Οι παιδαγωγικές προκλήσεις της παιδείας: Εργαλεία προόδου και βελτίωσης του σύγχρονου σχολείου


TΗΣ ΣΤΑΛΩΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ*

Παιδεία! Αποτελεί τη βάση κάθε κοινωνίας κι επομένως αφορά όλους και τον καθένα ξεχωριστά. Οι νέοι, όντας το παρόν και το μέλλον της Κύπρου θέτουν ως μείζον θέμα τον εκσυγχρονισμό του Κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος.

 Οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας της 3ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7-9 Νοεμβρίου 2018, είχαν στα χέρια τους ένα διαχρονικό θέμα που ταλανίζει το εκπαιδευτικό σύστημα. Εργάστηκαν συλλογικά με μοναδικό κίνητρο να δώσουν καινοτόμες και υλοποιήσιμες πρακτικές εισηγήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στη θετική εξέλιξη των σημερινών δεδομένων στα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, «Σύγχρονο Σχολείο: ανταπόκριση στις ανάγκες όλων των παιδιών/νέων, λαμβάνοντας υπόψιν της διαφορετικότητας των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών υποβάθρων των παιδιών/νέων».

Μέσα από προσωπικές γνώσεις, εκπαιδευτική κατάρτιση, βιώματα, και βιβλιογραφική ανασκόπηση, συζητήθηκε και αναλύθηκε η παρούσα κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος. Επιλέχθηκαν και αναπτύχθηκαν τέσσερις τομείς που θεωρήθηκαν ότι χρήζουν άμεσης βελτίωσης ως προς την ενιαία εκπαίδευση.

 Αρχικά, ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο έθιξαν και οφείλει να επαναπροσδιοριστεί είναι η Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και Μαθητών. Ομόφωνα τέθηκε επί τάπητος η εισαγωγή νέων τρόπων αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να είναι συστηματική και πολυδιάστατη σε συνδυασμό με την υποχρεωτική μετεκπαίδευση που πρέπει να λαμβάνει ο κάθε εκπαιδευτικός στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα αλλά και σε θέματα ένταξης. Παράλληλα, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι συνοδοί θα πρέπει να λαμβάνουν εξειδικευμένες γνώσεις που άπτονται άμεσα θεμάτων Ειδικής Εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, τέθηκε σε συζήτηση το θέμα της Ψηφιοποίησης και η χρήση της Τεχνολογίας προωθώντας το μάθημα της ρομποτικής, μέσω των οποίων θα διευκολυνθεί η μετάδοση γνώσης προς τους μαθητές, η διαφοροποίηση την οποία θα πρέπει να παρέχει ο κάθε εκπαιδευτικός στο σύνολο των παιδιών αλλά και η άμεση επικοινωνία σχολείου και οικογένειας. Επιπλέον, έχοντας ως μέσο τη τεχνολογία αυτό θα συμβάλει και στο περιβάλλον καθώς θα μειωθεί η εκτύπωση σχολικών εγχειριδίων.

Στη συνέχεια, οι νέοι βουλευτές έθιξαν το θέμα της Ασφάλειας και Υγείας προτείνοντας άμεσες εισηγήσεις που αφορούν τις γνώσεις των εκπαιδευτικών γύρω από θέματα Πρώτων Βοηθειών τα οποία ο κάθε εκπαιδευτικός οφείλει να γνωρίζει, την ύπαρξη ειδικευμένων ψυχολόγων για στήριξη και καθοδήγηση της σχολικής κοινότητας αλλά και τη σωστή αξιολόγηση κτηριακών υποδομών ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια  όλων.

Καταλήγοντας, μέσω των Αναλυτικών Προγραμμάτων συζητήθηκε η μείωση της σχολικής ύλης η οποία θα οδηγήσει στην καταπολέμηση άγχους, στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης όλων των παιδιών και η προώθηση του άξονα ένταξης για σκοπούς ποιοτικής διαφοροποίησης.

Οι νέοι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας εργάστηκαν με ζήλο στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου, παραθέτοντας ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να προωθηθούν στο αρμόδιο Υπουργείο, βάζοντας έτσι το λιθαράκι τους για την πρόοδο του Κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος!

*Νηπιαγωγός  - Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νηπιοσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











515