ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*
Το κύριο θέμα που απασχολεί τα σχολεία, αυτή την εποχή, πέρα από την προετοιμασία των εξετάσεων, είναι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών. Οι Κανονισμοί γράφουν ψυχρούς αριθμούς: ο μαθητής μπορεί να απουσιάσει 120 περιόδους στο σύνολο και μέχρι 60 περιόδους το Β΄ τετράμηνο. Αν απουσιάσει 62; Υπάρχει περιθώριο λάθους; Είναι σωστό να επιτρέπουμε στον μαθητή να απουσιάζει μια περίοδο για κάθε εργάσιμη ημέρα (14,3% του εργάσιμου χρόνου); Πως στηρίζεται το γεγονός ότι ο μαθητής παραμένει στάσιμος για 15 απουσίες (120 μέχρι 134 παραπέμπεται);
Οι Κανονισμοί Λειτουργίας των σχολείων πρέπει να αποτρέπουν φαινόμενα, καταστάσεις και συμπεριφορές που παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και γενικότερα την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Πρέπει να είναι σαφείς, για να μην επιτρέπουν διαφορετικές ερμηνείες.
Τη φετινή χρονιά τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης λειτούργησαν με Νέους Κανονισμούς. Προς τι λοιπόν οι αυστηρές ανακοινώσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στην επιτροπή για τους Νέους Κανονισμούς (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Σύνδεσμο Διευθυντών (ΣΕΔΜΕΚ ΟΕΛΜΕΚ) και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης); Αν οι Νέοι Κανονισμοί ήταν «σωστοί», οι συστάσεις θα έπρεπε να απευθυνθούν στις Διευθύνσεις των Σχολείων για πιστή εφαρμογή τους και όχι προς τους μαθητές και τους γονείς. Από τη στιγμή που η αυτονομία των σχολείων εξαντλείται στα επουσιώδη, σύμφωνα με τις εκάστοτε εγκυκλίους: « Στα πλαίσια της αυτονομίας των Σχολείων, Διευθύνσεις, Καθηγητές, Μαθητικά Συμβούλια και Σύνδεσμοι Γονέων προτρέπονται να οργανώσουν διάφορες εκδηλώσεις (π.χ. μουσικοχορευτικές), αθλητικές συναντήσεις, διαγωνισμούς, γεύμα, επισκέψεις σε κοινωφελή ιδρύματα…», οι Διευθύνσεις οφείλουν να ακολουθούν ενιαία πολιτική και να εφαρμόζουν τους κανονισμούς.
Το φαινόμενο με τις απουσίες, ιδιαίτερα αυτές των τελευταίων ημερών, δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι σε όλους καλά γνωστό πως οι μαθητές, όσοι έχουν περιθώριο απουσιών, παραμένουν στο σπίτι τους, είτε για να διαβάσουν, είτε γιατί έχουν προγραμματίσει πρωινά φροντιστήρια. Είναι, επίσης, γνωστό πως το αρμόδιο Υπουργείο ορίζει εξετάσεις για μαθήματα Απόλυσης πριν την λήξη των μαθημάτων. Επιπρόσθετα, η εξεταστική περίοδος για τις εξετάσεις Μετάταξης ορίζεται να αρχίζει από τις 2 Μαΐου. Οι μαθητές, δηλαδή, δίνουν εξετάσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και αναμένεται πως δεν θα απουσιάσουν για να μελετήσουν. Την ίδια λογική είχε υιοθετήσει το Υπουργείο και στην πρότασή του για τις εξετάσεις τετραμήνων.
Οι γονείς/κηδεμόνες, δικαιούνται να δικαιολογήσουν όλες τις απουσίες χωρίς κανένα περιορισμό. Επομένως, όσα παιδιά δεν είχαν την ατυχία να αρρωστήσουν, ή δεν χρειάστηκε να απουσιάσουν για ακροάσεις και άλλα παρόμοια θέματα, και έχουν περιθώριο απουσιών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να παραμείνουν στο σχολείο. Η τραγικότητα του φαινομένου κορυφώνεται γνωρίζοντας πως στο Λύκειο διδάσκουν εξαιρετικά έμπειροι εκπαιδευτικοί, με πολυετή εμπειρία στην θεματοθέτηση και διόρθωση δοκιμίων στις Παγκύπριες Εξετάσεις, τους οποίους οι μαθητές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για επαναλήψεις.
Μια πρόχειρη σύγκριση των απουσιών της φετινής χρονιάς με την περσινή (σε συγκεκριμένο Λύκειο) δείχνει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι Νέοι Κανονισμοί φαίνεται πως έχουν επενεργήσει θετικά στο σύνολο των απουσιών, αφού το 2016-17 οι απουσίες ανά μαθητή ήταν 64 ενώ για το 2017-18 μειώθηκαν στις 56. Σε ότι αφορά τις απουσίες Β΄ Τετραμήνου το αποτέλεσμα είναι αντίστροφο, αφού αυξήθηκαν από 27 σε 30, ανά μαθητή. Υποτίθεται πως οι απουσίες Β΄ τετραμήνου, ιδιαίτερα αυτές των τελευταίων ημερών, θα έπρεπε να μειωθούν δραστικά. Εδώ θα πρέπει να υπάρξουν άλλες διευθετήσεις που να κρατούν τους μαθητές στα σχολεία. Η κατανομή συχνοτήτων (των απουσιών) δείχνει πως ένας λογικός αριθμός απουσιών θα έπρεπε να ήταν γύρω στο 60-70 στο σύνολο, με τις περιπτώσεις απουσιών για λόγους υγείας ή για εξωτερικές εξετάσεις να εξετάζονται ξεχωριστά. Οι απουσίες δεν πρέπει να ξεχωρίζουν σε Α΄ και Β΄ τετραμήνου.
Οι Νέοι Κανονισμοί πάσχουν σοβαρά σε πολλά θέματα. Δεν γίνεται όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στην σύνταξή τους να βγαίνουν κερδισμένες, ούτε μπορεί, μια επιτροπή να διαθέτει όλη την απαραίτητη σοφία. Σε κάθε περίπτωση, που αφορά εκπαιδευτικά θέματα, ο κερδισμένος πρέπει να είναι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
*Διευθυντής Λυκείου