Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνάντηση ανοικτού διαλόγου για το Νέο Σχέδιο Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ), στη Λευκωσία. Στον ανοιχτό διάλογο συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων-Νηπιαγωγών (Α.Κί.ΔΑ)
«Κατά τη συνάντηση έγινε παρουσίαση από την ΑΚΙΔΑ, των παραμέτρων που αναδεικνύουν πως η προσπάθεια για επιβολή του ΝΣΔΕ, έχει νομικά κενά, ελλείψεις ως προς την επιστημονική στήριξη και σοβαρές ενδείξεις πως θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ εκείνα που προβάλλει. Παρουσιάστηκαν στοιχεία από τις ασκήσεις επί χάρτου που έχουν γίνει που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας, πως ο υφιστάμενος κατάλογος ανατρέπεται εις βάρος των νέων και οι εκπαιδευτικοί που σήμερα υπηρετούν με συνέπεια την εκπαίδευση κάθε άλλο παρά έχουν έστω ένα σχετικό προβάδισμα. Κατατέθηκαν επίσης, στοιχεία από τις ελάχιστες αφυπηρετήσεις των επόμενων χρόνων, του υπερβολικού κόστους του όλου εγχειρήματος κ.ά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, ως προς το ΝΣΔΕ και τη φιλοσοφία του. Τα κόμματα συμφώνησαν πως το υφιστάμενο σύστημα διορισμών χρήζει αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού, ενώ τόνισαν πως το σημαντικότερο πλεονέκτημά του ήταν το πόσο αδιάβλητο ήταν έξω από κομματικούς και άλλους παρεμβατισμούς. Όλα τα Κόμματα με εξαίρεση το ΔΗΣΥ, τόνισαν πως όποιο νέο σχέδιο εφαρμοστεί, οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα που απέκτησαν οι άμεσα επηρεαζόμενοι, δηλαδή οι συμβασιούχοι, οι έκτακτοι και οι αντικαταστάτες. Αναφέρθηκε πως οι συγκεκριμένες ομάδες εκπαιδευτικών, έχουν επενδύσει στην εκπαίδευση και την ίδια ώρα έχουν κληθεί να εργαστούν από το ίδιο το κράτος, πολλές φορές σε δυσμενείς συνθήκες. Εκφράστηκε η πεποίθηση πως αυτές οι ομάδες πρέπει να εξαιρεθούν και να εξασφαλιστούν.
Ο ΔΗΣΥ διαχώρισε τη θέση του ως προς το θέμα των αντικαταστατών αναφέροντας πως: «Δεν αναπληρώνουν μόνιμες θέσεις και δεν ισχύει ότι ισχύει για τους συμβασιούχους. Θα μπορούσε να δοθεί μια γερή πριμοδότηση για αντικαταστάτες στο νέο σύστημα και θα ήταν καλό να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να εξευρεθεί νομικός τρόπος ώστε οι αντικαταστάτες να συνεχίσουν να εργάζονται ως αντικαταστάτες. Αν οι διορισμοί μπορούν να συνεχιστούν από ξεχωριστό κατάλογο για τους αντικαταστάτες είμαστε πρόθυμοι να το δεχτούμε και να το στηρίξουμε». Επίσης, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε την ευχή να είναι συνταγματικά δεκτός ο χειρισμός του θέματος των αντικαταστατών, αλλά επέμεινε στη θέση του πως δεν μπορεί να γίνει καμιά εξαίρεση αυτής της ομάδας από το νέο σύστημα.
Μια άλλη παράμετρος που συζητήθηκε ήταν το θέμα της εξέτασης στο προτεινόμενο σχέδιο και πως αυτή τη στιγμή είναι το κυρίαρχο κριτήριο, στη μοριοδότηση. Ο ΔΗΣΥ τόνισε πως «η φιλοσοφία του κόμματος είναι υπέρ των εξετάσεων και της διαγωνιστικής επιλογής». Το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς τη βαρύτητα που δίνεται σε αυτό το κριτήριο, ενώ οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών τάχθηκαν εναντίον των εξετάσεων ως κριτήριο εισδοχής στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Επίσης μέσα από τις τοποθετήσεις των κομμάτων και τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκαν και τα ακόλουθα:
Μέσα από όσα διαμείφθηκαν στον «Ανοιχτό Διάλογο για το ΝΣΔΕ» είναι εμφανές πως η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναγνωρίζει πως η εξαίρεση των εκπαιδευτικών που αυτή τη στιγμή υπηρετούν την εκπαίδευση (συμβασιούχοι, έκτακτοι και αντικαταστάτες) είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος διορισμών. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρη και δηλωμένη η αναγνώριση του δικαιώματος αυτών των εκπαιδευτικών αλλά και η ηθική υποχρέωση της πολιτείας απέναντί τους. Είναι αποδεκτό πως το σύστημα διορισμού χρήζει εκσυγχρονισμού και αναθεώρησης αλλά χωρίς η αλλαγή του να θυματοποιήσει μάχιμους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με συνέπεια την εκπαίδευση. Είναι πεποίθησή μας πως επίσημα πλέον υπάρχει η πολιτική βούληση για εξαίρεση των εν λόγω ομάδων και εκφράζουμε την αισιοδοξία μας πως οι προσπάθειες θα στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, αναγνωρίστηκε πως πρέπει να μελετηθούν και άλλες παράμετροι που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν το σύστημα διορισμών, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.»
Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων-Νηπιαγωγών ( Α.Κί.ΔΑ)