Οι πολιτικοί επιστήμονες και το μάθημα της Πολιτικής Αγωγής


Σκέψεις με αφορμή μια απόφαση δικαστηρίου

ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ*

Το ΑΝΩΤΑΤΟ δικαστήριο με απόφασή του, έκρινε ότι το Υπουργείο Παιδείας παρανομεί, σ’ ό, τι αφορά το μάθημα της διδασκαλίας της Πολιτικής Αγωγής, το οποίο διδάσκουν Φιλόλογοι αντί Πολιτικοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση το συγκεκριμένο μάθημα πρέπει να διδάσκεται από πολιτικούς επιστήμονες και όχι τους Φιλολόγους που το διδάσκουν σήμερα.  Κατ’ επέκταση, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Ανωτάτου, πρέπει να συσταθούν κατάλογοι διοριστέων και από αυτούς να διορίζονται πολιτικοί επιστήμονες, για να διδάσκουν το μάθημα της Πολιτικής Αγωγής.

Χωρίς να θέλω να κρίνω ή να αμφισβητήσω τη συγκεκριμένη απόφαση, πιστεύω ότι κινείται καθαρά πάνω σε νομικίστικα δεδομένα, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την ουσία, την πραγματικότητα που είναι η σχολική ζωή, η οποία δεν είναι μόνο διδασκαλία ενός αντικειμένου.  Αντίθετα, περιλαμβάνει και μια σειρά άλλες εξίσου σημαντικές εργασίες με τις οποίες είναι επιφορτισμένος ο εκπαιδευτικός.

Αυτές τις εργασίες σίγουρα δεν θα μπορούν να τις επιτελέσουν άνθρωποι που θα είναι περαστικοί από τα σχολεία (γιατί έτσι θα είναι οι πολιτικοί επιστήμονες) που θα διδάσκουν το μάθημά τους και θα φεύγουν.

Αν στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τα σχολεία σε κέντρα διερχομένων, τότε να προχωρήσουμε και να εισαγάγουμε και άλλες ειδικότητες.  Γιατί, για παράδειγμα, τη βιολογία να μη τη διδάσκουν γιατροί, αφού είναι πιο ειδικοί;

Τι θα γίνει με τον υπόλοιπο φόρτο εργασίας που ο εκπαιδευτικός επιτελεί στα σχολεία;  Θα τον επωμισθούν άλλοι;

Σήμερα λέμε ότι πρέπει να αποφεύγεται, όσο είναι δυνατό, το μοίρασμα των εκπαιδευτικών.  Πώς θα το πετύχουμε, αν εισαγάγουμε επισκέπτες στα σχολεία;  Και για να μιλάμε με στοιχεία σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, αν εφαρμοζόταν η απόφαση του Δικαστηρίου, θα διορίζονταν υπό τις καλύτερες περιστάσεις πέντε πολιτικοί επιστήμονες.  Το κατά πόσο θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους το αφήνω στην κρίση του καθενός.

Εξάλλου, τα νέα αναλυτικά προγράμματα κινούνται σε μια φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αποφεύγονται όσο γίνεται τα μονόωρα μαθήματα, για να γίνεται ουσιαστικότερη δουλειά.  Πώς θα το πετύχουμε;  Με την εισαγωγή επισκεπτών;

Και κάτι πολύ ουσιαστικό.

Το μάθημα το διδάσκουν φιλόλογοι, γιατί έχει άμεση σχέση με τα υπόλοιπα μαθήματα που διδάσκουν και γενικά το αντικείμενό τους (Ιστορία, Αρχαίους συγγραφείς, Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Σωκράτη, ανάλυση κειμένων κ.α.).

Παράλληλα, συμβαδίζει με τις οδηγίες των νέων αναλυτικών, σύμφωνα με τις οποίες, παρέχομε τις βασικές αρχές του πολιτεύματός μας, γνωρίζουμε το πολίτευμα της χώρας μας, τους διεθνείς οργανισμούς κ.α. και όχι, για να εξαγάγουμε πολιτικούς επιστήμονες.  Υπάρχει καμιά επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι οι σημερινοί διδάσκοντες το μάθημα δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους;  Αν υπάρχει, ας μας την παρουσιάσουν οι πολιτικοί επιστήμονες.

Ερωτάμε: Ποια σχέση θα έχουν οι πολιτικοί επιστήμονες, οι τόσο ειδικοί, όπως διατείνονται με τα παιδιά, όταν θα διδάσκουν δυο ή τρεις ώρες και θα φεύγουν από το σχολείο;

Η βασική αρχή, το θεμέλιο, κύριοι πολιτικοί επιστήμονες, της εκπαίδευσης και ειδικά της παροχής ανθρωπιστικής παιδείας είναι η συνύπαρξη με τα παιδιά, η συζήτηση εκτός των ωρών διδασκαλίας των προβλημάτων τους, οι συζητήσεις με τους γονείς των παιδιών κ.α.

Όλα αυτά πώς θα τα πετύχετε εσείς, όταν θα κρατάτε ένα αυτοκίνητο και θα τρέχετε από το ένα σχολείο στο άλλο και από τη μια πόλη στην άλλη;

Εξάλλου, αν θα αρχίσουμε να βλέπουμε τόσο τυπικά και νομικίστικα τα πράγματα της εκπαίδευσης, τότε το ΥΠΠ θα πρέπει να αποφασίσει οι Ιστορικοί να διδάσκουν μόνο Ιστορία, της κλασσικής φιλολογίας μόνο αρχαία και λατινικά και ούτω καθεξής, κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα σχολεία.

Καλούμε το ΥΠΠ, να μην πέσει σε μια παγίδα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιπέτειες το δημόσιο σχολείο και τη δημόσια εκπαίδευση.

Το δημόσιο σχολείο δεν αποτελεί χώρο για πειραματισμούς.  Είναι το μέλλον κάθε χώρας, μέσα στο οποίο επιτελείται ένα λειτούργημα, το οποίο ειδικά στο συγκεκριμένο μάθημα, άπτεται της διαμόρφωσης του αυριανού πολίτη, της διαμόρφωσης χαρακτήρων και της σύνδεσης του με τους αρχαίους προγόνους μας, στοιχεία τα οποία δε μπορούν να προσφέρουν κάποιοι περιπλανώμενοι πολιτικοί επιστήμονες.

*Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










180