Οι «Σκοτεινές ιστορίες» του Καραγιάν στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα


Οι φωτοσκιάσεις του ζωγράφου προσθέτουν σχήματα και τα σώματα παίρνουν ονόματα σε διευθέτηση τους με το χρόνο, αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κύπριου ζωγράφου Ανδρέα Καραγιάν, «Σκοτεινές ιστορίες», στο σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014. Για το βιβλίο του Καραγιάν μίλησαν η φιλόλογος Αννίτα Παναρέτου, ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης και ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, οι Σκοτεινές ιστορίες είναι το τρίτο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ανδρέα Καραγιάν, το οποίο ακολουθεί και συμπληρώνει την «Αληθή ιστορία» και τις βραβευμένες, με το Κυπριακό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011, «Ανήθικες ιστορίες».

Η Μορφωτικός Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας Μαρία Παναγίδου είπε ό΄τι ο Ανδρέας Καραγιάν, με τη γνώριμη πλέον στους αναγνώστες του αφηγηματική ειλικρίνεια και ονειρική ατμόσφαιρα, με γλώσσα ρέουσα και γλαφυρή, καταγράφει το ταξίδι ενός νεαρού ζωγράφου σε αναζήτηση της σχέσης μεταξύ έρωτα και τέχνης.

Εκ μέρους των Εκδόσεων της Εστίας, η Εύα Καραϊτίδου ευχαρίστησε, με τη σειρά της, τον “ψαρομάλλη έφηβο” Ανδρέα Καραγιάν, για ένα βιβλίο χυμώδες και απολαυστικό με σπάνιο χιούμορ και ικανότητα παρατήρησης.

Η. Παναρέτου μιλώντας υποθετικά είπε ότι αν η «Αληθής ιστορία» είναι κατά βάση μια περιδιάβαση στα πρώτα, γλυκόπικρα χρόνια, αν οι «Ανήθικες ιστορίες» (ως αναμέτρηση με το πάθος, τον πειρασμό και με τις ενοχές για τη χαρά της ζωής), είναι ένα πηγαινέλα από την κόλαση στη λύτρωση και ξανά στην κόλαση, οι «Σκοτεινές ιστορίες», πιο γειωμένα αυτοβιογραφικές, σαφέστερες και αμεσότερες, είναι η επίγνωση, εκφρασμένη συχνά με χιούμορ και ήπια, επιεική ειρωνεία.

Ο Γιάννης Ξανθούλης ανέγνωσε το έργο του Καραγιάν, ως ζωγράφου και περιηγητή ενός επίμονα ερωτικού χάρτη, που δεν γράφει απλώς αυτοβιογραφικά κείμενα αλλά, γενναία απολογητικός, βιογραφεί, κυρίως, τα ζωγραφικά του έργα και την απώτερη διάθεση που τα ενέπνευσαν. Οι ιστορίες του, συνέχισε, δανείζονται φωτοσκιάσεις από τον ζωγράφο, ώστε να αποκτήσουν επιπλέον σχήματα, τα σώματα να πάρουν ονόματα και να διευθετηθούν χρονικά.

Ο  κ. Βατόπουλος, επεσήμανε την αφοπλιστική ειλικρίνεια και τη βαθιά ανάγκη του συγγραφέα να δικαιώσει την αξία της αλήθειας,  μέσα από διαδικασία εξ ορισμού δύσκολη την οποία όμως ο Ανδρέας Καραγιάν επιτυγχάνει με τρόπο άμεσο και απλό.

Ο  συγγραφέας. διάβασε  αποσπάσματα από τις «Σκοτεινές ιστορίες».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










183