Οι εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Υπουργείο Παιδείας


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ*

 Σήμερα, 24 Ιουνίου 2014, σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής ενημέρωσε την Επιτροπή και τους προσκεκλημένους της, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και Οργανωμένους Γονείς, καθώς και δημοσιογράφους, για τα θέματα που αναλύονται στις Εκθέσεις και τις προθέσεις του Υπουργείου.

Σε σχέση με τα όσα φαίνεται να μπαίνουν σε τροχιά σχεδιασμού και υλοποίησης μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τονίζονται, σ’ ένα αρχικό στάδιο,  τα εξής:

ΔΙΑΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Η διαφάνεια υπηρετείται βασικά από τις 12 Ιουνίου 2014, όταν αναρτήθηκαν οι Εκθέσεις επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας στην ιστοσελίδα του. Συνεπώς χρειάζεται χρόνος για διευκρινίσεις και διασαφήνιση των πολιτικών προθέσεων του Υπουργείου προς τους εταίρους.

Σε ό, τι αφορά τον Διάλογο, για να είναι ουσιαστικός, πρέπει να δοθεί ικανοποιητικό περιθώριο, από τη μια, και από την άλλη θα πρέπει να είναι μια πραγματική διαπραγμάτευση για τα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Εκπαίδευση και τον Εκπαιδευτικό, και όχι μόνο την Επιμόρφωση - Κατάρτιση, την Αξιολόγηση – Ανέλιξη, το Σύστημα Διορισμού (που είναι πολιτικές για τους εκπαιδευτικούς και μόνο) και την Αναδιάρθρωση – Αναδόμηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (καθαρά και μόνο διοικητικές ρυθμίσεις, ή όχι;).

ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ: Ο Κοινωνικός Διάλογος για να έχει νόημα θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο τέτοιες εκπαιδευτικές πολιτικές που δεν θα συμπεριλαμβάνουν πολιτικές απολύσεων, όπως τις έχουμε δει στις μνημονιακές ρήτρες από τον Νοέμβριο του 2012 και μετά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: Δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς πως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Διεθνής αυτός Οργανισμός, μέρος του ΟΗΕ, ελέγχεται για τις συστάσεις του και την προώθηση αυτών από διάφορα Κράτη, οι οποίες οδήγησαν εκατομμύρια κόσμο στη φτώχεια και την αποδυνάμωση έως διάλυση του Κοινωνικού Κράτους. Ως εκ τούτου θα πρέπει να κρατήσουμε τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας ότι οι Εκθέσεις είναι ένα εργαλείο και θα παρακολουθούμε την προσήλωσή του στις προτάσεις, κυρίως για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Είναι πρόδηλο γιατί οι συγκεκριμένες προτάσεις, όπως και οι συστάσεις του ΔΝΤ, τον Μάρτη του 2013, έχουν προκαλέσει σοβαρότατες ανησυχίες.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ: Είναι ξεκάθαρη η προϋπόθεση πως για να μπορέσει να προχωρήσει ο Διάλογος για το Σύστημα Διορισμού, πρέπει να εξαιρεθούν από την όποια νέα ρύθμιση οι Συμβασιούχοι και οι Αντικαταστάτες Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί και Ειδικοί Δάσκαλοι, οι οποίοι ενώ είναι νεαροί στην ηλικία, υπηρετούν την Εκπαίδευση εδώ και 7 και πλέον χρόνια. Έχουν αποδείξει και τις ικανότητες τους και τις δυνατότητες τους μέσα από τις αλλεπάλληλες αλλαγές εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Είναι αυτοί, πάνω από τους οποίους πλανάται η αβεβαιότητα, που έχει καταδειχθεί πως είναι οι εκπαιδευτικοί της προοπτικής και του μέλλοντος.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Είναι αιτούμενο να διαφανεί ότι η πολιτική ενίσχυσης και αναβάθμισης της ποιότητας στην Εκπαίδευση δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση για να θυματοποιηθεί ο εκπαιδευτικός και να πληγεί ακόμα περισσότερο η επαγγελματική του αξιοπρέπεια όσο και το βιοτικό του επίπεδο.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ: Η συμμετοχή της ΠΟΕΔ στο Διάλογο είναι αίτημά της διαχρονικό, γιατί το θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ χαρακτηριστικό ευνομούμενης και δημοκρατικής Πολιτείας. Σε μια εποχή που ο Συνδικαλισμός βάλλεται από παντού, και η Δημόσια Εκπαίδευση σε όλες τις χώρες που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση ήταν το μεγαλύτερο θύμα μαζί με τη Δημόσια Υγεία, η Οργάνωση των Δασκάλων θα μετέχει με κριτική θεώρηση των πραγμάτων και με στόχο την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου και της αξιοπρέπειας και του κύρους του εκπαιδευτικού.

*Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











161