Οι νέοι Κανονισμοί, τα τετράμηνα και η σοβαρότητα μαθητών, γονιών Προοδευτικής, ΔΗΚΙ και Ν. Πνοής


ΤΟΥ ΘΕΜH ΠΟΛΥΒΙΟΥ* 

Και καλά για τους κατευθυνόμενους μαθητές γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν. Το ίδιο και για τους γονείς, που βρέχει σε μια συγκεκριμένη οδό στο κέντρο της Λευκωσίας και όπου και να βρίσκονται κρατούν ομπρέλα. (Με την ευκαιρία κ. Κουλέρμο αντί να διερωτάσαι πόσοι καθηγητές διάβασαν τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων και για τα τετράμηνα, γιατί δεν μας λες πόσοι μαθητές, που μιλούν σαν τα παπαγαλάκια τους διάβασαν και πόσοι γονείς;)

Αλλά οι τρεις Κινήσεις Προοδευτική (τόση σύμπλευση με την ακροδεξιά Νέα Πνοή και τον Παντελή δεν περιμέναμε σύντροφοι), ΔΗΚΙ και Νέα Πνοή, που μας παραδίδουν στην κρίση των μελών της κοινωνίας και της ΟΕΛΜΕΚ τι να πούμε; Σε τέτοια κατάντια έχει φτάσει πια η προεκλογική τους σκοπιμότητα, που στο βωμό των εκλογών θυσιάζουν το μέλλον του δημόσιου σχολείου;

Μιλούν και ενεργούν ως να μη βρίσκονται καθημερινά μέσα στα σχολεία, να ζουν τα προβλήματα και την καθημερινή πραγματικότητα. Το ίδιο φώναζαν, όταν αποφασίσαμε την εφαρμογή των τετραμήνων, αντί των τριμήνων. Η πορεία του χρόνου απέδειξε αν ήταν σωστή ή λανθασμένη η απόφαση.

Ποιο είναι το δημοκρατικό σχολείο που επικαλείσθε και θέλετε; Αυτό που μετά το Πάσχα διαλύεται; Αυτό, που λόγω ακριβώς των προβληματικών Κανονισμών, αντιμετωπίζει ένα σωρό προβλήματα;

Οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων, ισχυρίζονται οι τρεις Κινήσεις, «απειλούν να μετατρέψουν το Δημόσιο Σχολείο σ’ ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο». Ουδέν αναληθέστερο και θα το αποδείξουμε στη συνέχεια.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας με τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων.

Με τι διαφωνούν οι γονείς και οι τρεις Κινήσεις; (γιατί οι μαθητές και οι γονείς γνωρίζουμε γιατί διαφωνούν):

  • Με την κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, (τώρα η αδικαιολόγητη απουσία θα είναι παράπτωμα);
  • Με τη μείωση του αριθμού των απουσιών, όπου ένας μαθητής παραμένει στάσιμος;
  • Με την πρόνοια ότι πέραν των 60 απουσιών στο β΄ τετράμηνο ο μαθητής δεν θα δικαιούται να παρακαθήσει στις εξετάσεις και θα τεθεί τέρμα στο χάος που επικρατούσε ειδικά στα Λύκεια, μετά τις γιορτές του Πάσχα;
  • Με την πρόνοια ότι οι αποβληθέντες μαθητές θα μένουν στο σπίτι τους ή αν είναι στο σχολείο δεν θα βρίσκονται στην τάξη;
  • Με την αναγραφή της διαγωγής των μαθητών στο απολυτήριο ώστε να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι;

Τους παρακαλούμε όλους: Γονείς και τις τρεις Κινήσεις να μας απαντήσουν.

Να έλθουμε τώρα στις εξετάσεις των τετραμήνων, όπου όλοι με μια φωνή ισχυρίζονται ότι το σύστημά μας θα γίνει εξετασιοκεντρικό, «απαξιώνοντας έτσι οριστικά το όραμα της διαμόρφωσης ενός πραγματικά ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου».

Τους ρωτάμε:

  • Πόσα διαγωνίσματα γίνονται σε κάθε τετράμηνο για τα εξεταζόμενα μαθήματα; Δεν γίνονται δύο ή και τρία πολλές φορές;

Τώρα οι μαθητές θα εξετάζονται στο τέλος κάθε τετραμήνου σε σαφώς καθορισμένη ύλη, η οποία θα καθορίζεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα στα εξεταζόμενα μαθήματα δεν θα γίνονται διαγωνίσματα σε ενότητες, αλλά στο μάθημα της ημέρας, γεγονός που θα κρατεί τους μαθητές σε εγρήγορση. Είναι καλύτερο το σημερινό σύστημα, όπου ο μαθητής διαβάζει στο μάθημα που έχει διαγώνισμα και στα υπόλοιπα μαθήματα πάει αδιάβαστος καθημερινά στα σχολεία;

