Οι θέσεις των Οικολόγων για το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση


Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αφού μελέτησε την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όσον αφορά το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση κατέληξε στα πιο κάτω σχόλια και εισηγήσεις:

A)  Σχόλια:

  1. Αν και έχουμε καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια τρία έγγραφα που αφορούσαν τις εκάστοτε αντίστοιχες προτάσεις του ΥΠΠ για το Σύστημα Πρόσληψης των Εκπαιδευτικών στα Δημόσια Σχολεία, φαίνεται ούτε και αυτήν τη φορά δεν λήφθηκαν υπόψη.
  2. Η νέα πρόταση του ΥΠΠ για το Σύστημα Πρόσληψης των Εκπαιδευτικών ελάχιστα διαφοροποιείται από την προηγούμενη πρόταση του 2013.
  3. Μας προκαλεί εντύπωση που το ΥΠΠ επιμένει να αγνοεί το γεγονός ότι, όταν το εξεταστικό σύστημα προκαλεί μεγάλη πίεση, ευνοείται η παραπαιδεία. Σε αυτό το σημείο αρκεί να υπενθυμίσουμε τη φροντιστηριακή έξαρση που παρατηρείται στην Ελλάδα όταν υπάρχουν οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ. Μας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής στην Κύπρο θα παρακολουθήσουν το «Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής» ή άλλως πως «Παιδαγωγικής Κατάρτισης» και θα τύχουν εξέτασης με τη λήξη του, απαιτείται από αυτούς τους ανθρώπους να παρακαθίσουν ξανά σε εξετάσεις, εξετάσεις που θα διενεργήσει το ίδιο το Υπουργείο. Παρεμπιπτόντως θα θέλαμε την άποψη του Υπουργείου, κατά πόσο αυτό προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε οι διδάσκοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να είναι απαραίτητα κάτοχοι προσόντων στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.  

Β)           Οι εισηγήσεις μας όσον αφορά το Σύστημα Διορισμού στη Μέση Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση

  1. Κατ’ αρχήν το δικαίωμα στην επιμόρφωση και την κατάρτιση είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και θα πρέπει να μπορούν να αποκτήσουν αυτό το μορφωτικό αγαθό όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν, η δε Πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει αυτήν την πρόσβαση. Δυστυχώς, μέχρι τώρα η Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση των υποψήφιων εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης παρέχεται μέσω συμβατικού Ιδρύματος και μάλιστα με κλειστό τρόπο, αφού η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας καλεί με σειρά καταλόγου εκείνους που θα καταρτιστούν, καλεί δηλαδή εκείνους που βρίσκονται κοντά στο διορισμό τους, στερώντας έτσι το δικαίωμα σε νέους ανθρώπους να καταρτιστούν. Κατά συνέπεια το προνόμιο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να καλεί από κατάλογο εκείνους που θα καταρτιστούν, θα πρέπει πάραυτα να αφαιρεθεί.
  1. Όπως αναφέραμε και στα προηγούμενα μας έγγραφα, πάγια θέση του Κινήματος ήταν και είναι όχι μόνο η διατήρηση της  Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης αλλά και η βελτίωση της, ώστε να συνάδει με τις Αρχές της Ανοικτής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης αλλά και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς να καταρτιστούν παιδαγωγικά πριν από το διορισμό τους, κάτω από ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς να είναι ανάγκη να εγκαταλείψουν πιθανή εργασία τους για να παρακολουθήσουν το θεωρητικό μέρος της κατάρτισής τους και χωρίς να είναι ανάγκη να μετακινούνται διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους στον τόπο της διδασκαλίας, υφιστάμενοι από την μια την ταλαιπωρία και από την άλλη μετακινούμενοι να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Πέραν τούτου, ο τόπος μας βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πιο οικονομική τόσο για το Ίδρυμα που την παρέχει όσο και για τους καταρτιζόμενους, αφού δεν θα επιβαρύνονται με τα έξοδα μετακίνησης τους. Όσον αφορά δε το πρακτικό μέρος της κατάρτισης τους που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προϋπηρεσιακής κατάρτισης τους, αν είναι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να πάρουν τόσες μέρες άδεια από την εργασία τους όσες είναι και οι μέρες που απαιτούνται να βρεθούν στα σχολεία. Ας σημειωθεί ότι μετά από αγώνες, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσλαμβάνει τους υποψήφιους σπουδαστές με κλήρωση όταν ο αριθμός των θέσεων που παρέχει είναι μικρότερος από τον αριθμό των υποψηφίων. Αυτό ακριβώς το γεγονός θα δώσει τη δυνατότητα τόσο σε υποψήφιους εκπαιδευτικούς μικρής όσο και μεγάλης ηλικίας να καταρτιστούν.
  2. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την εισαγωγή των γραπτών εξετάσεων ως κριτήριο διορισμού. Στη θέση της γραπτής εξέτασης θα μπορούσε κάλλιστα να μπει ο βαθμός του πιστοποιητικού Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κριτήρια κατάταξης στον κατάλογο διορισίμων, αυτά για μας είναι η τυχόν προϋπηρεσία στην εκπαίδευση, τα πρόσθετα προσόντα και η τυχόν υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά πριν από τις σπουδές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στον κατάλογο διορισίμων είναι η κατοχή πιστοποιητικού Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης. Περισσότερα για τα κριτήρια βλέπετε 3ο έγγραφο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ημερομηνίας 1/11/2013. 
  1. Για μας δεν έχει νόημα η ύπαρξη δυο καταλόγων διορισίμων που εισηγείται το Υπουργείο αλλά ενός που θα περιλαμβάνει μόνον εκείνους που έχουν κάνει την  Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση και στον οποίο θα προστίθενται όσοι στο μέλλον θα κάνουν την Κατάρτιση. Τονίζουμε με έμφαση ότι η διατήρηση του υφιστάμενου καταλόγου μέχρι το 2023 συγκρούεται με το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να επιμορφώνεται ή να καταρτίζεται όποτε ο ίδιος το επιθυμεί.

Γ) Οι εισηγήσεις μας όσον αφορά το Σύστημα Διορισμού στην Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση

Είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι με την εισαγωγή των γραπτών εξετάσεων ως κριτήριο διορισμού και στην Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση, αφού οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί έχουν παιδαγωγική κατάρτιση. Όσον αφορά τα κριτήρια κατάταξης στον κατάλογο διορισίμων, αυτά για μας είναι η τυχόν προϋπηρεσία στην εκπαίδευση, τα πρόσθετα προσόντα και η τυχόν υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά πριν από τις σπουδές. Ειδικά για όσους απέχουν από το έτος απόκτησης πτυχίου περισσότερα από 5 χρόνια, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο παιδαγωγικής στήριξης. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











136