Οι στόχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παιδεία και η ανάγκη ενημέρωσης των εκπαιδευτικών


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Όταν αναφέρεται, η Παγκόσμια Τράπεζα (Πτρ) σε «αποδοτικότητα» της κυπριακής εκπαίδευσης πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι θέλει να μάθει με στοιχεία φυσικά το πόσο καλά πετυχαίνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει ως εκπαιδευτικοί και ως κοινωνία, αλλά πάντοτε με γνώμονα την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, δηλαδή τη σχέση μεταξύ της απόδοσης και του κόστους της παιδείας μας (Cost effectiveness analysis).

Μπορεί οι λειτουργοί της ΠΤρ να ανέφεραν (;) ότι δεν ήλθαν στην Κύπρο στα πλαίσια της οικονομικής εξυγίανσης του τόπου αλλά ας μη γελιόμαστε. Όταν θέλουν να ενημερωθούν για την απόδοση του εκπαιδευτικού μας συστήματος εκείνο που θα κάνουν, και το κάνουν πολύ καλά, είναι αφού αξιολογήσουν τα δεδομένα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν το κόστος της εκπαίδευσης με άλλα λόγια πόσο κοστίζει στο κράτος η επένδυση στην Παιδεία σε επίπεδο κεφαλαιουχικών (αναπτυξιακών) και τρεχουσών (λειτουργικών) δαπανών, θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους στο κράτος και σε τελική ανάλυση εμμέσως θα τις επιβάλουν. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι είμαστε εναντίον, αντίθετα το αγκαλιάζουμε και το στηρίζουμε.

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί στους λειτουργούς της Πτρ. ότι για μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Παιδεία του τόπου αποτελεί τη μοναδική ίσως επένδυση για την εθνική μας επιβίωση, αλλά παράλληλα και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού (οι μαθητές μας) αργότερα στην αγορά εργασίας για την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου. Οποιεσδήποτε περικοπές στους προϋπολογισμούς αναφορικά με τις δαπάνες εκπαίδευσης θα επιφέρουν μακροπρόθεσμα το χειρότερο κακό στη προσπάθεια του τόπου για να δει καλύτερες μέρες.

Η Πτρ. και οι λειτουργοί που επισκέπτονται αυτή τη στιγμή την Κύπρο στα πλαίσια των εντολών που έχουν για διερεύνηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δείκτες απόδοσης της παιδείας μας, ούτε και εθνικά επίπεδα, όπως υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές, χώρες αλλά αντίθετα, ο μοναδικός ίσως τρόπος αποτίμησης της αποδοτικότητας που μπορεί να προταχθεί με μεγάλη επιφύλαξη είναι οι επιδόσεις των μαθητών μας στις Παγκύπριες Εξετάσεις και κάποιες άλλες συμμετοχές τους σε διεθνείς έρευνες, που αμφισβητούνται από τους ερευνητές για την αξιοπιστία τους, όπως της PISA κ.ά.

Αναφέρω τα πιο πάνω ακριβώς για να προειδοποιήσω όλους και ιδιαίτερα τους συναδέλφους των ΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ και της ΠΟΕΔ ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Εκτιμώ ότι μέσα στα πλαίσια του κοινού αγώνα, της διαφάνειας και της δημοκρατίας πρέπει να μας κοινοποιηθούν προηγουμένως οι θέσεις τους αναφορικά με όλα τα θέματα που θα συζητήσουν με την Πτρ. και εμείς με τη σειρά μας αφού διαβουλευθούμε με τα μέλη των κλάδων μας σε επίπεδο Γενικών Συνελεύσεων να τους καταθέσουμε τις απόψεις μας όπως κάνουμε πάντα σε ανάλογα θέματα όπως των Αναλυτικών Προγραμμάτων, του Ωρολόγιου Προγράμματος κλπ. 

Τέλος, η εμπλοκή μιας ομάδας συμβούλων και ειδικών θα ήταν καλή ιδέα να εφαρμοστεί, αυτό άλλωστε κάνουν τα σύγχρονα διοικητικά συμβούλια πλείστων οργανισμών που στηρίζονται στις αποφάσεις τους από ανάλογα επιστημονικά συμβουλευτικά σώματα.

Με όλη την εκτίμηση στο πρόσωπο των συναδέλφων που εξελέγησαν στα ΔΣ των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, το αξίωμά του αυτό δε σημαίνει ότι τους καθιστά αυτόματα και τους πλέον ειδικούς να χειρίζονται από μόνοι τους όλα τα θέματα που αφορούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς και ουσιαστικά το μέλλον τους.

*Πρόεδρος Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










169