μόνο το δημόσιο δημοτικό σχολείο. Συνεπώς, ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ, οι αλλόγλωσσοι μαθητές που φοιτούν στο δημόσιο νηπιαγωγείο δεν θα έχουν καμία στήριξη.
Απάντηση ΥΠΠ: «Το ΥΠΠ αντιμετωπίζει θετικά τη σταδιακή ολοκλήρωση του θεσμού υπεύθυνου τμήματος… ωστόσο, το θέμα όλων των απαλλαγών από διδακτικό χρόνο για την εκτέλεση εξωδιδακτικών καθηκόντων θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης για τις απαλλαγές σε διδακτικό χρόνο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που θα διενεργηθεί μετά τη γνωστή σύσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας».
Ελεύθερη μετάφραση: Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ4 ο θεσμός του υπεύθυνου τμήματος έχει εφαρμοστεί κανονικά για την πρώτη τάξη του δημοτικού (με παραχώρηση δύο ωρών) και μερικώς για τις υπόλοιπες τάξεις (παραχώρηση μια ώρας). Τί να επανεξεταστεί για την Προδημοτική Εκπαίδευση; Δεν κατάλαβα! Στα δημόσια νηπιαγωγεία δεν υπάρχει η ανάγκη στήριξης των παιδιών μας; Δεν υπάρχει η ανάγκη συντονισμού μεταξύ των νηπιαγωγών; Δεν υπάρχει ανάγκη εφαρμογής τακτικών επίλυσης προβλημάτων παραβατικότητας; Δεν υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης των γονιών για την πρόοδο των παιδιών τους; Συνεπώς, ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ, θα θυσιάζουμε τα κενά μας (αυτά που έχουμε για ένα ποτήρι νερό και τουαλέτα) για να εκτελούμε αυτά τα εξωδιδακτικά καθήκοντα!
Απάντηση ΥΠΠ: Κανένας σχολιασμός.
Ελεύθερη μετάφραση: Παρόλο που η χώρα μας είναι πρώτη στη λίστα5 με τους περισσότερους μαθητές νηπιαγωγείου ανά εκπαιδευτικό, το ΥΠΠ συνεχίζει να θέλει να μένουμε ριζωμένοι εκεί. Συνεπώς, ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ, στα δημόσια νηπιαγωγεία, θα υπάρχουν σε κάθε τμήμα 25 παιδιά, ηλικιών από 4.8-6. Διερωτώμαι τι σκέφτονται οι Φινλανδοί για τις Κύπριες Νηπιαγωγούς… σίγουρα μας θεωρούν Υπερήρωες αφού αυτοί έχουν μόνο 7 παιδιά ανά εκπαιδευτικό!
Απάντηση ΥΠΠ: Κανένας σχολιασμός
Ελεύθερη μετάφραση: Οι νηπιαγωγοί, ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό που υπάρχει στα σχολεία και ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις. Επιπρόσθετα, θα προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε μόνες μας υλικό και ιδέες από σελίδες στο διαδίκτυο που πρέπει να συνάδουν βέβαια με το αναλυτικό μας πρόγραμμα.
Και η «λυπητερή»…
Από τις προαναφερθείσες τέσσερις βασικές διεκδικήσεις μας, από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουν επιτευχθεί … μηδέν! (Σημειώστε επίσης πως υπάρχουν πολλές άλλες διεκδικήσεις αλλά δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε ΠΟΕΔ - ΥΠΠ τον τελευταίο καιρό). Στα χαρτιά και στη θεωρία, όλοι παραδέχονται πως η Προδημοτική Εκπαίδευση αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εκπαίδευσης, αλλά στην πράξη δεν υπάρχει καμία διάθεση για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε καθημερινή βάση. Με λυπεί ιδιαίτερα να γνωρίζω ότι αν οι πιο πάνω διεκδικήσεις είχαν επιτευχθεί, οι πρώτοι που θα είχαν όφελος είναι τα παιδιά μας και η Παιδεία του τόπου. Είναι δε τραγικό, όταν αυτοί που μας αντιπροσωπεύουν και αποτελούν την φωνή μας στο ΥΠΠ, κάνουν αναφορές για «δικαίωση», «επίτευξη στόχων» και νιώθουν νικητές με ποσοστό «επιτυχίας» 0% όσο αφορά την Προδημοτική Εκπαίδευση. Το πιο τραγικό όμως από όλα, είναι πως το Υπουργείο Παιδείας συνεχώς επικαλείται «μεταρρυθμίσεις», «καινοτομίες» και «εκσυγχρονισμούς» αλλά αγνοεί διαχρονικά και προκλητικά την Προδημοτική Εκπαίδευση, τη βαθμίδα που αποτελεί το θεμέλιο της εκπαίδευσης των παιδιών μας!
1 http://www.paideia-news.com/index.php?id=109&hid=22061&url
2 http://www.schools.ac.cy/klimakio/Themata/proscholiki_ekpaidefsi/index.html
3 http://www.paideia-news.com/index.php?id=109&hid=22057&url
4 http://www.poed.com.cy/Default.aspx?tabid=92&articleType=ArticleView&articleId=379
5 http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/key_data_series/166EN.pdf
*Εκπαιδευτικός Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, Μέλος ΔΣ ΑκίΔΑ