Οι μετεγγραφές φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΑΓΑΤΣΗ*

Γενικές Διαδικασίες Μετεγγραφών

Η διαδικασία μετεγγραφών (εσωτερικών και εξωτερικών) και απόκτησης δεύτερου πτυχίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διέπεται από τους σχετικούς Κανόνες Φοίτησης του Πανεπιστημίου, οι οποίοι καθορίζουν τα ελάχιστα απαραίτητα προσόντα που απαιτούνται από κάθε υποψήφιο και τα οποία είναι πρωτίστως ακαδημαϊκά. Βέβαια στην επιλογή των υποψηφίων διαδραματίζουν κάποιο σημαντικό  ρόλο και τα κοινωνικά κριτήρια ειδικά σε περιπτώσεις ισοδυναμίας υποψηφίων ως προς τα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων, που ανήλθαν στις 615, μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στην ΥΣΦΜ η οποία, μετά τον αναγκαίο έλεγχο, τις διαβιβάζει στο αρμόδιο Τμήμα με εισήγηση αν ο υποψήφιος πληροί ή δεν πληροί τα ελάχιστα προσόντα που απαιτούν οι κανόνες. Το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζει περαιτέρω όλες τις αιτήσεις και λαμβάνει απόφαση για προσφορά θέσης ή όχι στους υποψηφίους.

Οι μετεγγραφές στο Τμήμα Νομικής

Το Τμήμα Νομικής δέχτηκε  152 αιτήσεις στο σύνολο των 615 , κάτι που, εκτός των άλλων, αυταπόδεικτα δηλώνει την εκτίμηση και την  εμπιστοσύνη της κυπριακής κοινωνία στο πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει το Τμήμα.Προς τούτο εξάλλου συνηγορεί και το γεγονός  ότι η βαθμολογία εισδοχής στο Τμήμα Νομικής μέσω των παγκύπριων εξετάσεων ήταν η υψηλότερη από όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά τα τελευταία έτη, και μάλιστα είναι η δεύτερη υψηλότερη εφέτος, μετά την Ιατρική Σχολή

Επειδή ένας συγκεκριμένος υποψήφιος έχει καταθέσει γραπτή διαμαρτυρία θα ήθελα να τονίσω τα εξής:  Στη λήψη της απόφασης για τη μη επιλογή του συγκεκριμένου υποψηφίου, ήδη πτυχιούχου, εν αντιθέσει με την πλειονότητα των υποψηφίων για εξωτερική μετεγγραφή οι οποίοι δεν έχουν  ολοκληρώσει το πρώτο πτυχίο τους,  έχουν εξετασθεί και συνεκτιμηθεί, πέραν των κοινωνικοικονομικών κριτηρίων, και ακαδημαϊκά κριτήρια βάσει των οποίων ο εν λόγω υποψήφιος υπολειπόταν έναντι των επιλεχθέντων. 

Ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχει ενημερωθεί αρμοδίως για τους λόγους της μη επιλογής του. Δεν μπορούν όμως να γίνουν ανεκτές δημόσιες αιτιάσεις περί αμφισβήτησης του αδιάβλητου της διαδικασίας και της διαφάνειας, εν καιρώ μάλιστα χαλεπών καιρών οικονομικής δυσπραγίας αρίστων φοιτητών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού που τους παραχωρείται η δυνατότητα μέσω της διαδικασίας αυτής να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε πανεπιστημιακή μόρφωση.

Κατανοώ την πικρία του υποψηφίου για την απόρριψη της αίτησής του, αλλά οι αιτιάσεις με τις οποίες προσπαθεί να αμφισβητήσει το αδιάβλητο της διαδικασίας είναι παντελώς αστήρικτες. Προς τι δηλαδή το μεμπτό αν η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας εργάζεται μέχρι τις 20:20 για να εξυπηρετήσει τους υποψήφιους φοιτητές ;

Τέλος, με αυτή την αφορμή, θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκεια και τη στήριξη του ΠΚ προς το Τμήμα Νομικής που, παρά το λιγοστό ακόμη ακαδημαϊκό προσωπικό του (6 ακαδημαϊκοί), έχει ήδη επιτύχει στα επτά χρόνια λειτουργίας του να εδραιώσει την Κύπρο στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό χάρτη της έρευνας στις νομικές σπουδές και να θέσει πολύ ψηλά τον πήχη των νομικών σπουδών στην Κύπρο, όπως αποδεικνύεται μεταξύ πολλών άλλων από τις εξαιρετικές επιδόσεις των πρώτων αποφοίτων του εντός και εκτός Κύπρου.

*Καθηγητής, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










158