ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*
Στην εποχή μας, ενώ οι ΤΠΕ και το διαδίκτυο αποτελούν τον άξονα πάνω στον οποίο βασίζεται η σωστή και αποδοτική λειτουργία κάθε υγιούς επιχείρησης, στο Δημόσιο σχολείο παρατηρείται η παντελής απουσία τους από τις διαδικασίες της Διοίκησης. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως, ενώ άρχισαν κάποιες προσπάθειες από το 2004, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να υλοποιήσει κανένα από τους σχεδιασμούς του. Συγκεκριμένα και εξ’ όσων γνωρίζω, τόσο το ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης της Εκπαιδευτικής Διαδικασίας ΣΔΕΔ – «ΔΙΑΣ», όσο και το ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Σχολείου (SMS) δε φαίνεται να ολοκληρώνονται.
Ως αποτέλεσμα, στα σχολεία μας το 2014, γίνονται χειρόγραφα οι περισσότερες διαδικασίες διοίκησης, με τη Διευθυντική ομάδα να αναλώνει το χρόνο της στη γραφειοκρατία και στο χαρτοπόλεμο παρά στο παιδαγωγικό κομμάτι της εκπαιδευτικής πράξης. Στα σχολεία σήμερα «λειτουργούν» δύο μηχανογραφημένα συστήματα, το ΑΒΑΚΙΟ για τις Γραμματείες (καταχώρηση απουσιών, βαθμολογιών και έκδοση ενδεικτικών) και το Ωρολόγιο για το σχολικό πρόγραμμα, στα οποία η πρόσβαση είναι περιορισμένη καθότι αποτελούν κλειστά συστήματα. Σκοπός του κειμένου, δεν είναι η αξιολόγηση των δύο συστημάτων, για τα οποία έχουν γραφτεί πολύ λίγα, αλλά λέγονται πολλά, αλλά να θίξει το γεγονός ότι η πρόσβαση σε αυτά online (ζωντανά) δεν επιτρέπεται στη Διευθυντική ομάδα. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν επιτρέπεται ακόμη και η διανομή δεδομένων με ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης επειδή δήθεν υπάρχει κίνδυνος από ιούς.
Αυτά λοιπόν συμβαίνουν εν έτη 2014. Αντί να ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα και να δούμε πως πάμε επιτέλους μπροστά, προσπαθούμε νε μετατρέψουμε τα σχολεία σε περίπτερα για να πωλούμε τον «Αριστοτέλη», εισιτήρια για τα λεωφορεία και άλλα διάφορα που προκύπτουν κατά καιρούς.Το τραγικότερο σε αυτή την κατάσταση αποτελεί το γεγονός πως στη Δημόσια Εκπαίδευση υπηρετούν εκατοντάδες επιστήμονες, Πληροφορικής και άλλων ειδικοτήτων, που όχι μόνο έχουν τα απαραίτητα προσόντα αλλά και διαθέτουν ζηλευτές εμπειρίες στον τομέα των ΤΠΕ. Μια πολύ μικρή ομάδα από αυτούς θα μπορούσαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με ελάχιστο κόστος να μηχανογραφήσουν και να συνδέσουν διαδικτυακά όχι μόνο τις εσωτερικές διαδικασίες της διοίκησης κάθε σχολείου αλλά και αυτές του ΥΠΠ με τα σχολεία σε κεντρικό επίπεδο. Αντί αυτού, ξοδεύτηκαν και πολύ πιθανό να ξοδευτούν ακόμη πολλά εκατομμύρια ευρώ για αγορά υπηρεσιών από τρίτους, που έχουν αποδειχθεί στην πορεία ανεπαρκείς.
Ενώ το Υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να ανταποκριθεί στα θέματα ΤΠΕ που αφορούν τη διοίκηση των σχολείων, έχουν δημιουργηθεί με πρωτοβουλία εκπαιδευτικών και των διευθύνσεων των σχολείων αρκετές εφαρμογές χρησιμοποιώντας ίδιους πόρους, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματικότερη συλλογή δεδομένων για τη διεκπεραίωση χρονοβόρων διαδικασιών. Δυστυχώς, το κάθε σχολείο λειτουργεί αυτόνομα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρόμοιες εφαρμογές για παρόμοιες διαδικασίες.
Σήμερα, σε αρκετά σχολεία λειτουργούν συστήματα ηλεκτρονικής καταγραφής απουσιών και καθυστερήσεων από την αίθουσα διδασκαλίας, είτε μέσω τοπικού δικτύου είτε διαδικτυακά, που παρέχουν υπηρεσίες άμεσης ενημέρωσης των γονιών με SMS, ηλεκτρονικό βιβλίο ύλης εκπαιδευτικού και πληθώρα άλλων υπηρεσιών. Επίσης λειτουργούν διαδικτυακές εφαρμογές για δηλώσεις των επιλεγόμενων μαθημάτων της Β και Γ Λυκείου, για δηλώσεις ομίλων, εβδομάδας εργασίας, δηλώσεις διαγωνισμάτων, διαχείρισης ποινολογίου μαθητών καθώς και συστήματα ηλεκτρονικής εγγραφής μαθητών και αναπληρώσεων για απόντες εκπαιδευτικούς.
Είναι καιρός επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας να αξιοποιήσει τους πόρους που διαθέτει σε ανθρώπινο δυναμικό. Είναι καιρός να μπει στη διαδικασία συλλογής και αξιολόγησης των εφαρμογών που έχουν αναπτύξει με δική τους πρωτοβουλία και πόρους οι Διευθύνσεις των σχολείων μας. Είναι καιρός επίσης η κοινωνία να καταλάβει πως την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αποτελούν αξιόλογοι επιστήμονες, οι οποίοι πέρα από το εκπαιδευτικό τους έργο προσπαθούν συνεχώς για τη βελτίωση των διαδικασιών και συνθηκών εργασίας που μόνο θετικά συμβάλλουν στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
*Διευθυντής Λυκείου Αγίας Φυλάξεως