Όπως παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Κίνησης στο χθεσινό συνέδριό της με θέμα «Νέα προοπτική της Ειδικής εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό»
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
Η νομοθεσία για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση θεσπίστηκε το 1999 και τροποποιήθηκε κατά καιρούς για να φτάσει στη μορφή που είναι σήμερα. Τα στελέχη της Κίνησής μας αφιέρωσαν και αφιερώνουν πολύ χρόνο και είχαν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της νομοθεσίας αυτής μέσα από τις κατά καιρούς θεσμικές θέσεις τους στην ΠΟΕΔ. Το ίδιο σας διαβεβαιώνουμε πως πράττουν και θα συνεχίσουν να πράττουν και στο μέλλον για τη βελτίωσή της σχετικής νομοθεσίας. Σίγουρα έχουν αλλάξει πάρα πολλά στον τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης από την εφαρμογή της πρώτης νομοθεσίας πριν από 18 χρόνια:
- Παιδιά εντάσσονται στα δημόσια σχολεία σε «συνηθισμένες» τάξεις
- Δημιουργήθηκαν Ειδικές μονάδες ενσωματωμένες μέσα στις σχολικές μονάδες
- Δημόσια σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
- Γίνεται παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά σε άλλους χώρους ( στο σπίτι, νοσοκομεία κλπ )
- Έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των παιδιών που εντοπίζονται και χρειάζονται στήριξη
- Έχουν βελτιωθεί οι χώροι και τα μέσα που παρέχεται ειδική αγωγή
- Έχει γίνει αποδεκτή η παρουσία των ειδικώνεκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και αξιοποιούνται προς όφελος της σχολικής μονάδας. Η αλήθεια είναι πως στα πρώτα χρόνια η παρουσία τους αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία
- Η αξιολόγηση των αναγκών κάθε παιδιού που κρίνεται ότι πιθανό να έχει ειδικές ανάγκες γίνεται από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της κάθε επαρχίας μετά την παραπομπή.
- Δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Το σίγουρο όμως είναι πως στις μέρες μας όλα τα πιο πάνω χρήζουν βελτίωσης και επέκτασης και εμείς ως ΑΚΙΔΑ δηλώνουμε παρόν σε αυτή την προσπάθεια. Θα διεκδικήσουμε με θάρρος, διάθεση και χωρίς να μας απασχολεί ποιοι κυβερνούν, αυτά που δικαιούται ο Κλάδος της Ειδικής Εκπαίδευσης, αυτά που δικαιούνται τα παιδιά και σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε ως δικαιολογία την όποια οικονομική στενότητα και οικονομίστικηπροσέγγιση από μέρους της πολιτείας.
Άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον ειδικό εκπαιδευτικό και μας απασχολούν καθημερινά και επιβάλλεται να γίνουν συντονισμένες ενέργειεςγια επίλυσή τους μέσα σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα,είναι τα πιο κάτω:
- Είναι αναγκαία η επαρκέστερη στελέχωση της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, έτσι ώστε σε όλα τα στάδια διαχείρισης των περιπτώσεων παιδιών με ειδικά ζητήματα, να υπάρχει η άμεση υποστηρικτική παρουσία εκπαιδευτικού ψυχολόγου μέσα στις σχολικές μονάδες.
- Είναι απαραίτητη η συνεργασία με όλους τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι να είναι παρόντες όποτε οι ειδικοί παιδαγωγοί, το σχολείο, οι ΕΕΕΑΕ και γενικά ο Κλάδος τους χρειάζονται.
- Οι παραπομπές θα πρέπει να γίνονται με βάση την κρίση του σχολείου και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, χωρίς περιορισμούς, οι οποίοι επιβάλλονται εκ των προτέρων, για οικονομικούς λόγους.Η εξέταση των παραπομπών που γίνονται κατά το διάστημα του σχολικού έτους να γίνεται άμεσα, έτσι ώστε οι μαθητές να παίρνουν τη στήριξη που δικαιούνται χωρίς χρονοτριβή και παράλληλα να επιτυγχάνεται και η έγκαιρη και επαρκής στελέχωση των σχολικών μονάδων.
- Ο έγκαιρος εντοπισμός και η σύντομη διαδικασία παραπομπής παιδιών για αξιολόγηση είναι ίσως από τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση από όλους τους αρμόδιους φορείς και εμπλεκόμενους.