  • Διαφωνούν με τον ορισμό των εξετάσεων του α τετραμήνου, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως ζήτησαν οι γονείς;
  • Διαφωνούν με τα διορθωτικά μαθήματα που θα γίνονται στο σχολείο Γενάρη και Ιούνη και οι μαθητές δεν θα έχουν ανάγκη φροντιστηρίων;
  • Διαφωνούν με τις ανεξετάσεις Ιουνίου (αντί το Σεπτέμβρη), ώστε να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, να γίνονται έγκαιρα (με βάση το νόμο μέχρι 31 Ιουλίου) οι μεταθέσεις, μετακινήσεις και διορισμοί και τα μαθήματα να ξεκινούν κανονικά την πέμπτη εργάσιμη μέρα του Σεπτέμβρη;

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι σήμερα μέχρι το τέλος του Οκτώβρη γίνονται μετακινήσεις και μεταθέσεις και στα σχολεία επικρατεί ένα χάος. Αυτό θέλουν να συνεχίσει;

  • Διαφωνούν με το διαχωρισμό των Παγκύπριων εξετάσεων σε εξετάσεις πρόσβασης και απόλυσης ώστε ο καθένας να γνωρίζει γιατί εξετάζεται;

Να αναφέρουμε ότι για το κάθε τετράμηνο ο βαθμός θα είναι το άθροισμα της προφορικής εξέτασης και της γραπτής προαγωγικής εξέτασης με αναλογία 60% για την προφορική επίδοση και 40% για τη γραπτή προαγωγική εξέταση, δηλαδή ο καθηγητής θα έχει και πάλι τον πρώτο λόγο. (Για κάθε τετράμηνο ο βαθμός θα είναι 50%. Από αυτόν το 30% θα είναι ο προφορικός βαθμός και 20% ο βαθμός του γραπτού)

  • Διαφωνούν με την επαναφορά της αριθμητικής βαθμολογίας και στο Γυμνάσιο, που είναι πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών εδώ και χρόνια;

Δεν λέμε τίποτε για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα (και όχι δευτερεύοντα όπως ισχυρίζονται κάποιοι, γιατί όλα τα μαθήματα έχουν τη σημασία και τη χρησιμότητά τους), γιατί θα συνεχίσει να ισχύει το ίδιο καθεστώς με το σημερινό.

Γενικά, με το νέο σύστημα των εξετάσεων τα τετράμηνα, όπως έγραψαν και πολλοί συνάδελφοι, που μελέτησαν το θέμα:

  1. Οι μαθητές θα εξετάζονται μόνο στα εξεταζόμενα μαθήματα που ισχύουν και με το υφιστάμενο σύστημα – τέσσερα για το Γυμνάσιο και την Α΄ Λυκείου, και πέντε για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου – και όχι σε όλα τα μαθήματα. Συνεπώς, τα εξεταζόμενα μαθήματα δεν αυξάνονται.
  2. Η ύλη, αντί να εξετάζεται ολόκληρη στο τέλος της χρονιάς για το κάθε μάθημα, θα εξετάζεται η μισή στο τέλος του πρώτου τεραμήνου και η μισή στο τέλος του δεύτερου. Αυτό θα είναι προς όφελος των μαθητών, οι οποίοι, λόγω του διαχωρισμού της ύλης, θα έχουν το μισό (απ’ όσο έχουν σήμερα) άγχος και πίεση εν όψει των εξετάσεων Μαΐου – Ιουνίου.
  3. Οι μαθητές θα κρίνονται, όσον αφορά τη γραπτή εξέταση, από δύο γραπτά – των δύο τετραμήνων- αντί ενός, και θα έχουν, έτσι, μια δεύτερη ευκαιρία να βελτιώσουν την επίδοσή τους στην περίπτωση που δεν πάνε καλά στην πρώτη.
  4. Οι μαθητές θα μελετούν από την αρχή πιο συστηματικά, αφού θα ξέρουν ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνεται η κατάθεση της βαθμολογίας του Α΄ τετραμήνου (προκειμένου να αρχίσουν οι  ΕΤ).
  5. Τα διαγωνίσματα σε ενότητες στα εξεταζόμενα μαθήματα θα περιοριστούν δραστικά, γιατί δεν θα υπάρχει λόγος να γίνονται, αφού οι μαθητές θα αξιολογούνται στο μέσο της χρονιάς από τη γραπτή εξέταση του Α΄ τετραμήνου.
  6. Με τη δραστική μείωση των διαγωνισμάτων σε ενότητες στα εξεταζόμενα μαθήματα θα προωθηθεί η εξέταση των μαθητών (προφορική ή γραπτή) στο μάθημα της ημέρας, κάτι που θα αναγκάσει τους μαθητές να διαβάζουν επί καθημερινής βάσης και συστηματικά, και όχι μόνο όταν έχουν διαγώνισμα, όπως συνήθως γίνεται τώρα. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας των μαθητών και στη βελτίωση της επίδοσής τους.
  7. Επίσης, με τη μείωση των διαγωνισμάτων σε ενότητες θα δοθεί ώθηση στην αξιοποίηση των νέων ανατροφοδοτικών μορφών συνεχούς και δημιουργικής αξιολόγησης (διαθεματικών εργασιών ατομικών και συλλογικών, παρουσιάσεων, projectsκτλ). Με τις ΕΤ οι καθηγητές θα κάνουν επαναλήψεις στο τέλος και των δύο τετραμήνων , πράγμα που θα βοηθά στη καλύτερη εμπέδωση της ύλης από τους μαθητές.
  8. Με την εξέταση στο τέλος του πρώτου τετραμήνου θα αναδεικνύονται έγκαιρα οι εκπαιδευτικές ανάγκες /αδυναμίες των μαθητών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις ελλείψεις τους και να προσπαθήσουν να βελτιωθούν.
  9. Επίσης, με την εξέταση στο τέλος του πρώτου τετραμήνου θα παρέχεται έγκαιρα στους καθηγητές ανατροφοδοτική αξιολόγηση της δουλειάς τους, ώστε, αν τυχόν διαπιστώνουν αδυναμίες στις μεθόδους διδασκαλίας τους, να μπορούν να βελτιώνονται, προς όφελος της μαθησιακής διαδικασίας.
  10. Με την έγκαιρη ανατροφοδοτική αξιολόγηση της δουλειάς των καθηγητών θα δίνεται η δυνατότητα και στη διεύθυνση του σχολείου ή/και στους Επιθεωρητές, αν διαπιστώνουν ότι σε κάποιο τμήμα υπάρχει πρόβλημα στη διδασκαλία να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά προς όφελος των μαθητών.
  11. Οι δύο εξετάσεις θα δίνουν δύο φορές ετησίως, αντί μιας, την ευχέρεια για συγκριτική αξιολόγηση όλων των μαθητών της σχολικής μονάδας, και θα ενισχύουν έτσι την προσπάθεια για πιο αντικειμενική αξιολόγηση των μαθητών.

Αυτά είναι τα δεδομένα και καλούμε τόσο τους γονείς όσο και τις τρεις Κινήσεις που παραπληροφορούν, να αφήσουν κατά μέρος τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αν θέλουν, όπως διατείνονται, το συμφέρον του Δημόσιου Σχολείου.

Το ήδη λαβωμένο Δημόσιο Σχολείο, όπως αναφέρουν οι τρεις Κινήσεις, θα εισέλθει σε νέες περιπέτειες, με τη δική τους στάση και προχειρότητα.

Το γνωρίζουμε ότι ενεργούν, όπως ενεργούν, λόγω των επικείμενων εκλογών στην ΟΕΛΜΕΚ. Καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα αυτιά στις ψευδολογίες τους, να μελετήσουν το σχέδιο και τότε θα δουν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του Δημόσιου Σχολείου και κατ’ επέκταση και προς το δικό τους συμφέρον.

Προς ΔΗΚΙ και Προοδευτική:

Να υπολογίσουμε ότι με αυτή τη στάση τους οι δύο Κινήσεις κλείνουν οριστικά την πόρτα συνεργασίας με τη Νέα Κίνηση, αφού μας θεωρούν υπεύθυνους γι’ αυτό το «μεγάλο κακό»;

Ειδικά προς ΔΗΚΙ:

Μάριε Κανικλίδη, μα δεν είσαι εσύ, που, όταν ψηφίστηκε η πρόταση από την ΠΣΓΑ για τα τετράμηνα, με την τροπολογία της Νέας Κίνησης να μην εφαρμοστεί από την τρέχουσα χρονιά, ήρθες και βρήκες εμένα και άλλα στελέχη της Κίνησης και μας είπες: «Μα ρε παιδιά αυτή ήταν η πρότασή σας; Αν μας το λέγατε θα την ψηφίζαμε κι εμείς».

Τώρα τι άλλαξε; Επειδή πλησιάζουν οι εκλογές; Εμείς και καλά κάνετε να το καταλάβετε εσύ και οι άλλοι υπεραγωνιστές όμοιοί σου ότι τη θέση μας δεν την καθορίζουν ούτε οι εκάστοτε εκλογές ούτε οποιοδήποτε κόμμα. Φάρος καθοδηγητής μας είναι μόνο το συμφέρον του Δημόσιου Σχολείου και των Εκπαιδευτικών.

Και λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Λίγο πριν προωθήσω το άρθρο μου πληροφορήθηκα ότι η πλειοψηφία της Βουλής προσανατολίζεται να ψηφίσει εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων τη σχολική χρονιά 2018-2019 μόνο για την Α’ και Β’ τάξη Λυκείου και τη σχολική χρονιά 2019-2020 για την Γ’ τάξη.

Αν ψηφιστεί τέτοια πρόταση να το θυμάστε.  Θα δημιουργηθεί τέτοιο χάος μέσα στα σχολεία (άλλοι θα γράφουν, άλλοι θα εξετάζονται) που θα γίνεται χαμός.

Προκαλούμε τις τρεις κινήσεις και τους γονείς να μας απαντήσουν: Αυτό το σύστημα δεν θα είναι εξετασιοκεντρικό; Μια λέξη αρμόζει: ΝΤΡΟΠΗ!

*Τέως Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ

Πρόεδρος Νέας Κίνησης Καθηγητών 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











177