ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ*
Οι γονείς της Κύπρου, ως οι φυσικοί γονείς, ενδιαφέρονται άμεσα και επιδιώκουν πάντοτε την πιο σωστή εκπαίδευση για τα παιδιά τους και έχουν σκοπό τη χάραξη μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής που θα έχει σαν στόχο το αποτελεσματικό σχολείο, τη σωστή και αποτελεσματική μόρφωση που θα αντλεί διδάγματα από το δικό μας Κλασσικό Ελληνικό Πολιτισμό και που ταυτόχρονα θα προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προετοιμασία του νέου Ευρωπαίου Πολίτη.
Ευρωπαίος Πολίτης είναι εκείνος που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διακήρυξη, αγωνίζεται για τον εαυτό του, την οικογένειά του, την πατρίδα του, για την Ευρώπη, για τον Κόσμο, εφαρμόζοντας στην πράξη τις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της αποδοχής, της συνεργασίας, της ελευθερίας, της ειρήνης.
Με βάση τα πιο πάνω, οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση πρέπει να εργαστούν για τη διατήρηση και ενίσχυση των πιο πάνω ιδεωδών αλλά και να δουλέψουν ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου να πορευθεί προς τις Ευρωπαϊκές διακηρύξεις και έτσι η όλη εκπαίδευση των παιδιών μας να ταυτιστεί με την εκπαίδευση των άλλων λαών ευρωπαϊκά.
Πρέπει όλοι μαζί Οικογένεια, Κοινωνία, Σχολείο, Παιδιά, να προβληματιστούμε για τις προτεραιότητές μας, ν’ αλλάξομε στόχους, ν’ αλλάξομε πορεία, κατευθύνσεις και εκπαιδευτικούς προσανατολισμούς.
Πρέπει να ξεφύγομε από την κατάσταση σύγχυσης και αποπροσανατολισμού και να εγκύψομε με προσοχή και αγάπη στα παιδιά μας. Να τους διαθέσομε ποιοτικό χρόνο, να διαθέσομε το χρόνο μας γι’ αυτά, για το μέλλον τους το οποίο τους στερούμε επιδιώκοντας τη δική μας κοινωνική ανέλιξη και επιτυχία.
Το μεγάλωμα των παιδιών αποτελεί δείγμα ελπίδας. Αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν ελπίδες για το μέλλον και πίστη στις αξίες που μεταδίδουν στην επόμενη γενιά.
Ως εκ τούτου η ευθύνη των γονιών για τα παιδιά τους αποτελεί αναντικατάστατο ακρογωνιαίο λίθο της ανθρώπινης κοινωνίας. Οι γονείς, ωστόσο, δεν επωμίζονται μόνοι την ευθύνη αυτή ούτε στη σημερινή ούτε στην αυριανή Ευρώπη. Άνθρωποι αφοσιωμένοι στην εκπαίδευση τους βοηθούν σε αυτό τους το έργο, κοινωνικές ομάδες και ιδρύματα τους παρέχουν υποστήριξη, οι δημόσιες υπηρεσίες προσφέρουν υλική βοήθεια και πείρα.
Πολλοί είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν από κοινού την ανατροφή των παιδιών στην κοινωνία, αφού τα παιδιά δε μεγαλώνουν απομονωμένα, αλλά εντός του πραγματικού κόσμου. Ως εκ τούτου το μεγάλωμα περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την ανατροφή, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο χωρίς προσπάθειες που καταβάλλουν τα σχολεία. Η αλληλοϋποστήριξη και ο αμοιβαίος σεβασμός για την ευθύνη γονέων και σχολείου συνιστούν τα «εξ ών ουκ άνευ» για το μεγάλωμα των παιδιών στην εποχή μας.
Οι ελπίδες πολλών ανθρώπων στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη στηρίζονται σε ένα νέο είδος συνεργασίας στην ήπειρό μας που οδηγεί σε αυξανόμενη ενότητα και κοινή ταυτότητα. Οι νέοι του σήμερα θα είναι πολίτες του αύριο, ο καθένας με το διακριτικό του πνευματικό και πολιτιστικό παρελθόν, η καθεμιά με τις διακριτικές της κλίσεις και προσδοκίες. Για χάρη τους και για εμάς απαιτούμε μια δημοκρατική κοινωνία , που θα συνεχίσει να θεωρεί την πολυμορφία της πηγή έμπνευσης. Η ανατροφή και η εκπαίδευση θα έπρεπε να έχουν αυτόν το σκοπό.
Αν επιθυμούμε την επίτευξη του σκοπού αυτού, οι γονείς πρέπει να συνεργαστούν στα σχολεία, καθώς επίσης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο πλαίσιο των εθνικών οργανώσεων.
Οι γονείς πρέπει να έχουν το δικαίωμα να υπολογίζουν στο σεβασμό που αρμόζει στην πρώτιστη ευθύνη που υπέχουν ανατρέφοντας τη νέα γενιά. Αυτό σημαίνει σεβασμό για τα γονικά τους καθήκοντα και έμφαση στο έργο τους ως τους κατ’ εξοχή υπευθύνους για την ανατροφή των παιδιών τους, καθώς και υποστήριξη από άτομα αφοσιωμένα στην εκπαίδευση και την κοινωνία ως σύνολο, για τις εκπαιδευτικές τους προσπάθειες.
*Πρόεδρος Π.Σ.Ε.Σ.Ε και Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού.