Οι μαθητές της Λεμεσού συζήτησαν με τον Καδή για τον ρατσισμό και την ανεργία


«Ο διάλογος είναι το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων, όχι μόνο μέσα στο χώρο του σχολείου σας αλλά παντού, στο σπίτι, στις παρέες σας, και αυτό είναι το πιο βασικό μήνυμα που θέλω να σας δώσω. Σήμερα, για παράδειγμα, μέσα από τον διάλογο που κάναμε, ανταλλάξαμε απόψεις για τους τρόπους αντιμετώπισης φαινομένων ρατσισμού μέσα στο σχολείο και συζητήσαμε τη σημασία του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της διαφορετικότητας». Αυτά, ανέφερε σήμερα Παρασκευή, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, στους μαθητές του ΚΓ δημοτικού σχολείου Λεμεσού (Αγ. Σπυρίδωνα Β΄), χαιρετίζοντας την έναρξη του «Ανοιχτού Διαλόγου με μαθητές και Γονείς» στη Λεμεσό.

«Μιλήστε με τους συμμαθητές σας, προσπαθήστε να τους γνωρίσετε και να τους καταλάβετε. Μόνο έτσι θα δείτε ότι και αυτοί έχουν τις ίδιες αγωνίες, τους ίδιους προβληματισμούς και τα ίδια όνειρα με εσάς», προέτρεψε τους μαθητές ο Υπουργός συζητώντας μαζί τους τις ιδέες, τις εισηγήσεις και τις εμπειρίες τους.  Μέσα από την εντυπωσιακή συμμετοχή των παιδιών στη συζήτηση, φάνηκαν οι γνώσεις και η ευαισθητοποίησή τους γύρω από τις πτυχές του φαινομένου του ρατσισμού, καταδεικνύοντας τη δουλειά που απαιτείται στα σχολεία μας.

Η Τεχνική Εκπαίδευση θα αναβαθμιστεί

Συζητώντας με τον Υπουργό τη συμβολή του εκπαιδευτικού συστήματος στη μείωση της ανεργίας των νέων, οι μαθητές της Α΄ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού, εξέφρασαν με ειλικρίνεια τις ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο σε σχέση με την μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση, όσο και με την υπάρχουσα καχυποψία γύρω από την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και των μαθητών των Τεχνικών Σχολών. Οι μαθητές, εισηγήθηκαν στον Υπουργό συγκεκριμένα μέτρα και, παράλληλα, ζήτησαν τη συμβολή του στην αναβάθμιση της εικόνας των Τεχνικών Σχολών. Ο Κώστας Καδής διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις τους, για τη διαμόρφωση των πολιτικών του Υπουργείου σε σχέση με την αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

«Δεν υπάρχουν επαγγέλματα με χαμηλότερο ή υψηλότερο κύρος, επαγγέλματα πετυχημένα και μη. Το επαγγελματικό επίπεδο του καθενός και την επαγγελματική του επιτυχία τη χτίζει ο καθένας μόνος του, μέσα από το επίπεδο ποιότητας της δουλειάς του. Ο καθένας σας έχει δικαίωμα να επιλέξει και να ακολουθήσει όποια σταδιοδρομία και όποιον κλάδο επιθυμεί. Εμείς, ως Πολιτεία και ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχουμε την υποχρέωση, και αυτό κάνουμε, να παρέχουμε τα ίδια μέσα και τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους σας».

Η μάστιγα της ανεργίας

Το ίδιο θέμα, τη συμβολή δηλαδή του εκπαιδευτικού συστήματος στη μείωση της ανεργίας των νέων, συζήτησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού με τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Λινόπετρας.

Από τη συζήτηση με τους μαθητές, διαπιστώθηκε ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν με αγωνία αλλά και με υπευθυνότητα το μέλλον τους. Αναγνωρίζουν τις δικές τους υποχρεώσεις αλλά απαιτούν από το εκπαιδευτικό σύστημα να ενισχύσει την προετοιμασία τους για την αγορά εργασίας. «Η επιλογή κλάδου σπουδών, η επιλογή επαγγέλματος, η σύνδεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αλλά και οι τάσεις και οι ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι θέματα που απασχολούν έντονα όλους τους μαθητές.  Οι απόψεις και οι εισηγήσεις σας είναι πολύτιμες.  Δεν τις ακούμε απλά, τις λαμβάνουμε υπόψη στις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί το Υπουργείο.  Η επίσκεψή μου στα σχολεία της Λεμεσού σήμερα, της Πάφου και την Ελεύθερης Αμμοχώστου τους περασμένους μήνες, της Λάρνακας και της Λευκωσίας προσεχώς καθώς και της επαρχίας, δεν είναι συμβολική, είναι ουσιαστική. Έρχομαι και συζητώ μαζί σας γιατί θέλω να ακούσω και να μάθω από εσάς, τους «πρωταγωνιστές» του εκπαιδευτικό μας συστήματος».

Ο«ΑνοιχτόςΔιάλογοςμεγονείςκαιμαθητές»,είναιμίααπότιςκαινοτομίεςτηςφετινής σχολικής χρονιάς, που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, με στόχο να αποτελέσει μια ουσιαστική ευκαιρία για εντοπισμό προβλημάτων και άντληση ιδεών. Η έναρξη του Ανοιχτού διαλόγου έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2015 στην Ελεύθερη Αμμόχωστο και συνεχίστηκε στην Πάφο στις 15 Ιανουαρίου 2016 και θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε όλες τις επαρχίες, έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα κανάλι αλληλοενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, μεταξύ μαθητών, γονέων και Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











103