Οι Υπερυπολογιστές συμβάλλουν σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα


Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EoCoE - Κέντρο Αριστείας Energy Oriented Centre of Excellence for Computer Applications - εγκαινιάστηκε και επίσημα στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2015, στο "Maison de la Simulation" του Γαλλικού Κέντρου Ατομικής Ενέργειας (CEA), στο Saclay. Το EoCoE, θα χρησιμοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η συνεχώς εξελισσόμενη υπολογισμική υποδομή για την προώθηση και την επιτάχυνση της παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου Cy-Tera HPC, θα είναι ένα από τα έργα υποδομής που θα συμβάλουν στο EoCoE. Το ΙΚυ ηγείται επίσης των προσπαθειών διάδοσης του προγράμματος και θα θέσει στη διάθεση του κέντρου τις γνώσεις του, όσον αφορά την οπτικοποίηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το EoCoE είναι ένα από τα οκτώ κέντρα Αριστείας στις υπολογισμικές εφαρμογές που συγκροτήθηκε πρόσφατα μέσα από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρωταρχικός στόχος όλων των νεοσύστατων Κέντρων Αριστείας, είναι να συμβάλουν στην ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης σε εφαρμογές Υπερυπολογιστών (HPC) με την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε σημαντικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μοντελοποίηση και ο σχεδιασμός υλικών, η μοριακή και ατομική μοντελοποίηση, οι κλιματικές αλλαγές, η Παγκόσμια Επιστήμη Συστημάτων, η βιο-μοριακή έρευνα, καθώς και τα εργαλεία για βελτίωση των επιδόσεων σε εφαρμογές του HPC.

Με συνολικό προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ, το EoCoE θα βοηθήσει στην ενεργειακή μετάβαση, μέσω στοχευμένης υποστήριξης τεσσάρων πυλώνων για την ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι τέσσερις πυλώνες είναι: Μετεωρολογία, Υλικά, Νερό και Σύντηξη και το καθένα βασίζεται στη χρήση αριθμητικών μοντέλων. Αυτοί οι τέσσερις πυλώνες, θα ενταχθούν στο πλαίσιο μιας ισχυρής διεπιστημονικής βάσης, παρέχοντας τεχνογνωσία αιχμής στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και τους Υπερυπολογιστές (HPC). Το EoCoE, με την καθοδήγηση του Maison de la Simulation (Γαλλία), δομείται γύρω από ένα  Γαλλο-Γερμανικό κόμβο (Maison de la Simulation - Ερευνητικό Κέντρο Jülich) συντονίζοντας ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο από οκτώ χώρες και 23 ομάδες. Τα συνεργαζόμενα μέλη, επικεντρώνονται τόσο στους Υπερυπολογιστές, όσο και σε θέματα ενέργειας.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










183