Οι θετικές και αρνητικές αντιδράσεις για το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία


Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την αποδοχή του νέου σχεδίου για τους διορισμούς στα δημόσια σχολεία. Κυριότερο θετικό στοιχείο είναι η μη  αρνητική αντίδραση από τα κόμματα τους γονείς και τους φοιτητές, σε αντίθεση με τις εκπαιδευτικές  οργανώσεις που εκφράζουν διαφωνίες. Όπως το Paideia-News πληροφορείται, όλοι εμπλεκόμενοι φορείς ζήτησαν να μελετήσουν το σχέδιο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη στις 4 Νοεμβρίου. Το αποτέλεσμα της νέας σύσκεψης θα συζητηθεί σε συνεδρία του Συμβουλίου Παιδείας στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας περί τα τέλη Νοεμβρίου (ίσως στις 20) και από εκεί και πέρα θα ληφθούν τελικές αποφάσεις

 Η εικόνα που επικρατεί μετά την συζήτηση του σχεδίου είναι:

Τα κόμματα παρέλαβαν το σχέδιο λέγοντας ότι θα το μελετήσουν. Για το λόγο αυτό επιφυλάχθηκαν. Πιο κοντά στο σχέδιο βρίσκονται οι γονείς, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς για τα παιδιά τους. Επίσης η ΠΟΦΕΝ είχε πάντοτε θετική θέση για κατάργηση του σημερινού συστήματος διορισμών. Τις τελικές τους αποφάσεις θα τις λάβουν στα συλλογικά τους όργανα.

Δεδομένες ήταν οι αρνητικές προσεγγίσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ.

Στην ΟΕΛΜΕΚ ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα να προηγηθεί οποιασδήποτε αλλαγής ο διορισμός όσων είχαν κάνει την προϋπηρεσιακή κατάρτιση, (1053 περίπου ατόμων). Μάλιστα αυτό τίθεται ως θέμα αρχής και ηθικής τάξης. Επίσης τίθεται το ερώτημα, πόσοι διορισμοί θα γίνονται ώστε να δικαιολογείται η εξέταση χιλιάδων υποψηφίων. Επιπρόσθετα  θέτουν θέμα διάκρισης, αφού για τη Δημοτική, δεν ζητείται  πιστοποιητικό παιδαγωγικής  κατάρτισης ενώ για τη Μέση ζητείται. Το θέμα θα απασχολήσει έκτακτη συνεδρία των συλλογικών οργανων της ΟΕΛΜΕΚ την ερχόμενη Πέμπτη.  

Στην ΠΟΕΔ υπάρχουν επίσης αρκετές αντιδράσεις αφού διαβλέπουν ότι θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα τόσο στην εκπαίδευση όσο στην κοινωνία ευρύτερα. Ίσως να βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο, οι πτυχιούχοι που θα έχουν και μεταπτυχιακό και δοκτοράτο να καταλήγουν σε φροντιστήρια που θα ιδρυθούν ειδικά  για να περνούν οι υποψήφιοι δάσκαλοι τις εξετάσεις, τόνισε αξιωματούχος της Οργάνωσης.          

Πάντως το σημαντικότερο λόγο για να εγκριθεί το σχέδιο με τις όποιες αλλαγές γίνουν στη διάρκεια του διαλόγου που θα ακολουθήσει, θα τον έχουν τα κόμματα  αφού αυτά  θα ψηφίσουν υπέρ ή εναντίον στη Βουλή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τουPaideia-News, το νέο σχέδιο συγκεντρώνει τη θετική ψήφο, τουλάχιστον της πλειοψηφίας της Ολομέλειας της Βουλής, εκεί όπου θα παιχθεί η τελευταία πράξη για εφαρμογή του.              




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











124