- Αιτούμενο, που απορρέει και από το Πλαίσιο των Δικαιωμάτων του παιδιού, είναι το κάθε παιδί να τυγχάνει τηςαπαραίτητης στήριξης στα θέματα ειδικής εκπαίδευσης που έχει άμεση ανάγκη και δικαιούται. Επιβάλλεται, και αυτό απαιτούμε από το ΥΠΠ, όπως η όποια διαφοροποίηση του χρόνου που παρέχεται στα συγκεκριμένα παιδιά να γίνεται τεκμηριωμένα και από το αρμόδιο σώμα.
- Να γίνει επαναφορά του χρόνου μετακίνησης για τους εκπαιδευτικούς που διακινούνται σε πέραν του ενός σχολείου αλλά και εντός της ίδιας μέρας σε διαφορετικά σχολεία και να θεσμοθετηθεί.
- Χρειάζεται η άμεση αύξηση των οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση, συνεπώς οι μονιμοποιήσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατακόρυφα. Αναμφισβήτητα σε αυτό το κομμάτι υπάρχει έντονη αδικία που θα πρέπει να διορθωθεί πριν από την εφαρμογή του νέου σχεδίου διορισμών που δυστυχώς έχει επιβληθεί, το οποίο και θα δημιουργήσει ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα. Μερική προσωρινή επίλυση του προβλήματοςμπορεί να αποτελέσει η πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για εφαρμογή του καθεστώτος αορίστου χρόνου και στην εκπαίδευση.
- Άμεση εργοδότηση των κατάλληλων συνοδών παιδιών με ειδικές ανάγκες χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και επίκληση οικονομικής στενότητας.
- Να θεσμοθετηθεί ο θεσμός του υπεύθυνου τμήματος για τους συναδέλφους που είναι υπεύθυνοι ειδικής μονάδας μέσα στις σχολικές μονάδες και τα Ειδικά Σχολεία.
- Καλύτερη οργάνωση των μετακινήσεων και μεταθέσεων των συναδέλφων ειδικής εκπαίδευσης, με τρόπο που αυτές να περιορίζονται στο ελάχιστο κατά το δυνατόν με σωστή αξιοποίηση τους μέσα στις σχολικές μονάδες με γενικότερα θέματα, πέραν της στήριξης εγκεκριμένων παιδιών λόγω των πολλαπλώνκαι αυξημένων προβλημάτων που παρουσιάζονται καθημερινά μέσα στα σχολεία μας.
- Παραχώρηση οδοιπορικών σε όλες τις περιπτώσεις που αναγκάζονται να μετακινούνται για σκοπούς διδασκαλίας αλλά και άλλων υπηρεσιακών λόγων που επιβάλλονται.
- Θα πρέπει να σταματήσει η όποια προσπάθειά της Επίσημης Πλευράς για εξοικονομήσεις που έχει ως αποκλειστικό στόχο τη μείωση του διδακτικού προσωπικού της Ειδικής Εκπαίδευσης και ειδικότερα τον μη επαναδιορισμό συμβασιούχων και συναδέλφων με δεκάμηνα συμβόλαια. Συνεπώς, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο ήδη μειωμένος χρόνος που παρέχεται στα παιδιά που χρήζουν στήριξης σε αρκετές περιπτώσεις, να μειώνεται ακόμα περισσότερο, με γνώμονα την εξοικονόμηση κονδυλίων και τον περιορισμό των απαραίτητων διορισμών στο μέλλον.
Καταληκτικά, ως ΑΚΙΔΑ καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση, να προχωρήσουν σεσωστούς σχεδιασμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες του κάθε παιδιού και τη σωστή διαχείριση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Ειδική Εκπαίδευση, ελπίζοντας πως θα γίνει κατανοητό, ότι η αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την Ειδική Εκπαίδευση και όχι μόνον, απαιτεί επένδυση κεφαλαίων και όχι λύσεις που βασίζονταιστη λογική και πολιτική των οροφών και της λιτότητας.
*ΠρόεδροςΑ.Κί.ΔΑ , εκ μέρους του Δ.Σ της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων (Α.Κί.ΔΑ)
This thread has been closed from taking new comments.