ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ*
Οι νέοι είναι τα θύματα της ανεργίας, αλλά και της κρίσης γενικότερα. Αυτό αποτυπώνεται και στη χώρα μας, όπου η κρίση στην Κυπριακή οικονομία πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18-35 ετών. Η ανεργία στους νέους αγγίζει το 40% για το 2015, κάτι που σημαίνει ότι το μέλλον είναι παντελώς αβέβαιο και απαισιόδοξο. Το ίδιο απογοητευτικό φαινόμενο επικρατεί και στους μισθούς.
Η εργασιακή, λοιπόν, ανασφάλεια σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν ως συνέπεια να κρατούν όλο και περισσότερους νέους στο πατρικό τους σπίτι. Κι ενώ για κάποιους το επόμενο βήμα της ανεξαρτησίας φαντάζει μακρινό όνειρο, κάποιοι άλλοι το τόλμησαν αλλά τα ακριβά ενοίκια, οι λογαριασμοί και οι χαμηλοί μισθοί τους ανάγκασαν να το ξανασκεφτούν και να γυρίσουν στη σιγουριά της οικογενειακής εστίας.
Η οικονομική κρίση φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα γιατί ενώ στο παρελθόν ποτέ δεν ήταν θέμα για συζήτηση στις παρεές τους σήμερα αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης και δηλώνουν ότι φροντίζουν να ενημερώνονται σχετικά, τόσο από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, όσο και από άλλους φορείς
Επίσης ένα άλλο στοιχείο που διαπίστωσα μέσα απο την εμπλοκή μου με τούς νέους ως πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας του Δήμου Πάφου, αλλά και ως εκπαιδευτικού είναι ότι οι νέοι δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί αρκετά από την οικονομική κρίση και έχουν αλλάξει τον τρόπο διάθεσης και διαχείρισης των χρημάτων τους. Έχουν μειώσει το ποσό που διαθέτουν για τις προσωπικές τους αγορές και έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη διαδικασία ιεράρχησης των αναγκών τους, προκειμένου να εξοικονομούν χρήματα. Ο μόνος τομέας που ακόμη δεν έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τόσο πολύ είναι οι εβδομαδιαίες τους έξοδοι (όταν βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν, αρκούνται σε ένα ή δύο ποτά). Εκείνω που είναι εντυπωσιακό είναι ότι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερο σε τομείς όπως η προσωπική βελτίωση / ανάπτυξη και η εκπαίδευση, καθώς φαίνεται να κατανοούν ότι η επένδυση στη γνώση και την εκπαίδευση αποτελούν διέξοδο για ένα καλύτερο μέλλον.
Κλείνοντας με την καταγραφή των αλλαγών συνηθειών των νέων λόγω οικονομικής κρίσης μετά λύπης μου διαπιστόνω ότι η Κύπρος μας χάνει το πιο πολύτιμο και παραγωγικό της κομμάτι, τους νέους της, οι οποίοι ως άριστα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του.
*Εκπαιδευτικός